Blogg

Ska domaren blåsa eller inte...?

I lördags möttes Östra Torp och Hyllie på Smygehamns IP och det gällde kval till division fyra. Vid anfallet som ledde fram till 0–2 för Hyllie fick hemmamålvakten Anders Olsson en smäll och han föll omkull och tog sig för huvudet. I momentet som direkt följde gjordes nämnda Hylliemål.
På ”hemmaläktaren” krävdes domaren Toni Lazarevskis huvud på fat och han fick som snällast heta ”dj-a pajas” och man skrek ”du ska ju blåsa av när det handlar om en huvudskada!”.

Det är viktigt att ta reda på vad som gäller och därför tog jag kontakt med en av distriktets mera lovande domare – faktiskt både i fotboll och handboll och när jag förklarat händelsen detaljerat, sa han så här:
– Det står ingenstans i regelboken att domaren SKA blåsa av vid huvudskada utan det är domaren som helt och hållet avgör om och när det bör blåsas av. Så som du beskriver situationen tycker jag det verkar helt rätt – som domaren i Smyge dömde.

Vi diskuterade det där med ”huvudskada” ytterligare och även där förstår jag numera resonemanget ännu bättre och så här fortsatte han:
– Det är ju viktigt att det är domaren som avgör när det ska blåsas av och tänk annars om en målvakt skulle utnyttja situationen vid ett farligt motståndaranfall. Slänga sig, ta sig för huvudet och så skulle det fina anfallet alltså gå upp i rök för motståndarna. Det är ju heller inte alltid solklart hur allvarlig en smäll i huvudet är och det kan ju bara handla om en enkel touch.

Precis som alla andra domare vill inte heller denne – alltså mycket lovande distriktsdomare – att hans namn finns med och det måste man givetvis respektera.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge