Blogg

Två rätt av tre möjliga

Det är inte lätt att tippa fotboll – det vet nog de flesta som då och då provar lyckan. Själv klickar jag då och då in mig på Långenvarianten men går det runt så är det väl mer en bonus.

Jag tippade – lite enligt just Lången – inför TA-cupens slutspel och det blev väl också lite precis som vanligt; ett par rätt och så någon miss. Om vi börjar med damerna, så blev det bingo där och Klågerup besegrade mycket riktigt BK Höllviken i finalen. Den lilla missen med damerna var den, att jag trodde att IFK-tjejerna skulle kunna hota Höllviken i ena semifinalen.

Så blev det ju inte alls utan Höllviken fullständigt körde över ett totalt oinspirerat IFK-lag och de fem målen fram till 5-0 föll med ganska jämnt mellanrum. Det var till och med så att gruppspelets allra bästa spelare, Josefine Rask, mer eller mindre gav upp mot slutet.
Det är väl också sällan eller aldrig som IFK-lag på tjejsidan – och det gäller båda lagen i år – gjort en sådan slätstruken insats som i år och lite märkligt med tanke på att det utomhus gått som på räls. IFK-ordföranden, Bo-Lennart Nilsson anmärkte på min information i Söderslättshallen, där jag som speaker uttalade FC Höllvikens herrar som det lag i årets TA-cup som ligger högst i seriehierarkin eller division två.

– Det gäller ju även IFK-damerna, menade ”Bullen” – som väl är vedertaget för IFK-ordföranden.

Och visst har han rätt – men ändå lite fel, och då menar jag som alltså IFK-damerna uppträdde …

Sett till FC Höllviken så spelade laget verkligen som det anstår ”bästa laget” och även om det ju blev jämna förlängningsmatcher på rad, så visar det väl på just styrka, när man vinner jämna matcher, eller …?
Nu ska det dock sägas, att både Behar och Pelister bjöd på riktigt tufft motstånd, där ju Beharspelarna tvingades ge sig först efter dryga 18 minuters spel. En avgörande faktor var Marcus Eskilssons målvaktsspel och precis som han spelar – ja, så bör väl en inomhusmålvakt uppträda och det är Marcus som hela tiden bygger upp anfallen och som därmed hela tiden krymper ytorna för motståndarna.
Att det skulle bli tufft i kvartsfinalen FC Trelleborg-Vellinge FF gick också in på tipset, även om FCT vann med 4-3 och där VFF:s sista reducering kom efter ledning för trelleborgarna med 4-2 och dryga minuten kvar.

Pelister fanns med i mitt förhandstips och kvartsfinalen gick väl som en dans och 3-1 mot ett alltid svårspelat Svedalalag. Pelister vann här på smartness och man utnyttjade de chanser man fick eller skapade.
Det var ju sedan väldigt nära, att det hade hållit ända in i en final för tränaren, Mohammed Fakhro och hans nykomponerade lag. Det slutade med 1-2 i semifinalen mot blivande segrarna från Höllviken men alltså först in i förlängningen. Härligt att se hur gärna Pelisterspelarna ville vinna och det beviset var väl i första hand flera spelares visade besvikelse direkt efter avgörandet.

Ska bli väldigt intressant att följa Pelister utomhus kommande säsong och spelare som Vladimir Pasarikovski, bröderna Ismet och Fatmir Guta, bröderna Adnan och Jasmin Besic med flera kommer att förgyll division sex-arenorna.

Att FC Trelleborg skulle kunna gå till final gick också in och därmed återstår den stora tipsmissen och precis som i damernas eller tjejernas fall blev det IFK som djupdök. Eller vad ska man säga om 2-3 direkt i kvartsfinalen mot Skabersjö och speciellt som FC Trelleborg sedan i semifinalen mejade ned Skabersjö och vann med förkrossande 8-0 …

På tal om att verkligen visa sin besvikelse; jag fängslades lite av den Skabersjöspelare som gav sig fullständigt hän över domarna efter förlusten. Som alltså inte stannade förrän efter 0-8!

Att IFK skulle kunna norpa TFF på segern i juniorklassen fanns med i beräkningarna och precis som jag också förutspådde; det blev nog en av de bästa juniorfinaler som spelats. Förlängning även här dock och vild glädje, när Ali El Dawi väl satte segermålet till 4-3.

Summeringen blir den, att Klågerups tjejer vann ganska väntat, IFK-juniorerna vann en jämn final mot TFF och att FC Höllvikens herrar stämde i bäcken, när det gällde en eventuell hel-trelleborgsk final och dessutom alltså drog längsta strået i den jämna finalen mot FC Trelleborg.

Till summeringen bör också läggas att TA-cupen är en väldigt stabil företeelse och trots Svens höjningar kom alltså samtliga lag till slutspelet och inte minst imponerande; åskådarsiffran med de dåliga odds som alltså gavs: 714 åskådare!
Det kändes också som om tjuvblosset och som tvingade ut gemene man i rusket utanför Söderslättshallen – nej, inte heller det satte ned stämningen i hallen

Skytteligorna:

Skyttekung blev FC Trelleborgs Casper Malmgren bland herrarna ( vilket fint fotbollslöfte förresten), medan Denis Maluvic och Markus Mojancewski delade kungatiteln som juniorer och Klågerups Hanna Lövkvist befäste ställningen som skyttedrottning efter gruppspelet. Så här slutade det på lie bredare front, när det gäller de främsta målskytterna:

Herrar:
8 mål: Caper Malmgren, FC Trelleborg
7 mål: Joel Svendsen, Patrik Halili, FC Trelleborg, Nikola Zivanovic, FC Höllviken
6 mål: Johan Palmström, FC Trelleborg
5 mål: Ola John Jönsson, Zebastian Jönsson, Svedala IF, Jasmin Besic, MF Pelister
4 mål: Haris Rozajac, BFK Behar, Vladimir Pasarikovski, MF Pelister, Marko Lukic, IFK, Patrik Karlsson, Skabersjö IF, Simon Hult, Svedala IF

Damer:
5 mål: Hanna Lövkvist, Klågerups GIF
3 mål: Ellen Söderberg, Klågerups GIF, Cornelia Lindqvist, BK Höllviken
2 mål: Holly Berglund, Frid Grimström, Emma Larsson Klågerups GIF, Josefine Rask, IFK

Juniorer:
6 mål: Denis Maluvic, Markus Mojancewski, TFF
5 mål: Mautico Angel Sawo, Svedala IF
4 mål: Reka Essa, Ali el-Dawi, IFK, Furkan Motori, TFF
3 mål: Dardan Kastrati, IFK, Thomas Nilsson, TFF

Traditionellt gäller att när TA-cupens slutspel är avklarat – ja, då kan man på allvar också börja räkna ned inför julen och lika traditionell blev första lediga helgen, efter ju två hel-helger i Söderslättshallen, till att njuta av körsång i Håslövs kyrka. Gospel Glory underhöll en fullsatt kyrka och det var hur proffsigt som helst och faktiskt snäppet bättre än i fjor och då tyckte vi ändå det var toppen även då.
Därefter blev det också lika traditionellt julbord på Ängavallen och ska man nu avnjuta ett årligt julbord – ja, då kan det gott ske där och precis allt är producerat ekologiskt på gården – som numera även inhyser ett eget ysteri.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge