Blogg

Undvik byarna, Svensson!

När jag först fick höra om Mats Svenssons idéer om konstgräs – ja, då kunde man väl bara jubla åt någon som verkade stötta alla missgynnade småklubbar på Söderslätt. Och TFF för den delen, även om det lagda förslaget ändå inte gör att TFF kan stanna på Vångavallen för att träna på konstgräs.

När jag under torsdagsfrukosten läste vad det egentligen handlade om – att alltså unika och anrika klubbar som Gylle AIF, Klagstors IF, Lilla Beddinge BK och Minnesbergs IF helt enkelt inte ska få spela kvar på sina undersköna idrottsplatser – ja, då förstår man att herr Svensson är helt fel på det. Ja, så fel som man överhuvudtaget kan komma.

På det här sättet avgör han ju dock själv kommunvalet redan nu i maj och vem ute i byarna vill väl rösta på en falang som så totalt struntar i intresset kring byns gemensamma förening – i form av småklubben på plats. När Klagstorps IF nämns, tror jag till och med att Mats Svensson får akta sig för att ens köra genom byn och det kan bli så att stenarna yr runt bilen i så fall. Som i den fattiga mellanvästern i USA och där byns ungar kastar just sten på de rika som passerar i flotta dollargrin.

Klagstorp är den vita fläcken på Trelleborgs kommuns karta och där har inte satsats en penny de senaste 20 åren. Ingen utbyggnad – av varken bebyggelse eller serviceinrättningar och när man kör genom samhället, tror man också att man passerar just ett samhälle i det inre av det fattiga USA. Så illa är det och så kommer Mats Svensson med en idé att även lägga ned den enda samlingspunkten i byn; idrottsplatsen med Klagstorps Idrottsförening och dess mysiga klubbhus.

Och har herr Svensson någonsin besökt Gylle stadion? Tror det inte men i så fall hade han förstått vad det verkligen handlar om. En hel svärm av engagerade människor som trivs i sitt lilla reservat under hela fotbollsåret och där man dessutom har att träna och spela på den finaste av gräsplaner. Hade jag varit Mats Svensson, så hade jag även undvikit att passera Gylle stadion en kväll fylld av aktiviteter.

Vi tar det säkra före det osäkra och tipsar vidare till herr Svensson:
– Kör inte heller genom Minnesberg eller passera för nära Thurevallen och har inte Hans Magnusson varit snabb tidigare – ja, då kan han säkert bli till en jagande tjur som snart 80-åring, så pass upp!

En stor del av småklubbarnas budget ligger i den egna försäljningen av korv och annat i anslutning till de mysiga klubbhusen och även den go’biten tar Svensson och skrotar, när han säger så här:

– ”…det bästa vore ju om de både tränade och spelade match på det nya stället.”

Vidare säger han så här:

”Det kan bli så att klubbar försvinner, i den mening att klubbar går ihop med varandra.”

Så säger han i TA-artikeln och därmed är han också på väg att gräva sin egen grav som politiker och ännu en gång:

– Undvik byarna, Svensson – det är bäst du håller dig i finrummet!

Konstgräs? Självklart och där ligger Trelleborgs kommun långt efter andra moderna kommuner men på bekostnad av att lägga ned idylliska samhällsinrättningar som idrottsplatserna och småklubbarna ju utgör i olika kommundelar? Definitivt inte och inlägget är det dummaste politiska utspel som gjorts i mannaminne i Trelleborg och på Söderslätt.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge