Blogg

Trelleborg på hal is

Vad är det väl som händer med den gamla fina idrottsstaden Trelleborg?

Det är inte allt för många år sedan vi satt på sportredaktionen och gladde oss åt att Trelleborg fanns på alla idrottsvänners läppar runt om i Sverige och att Trelleborg också räknades till de allra bästa idrottsstäderna i hela Sverige.

Vi hade inte minst TFF i allsvenskan men också Pingvin som flerfaldiga svenska mästare och simmare i olika olympiska spel. Där fanns även tyngdlyftningen representerad och handbollen låg på elitserienivå. Trelleborgs Ishockeyförening – som det då enkelt hette – låg etablerad i division två och i stan fanns även ett damishockeylag och skyttet fanns också i Sverigetoppen.

IFK låg närmare eliten i division två och Palmstadens Innebandyklubb var på väg att byggas upp och allt – ja, nästan allt var bara toppen eller i alla fall bra, när det gällde idrottsstaden Trelleborg.

Vad är det då som händer eller har hänt?

TFF har rasat i raketfart ned i division ett – eller division tre, om man så vill. IFK ligger förankrad i division tre, alternativt division fem.

Simningen har förstört det mesta för sig själv genom ovänskap och förbrödring om vartannat och ingen har vunnit på någotdera. Till detta hör att de allra bästa Trelleborgssimmarna i dag representerar andra klubbar.

Ishockeyn dalade – genom den försmädliga förlusten mot Osby – ned i det som kan kallas källarishockeyn och bara mellan division två och tre skiljer ”mil”, när det gäller kvalitet på sporten.

Samtidigt ska det sägas, att stadens ishockeyförening i dag – jämfört med tillbaka i tiden – har en god organisation och en lika god ekonomi att bygga vidare på.

Rugbyn på riksplanet har förstört för klubbarna genom tokiga serieomläggningar och detta har garanterat hämmat utvecklingen hos Pingvins många och duktiga ungdomar. I dag känns det också som om Pingvin är mil ifrån ett nytt svenskt mästerskap.

Palmstaden drabbades av ett stort ekonomiskt avbräck, när det plötsligt uppdagades, att det saknades upp emot 800 000 kronor i kassan. Var dessa pengar tog vägen är väl ännu inte helt utrett och fortfarande jobbas det energiskt bland entusiaster för att på nytt får fart på klubben. Division tre i år kan bli division två nästa säsong men säkert är det inte och under tiden som eländet med pengasvinnet pågått har grannarna i Höllviken inte bara norpat åt sig de bästa av PIK-spelare utan också gått rejält förbi i seriehierarkin.

Precis som i flera andra idrotter har handbollen förstört för sig själv och efter IFK-kollapsen har inget blivit sig riktigt likt igen. Att det bara fanns utrymme för EN handbollsklubb i Trelleborg var ALLA ense om men tydligen ändå inte och idag står handbollen och stampar på en plats långt bortom den svenska eliten. Två halvdana föreningar finns att tillgå och någon riktig ordning på handbollstorpet lär det inte bli i Trelleborg inom överskådlig tid.

Finns då inget alls att glädja sig åt, eller …?

Jo, det finns det väl och i dag är kanske bågskyttet det som man förknippar med Trelleborg och så har vi några tyngdlyftare som från och till också lyfter stadens anseende.

Men i övrigt?

Ja, det är ju i så fall småklubbsvärlden som hela tiden och alltid förgyller den blå sporthimlen över Trelleborg och Söderslätt och den rår ingen riktig på att förstöra. Här hålls det i penningpungarna och här sätts det upp realistiska mål och här verkar man fortfarande ha roligt med sin idrott.

Och det är kanske där Trelleborg måste börja om i stort…

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge