Blogg

TA-cupen består - i ny skepnad

Seriespelet börjar gå in de sista spelomgångarna och snart är inomhussäsongen tillbaka i småklubbsvärlden. I denna finns som alltid TA-cupen i Trelleborg som ett populärt inslag. Lika precis som alltid avgörs turneringen de två sista helgerna i november med gruppspel och med slutspelet i år förlagt till torsdagen den 4 december.

Nytt för i år och det är inget vi i varken Söderslättscupnämnden eller på TA-sporten har med att göra utan det är Svenska Fotbollförbundet och närmast Skåneboll som har att inrätta sig efter de stora världsförbundens direktiv. Där gäller numera Futsal istället för five-a-side – punkt slut!

Redan i våras kallades vi till ett informationsmöte i Lund och där Skåneboll presenterade just Futsal och där Malmö City (samma förening som IFK:s Magnus Bönnemark representerade i en stor Uefa-cupturnering i Sarajevo för en månad sedan) beskrev fotbollsvarianten.

Det bör redan från början poängteras, att det inte handlar om alltför stora förändringar, jämfört med tidigare MEN att det ändå handlar om ändringar. Det är enklast att gå in på www.skaneboll.se och där klicka fram till just ”five-a-side blir futsal” och där finns precis ALLT man behöver veta och med en grafisk futsal-spelplan som förtydligar reglerna.

En viktig del i förändringen är den, att samtliga spelare som klubbarna tänker använda i TA-cupen måste licensieras även för Futsalvarianten som spelare. Precis som i Magnus Bönnemarks fall; man kan alltså representera en helt annan förening som Futsalspelare men man måste då alltså vara registrerad som sådan. Registreringen kostar 125 kronor per spelare och om nu en eller annan klubb tycker att detta verkar dyrt – att kanske registrera ett tiotal spelare inför TA-cupen, så gäller registreringen – precis som den vanliga registreringen – för olika tävlingar och cuper under i första hand ju inomhussäsongen.

Om man nu som förening väljer och tycker att tio spelare räcker – ja, då handlar det ju om 1.250 kronor – som en engångssumma. Tycker man det är mycket pengar – ja, då kan man väl påminna om att klubbarna under åren fått ta del av överskottet från just TA-cupen och att varje förening så sent som i februari ju fick några tusenlappar från förra årets överskott.

* Att notera och där är TA-cupen unik: det kostar inte ett öre att anmäla lag till cupen!

Vi i tävlingskommittén hoppas, så klart, på en nytändning i och med Futsal och vi är positiva och hoppas att nytändningen även finns bland spelare och ledare ute i klubbarna. Inom kort kommer varje förening – av dem som alltid brukar ställa upp i TA-cupen – att få ut information och anmälningsblankett för årets cupspel och när det gäller registreringen av spelare är det samma procedur som annars gäller och där tar man alltså kontakt med Skåneboll.

I övrigt känns det ju helt fantastiskt att ”Småklubbsbloggen” har blivit nominerad bland tio lokala småklubbsbloggar runt om i landet och där det gäller att rösta fram den allra bästa. Det är spelbolaget Nordicbet som via ”folkbollen.se” arrangerar omröstningen och för dig som brukar följa mig här på bloggen – ja, då finns i alla fall möjligheten att gå in och rösta …

* På fotbollsfronten närmar vi oss serieslutet och det finns oklarheter på olika plan, där det dock blev lokalklart i division tre redan i helgen som gick. Det innebär att IFK ”ännu en gång” missade att ta chansen till spel i kommande års division två.

* I division fyra är det fortsatt kämpigt för FC Trelleborg och ÖT Smygehuk och båda lagen möts i Smyge i sista omgången. Rydsgård har länge tillhört de absoluta topplagen i serien men de senaste omgångarna har RAIF rasat fullständigt samman. Det som tidigare ansågs som en nackdel – att ha Rydsgård kvar på spelprogrammet – har nu förbytts till en klar fördel.
* Behar och Anderslöv blir till mittenlag i femmans sluttabell, medan Gylle trillar ur och det är inte mycket att säga om någotdera. Behar har helt enkelt inte orkat hålla den klass man visade i våras och för Anderslöv har det handlat om en svindlande berg-och-dalbana, där 0-8 0ch 2-9 mot de båda Vellingelagen tillhör den bistra sanningen.
* Skegrie besegrade Skansen i ett klassiskt derby men segern behöver inte betyda mer än att båda lagen får chansen till kvalspel. Pelister är redan klara som seriesegrare och det är bara att gratuelra till en magnifik säsong.
* Minnesberg föll visserligen med hela 1-6 i seriefinalen mot Rosengård men två lag går upp och därför har MIF fortfarande en klar chans till avancemang. Klagstorp är något av ”höstens lag” och vinner man på Thurevallen i helgen – ja, då kan man nog börja planera för kvalspel hemma på idrottsplatsen.

Annars rullar penisonärslivet på i lagom fart och varje morgon inleds med ett härligt och uppfriskande dopp i Kämpingebukten. Tisdagen var ju en helt fantastisk dag och även om det väl handlade om årets första riktiga höstdag – och där en och annan granne precis klarade sig undan att skrapa rutorna på bilen – så var det helt sagolikt skönt nere vid badhytten. Doppet skedde i havets 14,5 gradiga vatten och det är nu som badandet tar helt nya dimensioner och där vattnet är varmare än luften och för den som inte provat rekommenderar jag gärna ett eller annat dopp. Det ÄR faktiskt helt underbart!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

/ Sigge