Blogg

Stor tveksamhet på sina håll

Redan efter två spelade omgångar börjar man konstigt nog kunna ana den fortsatta utgången eller nå, ja – så här långt kan man skönja ett visst mönster. Detta talar om stora tveksamheter överst i seriehierarkin men också om ett bra division sex-år, där det denna påskhelg blev full pott eller fyra segrar!

För att börja överst så var det verkligen medioker fotboll IFK bjöd på i matchen mot BK Olympic och då fick man ändå en tidig ledning mot ett Olympic som fick på nöten i premiären hemma mot IFK Malmö med 0-8! Går man in och tittar på IFK:s olika lagdelar – ja, då fanns inte mycket som stämde och framåt orkade man i princip inte skapa någonting. Efter en fin försäsong såg det nu ut ungefär som i fjor för både Fisnik Shala och Haris Berisha. Omständligt och segt vid varje bollmottagning och inget sting alls i steget och det måste så klart bli bättre men det får inte dröja.

Det gäller även Tobias Hanssons tillfrisknande och det kan vara den stora skillnaden mellan succé och fiasko för IFK:s del i år och med ”Tobbe” frisk kan Emil Mårtensson frigöras för tjänster längre fram på planen och där saknas han oerhört just nu. Utan Emil vid sin sida ser till och med rutinerade svågern Dennis Melander aningen vilsen ut på mittfältet.

Oavsett hur Christian Lind kommer att formera trupperna i Staffanstorp härnäst kan alla IFK-are förvänta sig en tuff kamp och Staffanstorp förlorade knappt borta mot IFK Malmö under annandagen, där Malmökamraterna kunde avgöra först i den 89:e minuten – på en straffspark!

ÖT Smygehuk inledde fint via 3-1 mot BK Höllviken men föll nu pladask i Svedala och lika på hugget som Smygespelarna var i premiären – lika tafatta var de nu och 4-0 till Svedala speglar matchen ganska väl.

FC Trelleborg, i samma serie, inledde suveränt med seger borta i Tomelilla men den segern blev inte mycket värd efter snöpliga 1-2 hemma mot Oxie. Tveksamhet bakåt vid Oxiemålen och minst lika tveksamt framåt i anfallsväg – efter en start som nästan omedelbart gav 1-0 och som kunde givit både 2-0 och 3-0 men som efterhand nästan fullständigt stannade upp. Bästa chansen till kvittering hade lagkaptenen och försvarsspelaren, Linus Bladh men något anfallsspel i stort att tala om i andra halvlekens medvind – nej, det fanns inte.

I division fem fortsätter nykomlingarna i Gylle att imponera och nu blev det åter igen 1-1 och efter Genarp i premiären blev det nu alltså samma siffror och det var Bara som kom på stadionbesök. Samtidigt som man alltså kan konstatera en fortsatt nolla i förlustkolumnen kan man också notera att oavgjort ger inte så mycket betalt med tre poäng för en seger.

Anderslöv har inlett med två raka förluster och 0-5 i målskillnad och det ser tufft ut för Boik med ett par nyckelspelare borta på obestämd tid – på grund av skador. Behar har inlett med en seger och en förlust och den kom på Möllevallen i Skanör, där trelleborgarna ändå var nära att komma ikapp mot slutet.

Som inledningen talar om går det bra för de lokala lagen i division sex och inledningen i sjuan är också positiv. Efter Lilla Beddinges premiärförlust förra helgen blev det nu upprättelse med seger för både Minnesberg och Klagstorp.

Med tanke på att FC Trelleborg har kommunens bredaste ungdomsverksamhet och med många knattar och ungdomar på varje match är det också viktigt att A-lagsspelarna föregår med gott exempel. Ett sådan exempel är att samlas vid mittcirkeln efter matchen för att tacka motståndare och domare för en trevlig kamp och ett riktigt dåligt exempel är att osportsligt vända alla ryggen och bara dra till omklädningsrummet och skärpning efterlyses är.

Jag har egentligen alltid tyckt att det är tveksamt att både vara fotbollsdomare och spelare samtidigt på samma nivå och även om det inte nödvändigtvis spelade in, så hände följande i slutet av matchen Pelister-Västra Ingelstad:

Domaren och Pelisterspelaren, Edin Kahrimanovic, kommer med bollen i anfallsväg – från vänster och inåt mitten och precis utanför men längs straffområdeslinjen, när han får en tackling. Edin klarar dock denna, återfår balansen och skjuter ett skott som går ganska långt utanför motståndarmålvaktens vänstra stolpe.
DÅ blåser unge och entusiastiske – men ju högst orutinerade domaren, Besnik Shala, frispark åt domarkollegan Edin. För precis så är det ju. Tyvärr vill jag tillägga och man kan inte både få en fördel och sedan en frispark, när chansen slarvas bort. Det som sedan dessutom händer är högst olyckligt för Besnik Shala och det är, att matchen avgörs på just den frisparken! Darko Nikolov slår nämligen säkert in bollen vid målvaktens högra stolprot.

Jag tycker egentligen synd om Besnik Shala som ska behöva utsättas för det han blev utsatt för. Jag tror inte för en sekund att Besnik blåste frispark medvetet bara för att det handlade om domarkollegan Edin men det är väldigt lätt att omedvetet bli påverkad. Och det tycker jag ingen domare ska behöva bli. Därför tycker jag att varje roll har sin tid och antingen dömer man eller så spelar man.

I övrigt …

… var ju påskveckan helt underbar med uppemot 20 grader mot slutet och med behaglig temperatur även i havet. Hemma i Kämpingebukten händer det saker och om någon månad ska den nybyggda och allmänt sponsrade bryggan stå klar. För vår del tror jag bryggan kommer att användas mest i skärningen mellan vår-sommar och sommar-höst och när det är skönare att gå i vattnet från en brygga, jämfört med att gå långgrunt ut.

Cykelmotionen håller i och det är fortfarande cirka elva mil i veckan som gäller. Fick cykeln servad för någon vecka sedan och efter köpet i augusti lät det så här hos cykelhandlarn:
– Det är till att cykla mycket och du får inte bli förvånad, om vi måste byta både kedja och krans.
Nja, lite förvånad och överraskad var jag väl men det är klart – efter mer än 300 mil borde ju slitaget märkas och när jag hämtade cykeln lät det så här:
– Servicen är gratis, eftersom du ju köpt cykeln här men ny kedja och krans går på 900 kronor.
Låter ju mycket men oj, vilken skillnad efter kedjebytet och nu åker mellantiderna all världens väg och det faktiskt bara rullar på.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

/ Sigge

PS! Missa inte TA:s sportpodd, där Björn Gustavsson gör intervjuer och på fredag handlar det om just småklubbsfotboll. Gå in på trelleborgsallehanda.se och klicka vidare till sport och där hittar du länken till sportpodden. DS!