Blogg

Sommaren har börjat bra

Midsommaren har vi lagt bakom oss med allt vad det innebär och nu blickar vi fram emot en helt ledig juli månad. Det är väl många som är i samma sits och sommaren har redan börjat bra.

Jag fick en vecka för mig själv, eftersom Anna-Karin bjöd kära svärmor Karin på en road-trip i lagom delar av södra Sverige. oavsett hur bra man annars har det – ibland behöver man tid för sig själv och jag tycker nog att jag utnyttjade tiden på nästan allra bästa sätt.

Precis när Anna-Karin lämnade oss i sticket – ja, då öppnade sig ju också himlen över Kämpingebukten på allra bästa sätt och efter att ha inlett med cirka 16 grader i böljan under måndagen avslutades veckan med över 20 grader i söndags. Att sitta där på stranden i ”sin egen håla” och bara njuta av dagens tidningsskörd, en god bok och en enkel fika – ja, det livet räcker länge för mig.

Jag har också hunnit utforska Näsets småkrogar lite extra under veckan som gått och jag hittade två favoriter, även om jag endast besökte Sill & Nubbe vid Falsterbokanalen en enda gång. Bjöd med Matilda och kompisen Karin och det blev en härlig kväll vid havet, där vi alla tre frossade i fisk på olika sätt.

Andra stället och som väl då blivit favoritstället nummer ett har nog inte ens ett namn men det ligger i omedelbar anslutning till vattenskidklubben i Kämpinge. En liten bod som rustats upp och där en tjej serverar smårätter under hela dagen. Allt från våfflor till dansk fleskesteg och en lättöl till maten passar som handsken vid lunchtime.

Mycket mer krogliv än så som gräsänkling blev det dock inte utan resten av njutningen skedde antingen vid badhytten eller hemmavid i lusthuset. Lördagen blev en riktig höjdare och jag kan inte begripa att inte fler utnyttjar strandlivet en sommarkväll som den just i lördags.

Först ett ljuvligt kvällsdopp, sedan en daglig ”soprunda” runt vårt revir kring badhytten och Gud, vad mycket skräp man har att samla i sopsäcken. Det är ganska bedrövligt hur okänsliga både vuxna och ungdomar är inför njutningen på stranden. Det är långt i från bara ungdomar som låter engångsgrillar ligga kvar på stranden och det är inte så himla många ungdomar som lämnar vinflaskor efter sig heller. Det är oftast öl som gäller för de yngre och det är många flaskor och burkar jag har att samla i min ideella verksamhet där på stranden.

Får jag vara frisk även efter en framtida pensionering har jag som mål att i ännu högre grad engagera mig i att hålla strandremsan i Kämpinge ren från skräp och det sårar mig djupt in i själen, när jag ser allt eländet i form av just skräp.

Efter sophanteringen satt jag där absolut alena i min stråhatt och njöt. Solen var uppe på klarblått underlag ända till närmare tio och den vidare njutningen bestod av grillade sparribs, ett gott glas vin och lite vatten därtill – och så en bra bok! En sådan som man inte kan lägga ifrån sig, innan den är utläst och denna gång hade jag fastnat för den danska författarinnan och den danska ”Liza Marklund” – i form av Sara Blaedel och hennes ”Kalla mig prinsessa”. Rekommenderas å det varmaste och hon har precis kommit ut med en ny krititkerrosad deckare som heter ”Kun et liv” eller ju ”Bara ett liv”.

Min normala sommarförfattare är annars också en kvinna och då handlar det om Elizabeth George och hennes omaka polisduo Thomas Lynley & Barbara Havers och som ju ligger till grund för tv-deckaren ”Kommisarie Lynley”. Är sååå lycklig över att ha kvar hennes fjorårsutgåva ”Careless in red” eller ”Stråk av rött” att läsa i sommar.

När inte stranden eller kroglivet gällde – ja, då hann jag städa skåp och garderober som aldrig förr och så hann jag ägna mig åt bilvård. Jag vill alltid ha våra båda bilar i trim och det innebär också att de ska vara nyputsade, dammsugade och fina i stort och eftersom Avensisen var i väg hade jag nöjet att höja statusen ordentligt på vår Mini Cooper.

På småklubbsfronten fanns go’biten FC Trelleborg–IFK att i första hand njuta av men veckan avslutades även med ett besök på Byacupen och på Vannhög, där Rikard Andersson nästan själv körde över stackars Öja FF. Byacupen – denna gång i Klagstorp – är en riktig höjdare, även om jag hade föredragit sjumanna där och i år var det ju också knappt att Torp fick ihop ett elvamannalag.

Nästa nedslag blir nu Västkusten – med besök på både Marstrand och i Smögen och kanske når vi även fram till Camilla Läckbergs ljuvliga Fjällbacka. Samtidigt; kan det verkligen få hända mer i form av olika råa brott i denna lilla idyll eller måste inte snart Camilla röra sig lite utanför samhället i jakten på kriminalitet…?

”Småklubbsfotboll – när fotboll é som allra störst!”

//sigge