Blogg

Skärpning TFF - ett elitlag behövs

Småklubbskrönika

När det nu börjar gå riktigt illa för Trelleborgs FF – ja, då finns det också många gnällspikar som hakar på och som ondgör sig med skadeglädje över eländet. Jag är av direkt motsatta skaran tyckare och inser att det som håller på att hända inte alls är bra. Varken på kort eller lång sikt och det är kort och gott så, att Trelleborg – och hela bygden för den delen – behöver ett elitlag och att TFF är den förening som i första hand fortsatt har grundförutsättningarna.

Det är självklart roligt och fotbollsfrämjande att såväl FC Trelleborg som nyetablerade Trelleborg United satsar helhjärtat på sina ungdomar men utan riktigt duktiga seniorer att se upp till – nej, då tror jag inte det gynnar den lokala seniorfotbollen nämnvärt. Det får dock inte missförstås och inte minst jag – med skolan som en given måttstock – vill att ALLA barn och ungdomar verkligen ska få utöva och utvecklas efter de förutsättningar som gäller.

– Det finns inte plats för alla klubbar att ha en bred ungdomsverksamhet och det finns inte ledare för fler klubbar!

Det har jag fått höra som motargument, när jag påtalat det negativa i att både TFF och IFK har gjort stora tapp på just ungdomsverksamheten och där ju IFK:s på pojksidan i dag är nästan helt utraderad. Att TFF de senaste åren tappat till inte minst FCT men nu även till United – det står höjt utom all tvivel.

Det talas om dåliga ledare och det talas om utnyttjande av barn och ungdomar, när det gäller att gödsla seniorverksamheten med insamlade pengar och det ligger helt klart mycket i det. Och jag kunde lagt till en och annan förälder som kanske inte borde vara just det eller åtminstone inte förälder/ledare/överengagerad åskådare i en och samma kostym. Det FINNS anledningar till varför inte ungdomsfotbollen riktigt fungerar men här handlar det långt ifrån om bara TFF som har slarvat och många bör känna ansvar till varför det på sina håll är som det är.

Ett TFF i sina bästa dagar för så där en 15-20 år sedan – jo, nog bidrog det allt till ett förhöjt fotbollsintresse rakt över på det lokala planet och det må ha varit ett lågt publiksnitt på Vångavallen, jämfört med de allsvenska arenorna i stort, men det samlades ändå i snitt gott och väl 2 500 åskådare varannan helg. Ibland sköt publiksiffrorna ordentligt i höjden och det var såväl unga som gamla och såväl folk från centralorten som folk från byarna och kommunerna runt omkring som kom. Trelleborg fanns verkligen på fotbollskartan och det pratades fotboll nästan överallt och inte minst på arbetsplatserna blev TFF i eliten till en gemensam nämnare.

Jag är helt säker på att det avsvalnande intresset att sätta unga pojkar (att inte flickor har fått vara med i TFF-familjen på många år är en bedrövelse i sig och det har definitivt hämmat utvecklingen och hur många familjer har väl inte både pojkar och flickor naturligt i samma förening?) i TFF har att göra med den långt lägre statusen på A-laget nu jämfört med när ungdomsverksamheten låg på topp.

Visst var det andra tider och långt innan datorer och internet – i första hand – fanns som konkurrens men det var minst samma fenomen, när IFK var det lokala elitlaget och hade sin senaste storhetstid och när TFF ändå inte låg så långt efter. Mängder av pojklag som fyllde hela dåtidens idrottsplats och dess olika planer och vilka ungdomsmatcher de båda lagen emellan och jag kommer ihåg hur stämningen på skolgården – under egna högstadietiden – höjdes i takt med att till exempel de båda juniorlagen skulle mötas en kväll.

Men det var då det och vi pratar då om det glada 60-talet eller väl för flera yngre generationer; tillbaka till strax efter andra världskriget …

Oavsett egentligen vilken förening – men det är som sagt ändå TFF som har dagens grundförutsättningar; hela Söderslätt behöver ett elitlag i fotboll och det innebär i första hand, att TFF klarar sig kvar i division ett i år. I förlängningen kan vi sedan alla (eller nästan alla i alla fall …) hoppas på att duktiga, egna produkter – och de finns! – kan lotsa TFF och därmed Trelleborg samt hela Söderslätt tillbaka till elitfotbollen!

Skytteligan

18 mål: Vladimir Pasarikovski, Pelister
12 mål: Adnan Rastoder, Behar
11 mål: Filip Zahn, Skansen
10 mål: Asmir Rozajac, Klagstorp
9 mål: Sonny Johnsson, Skegrie
8 mål: Ismet Guta, Minnesberg
7 mål: Robert Melander, Skegrie, Fredrik Widman, Minnesberg
6 mål: Johan Hellström, Oliver Oliveros, Vasko Mitrovic, ÖT Smygehuk, Arman Brkic, Haris Rozajac, Behar, Jonathan Roth, Skegrie, Pontus Andersson, Skansen, Bilal Fakhro, Klagstorp
5 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Felix Harletun, Gylle, Martin Nordbladh, Anderslöv, Arman Besic, Jasmin Besic, Pelister, Ludwig Wahlqvist, Skansen, Dardan Kastrati, Klagstorp
4 mål: Fredrik Jönsson, IFK, Johan Palmström, Linus Bladh, FC Trelleborg, Oliver Wilson, Rickard Andersson, ÖT Smygehuk, Patrik Assarsson, Tristan Madsen, Anderslöv, Daniell Pajovic, Pelister, Mattias Hansson, L Beddinge
3 mål: Emil Mårtensson, Fisnik Shala, Mgnus Bönnemark, IFK, Christian Ahlström, ÖT Smygehuk, Hampus Olsson, Behar, Kim Eriksson, Anderslöv, Andreas Lindquist, Jens Månsson, Mattias Jönsson, Skansen, Andreas Sonesson, Ardian Mehmeti, Mattias Mårtensson, Gislöv, Tom Olofsson, Skegrie, Axel Örneberg, Tobias Sjöstedt, Minnesberg, Liridon Dakaj, Klagstorp

I övrigt …

… sommaren är här – åtminstone sett till almanackan och i Kämpingebukten lyser värmen lite med sin frånvaro och under tisdagen uppmättes endast knappa 14 grader i havet. Man gör det dock till vad det är och det är alltid lika underbart att sitta på badhyttens veranda efteråt och bara njuta av havet i bakgrunden.

VM-fotbollen bjuder ju på fantastisk underhållning och det gladde mycket att våra vänner i Grekland kan glädja sig åt framgångarna i Brasilien. Hoppas nu bara att man även kan knäcka koden och besegra överraskningslaget Costa Rica och en kvartsfinal framför TV:n i en mysig gränd på Naxos hade suttit fint. 2004 ingick vi i en stor grekisk gemenskap i en av gränderna på Koufonissi och att få vara med om det fantastiska EM-guldet då – ja, det är nästan oslagbart.

Småklubbsfotbollen rundar av med matcherna Janstorps AIF-Skegrie BK, lördag kl 11 samt Vellinge FF-Anderslövs Boik, samma dag men kl 15. Därefter återstår att presentera juni månads spelare och månadens lag men därefter tar småklubbsredaktionen sedvanligt sommaruppehåll och återkommer i god tid inför omstarten av seriefotbollen första veckan i augusti.

Med önskan om en skööön sommar!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge