Blogg

På randen till undergång

Efter skandalscenerna före, under och efter gruppspelsmatchen i svenska cupen mellan MFF och Hammarby är det dags för drastiska åtgärder. Det gäller att överhuvud taget rädda den svenska elitfotbollen och det finns tyvärr ingen tid att förlora.

Utvecklingen med en ständigt växande huliganism – mer och mer knuten till olika politiska extremfalanger – gör att inte bara fotbollen utan faktiskt hela det svenska samhället och därmed den svenska demokratin är på väg att fullständigt kantra.

Det kan inte vara meningen att den svenska elitfotbollen enbart ska vara tillgänglig för idioter till huliganer. Jag tror också att vi – efter händelserna i Malmö – är väldigt nära ett totalt uteblivande av ”normala” fotbollssupportrar och vi är definitivt vid vägs ände, när det gäller familjer som en samlad fotbollsåskådare.

Det kan heller inte vara rimligt att polis- och sjukhusresurser ödas på dessa idioter – som alltså kallar sig fotbollssupportrar. Men som till exempel åker i stor flock över nästan halva Sverige – från Stockholm till Malmö i det här senaste fallet – för att enbart utöva misshandel.

Ska den svenska fotbollsmodellen överhuvud taget fortleva – ja, då måste lagar och regelverk omedelbart förändras. Stenhårda straff för både enskilda och klubbar och tomma läktare på bred front och tills ofoget och avarterna helt försvinner.

Se och ta England som modell och där har inte huliganerna längre en chans att ställa till det. Ja, visst – det kommer att kosta skjortan för elitklubbarna och precis som i England, ta några år, men so what och det handlar om den svenska elitfotbollens överlevnad.

Aldrig i hela mitt liv att jag framöver – och i förlängningen utan tillträde till pressläktaren – kommer att besöka en allsvensk arena. Devisen ”att vara på fel plats vid fel tillfälle” stämmer tyvärr mer och mer in för en helt normal fotbollsälskare och den risken är i alla fall inte jag beredd att ta.

Utan någon som helst huliganism åskådade jag träningsmatchen mellan IFK och FC Trelleborg i lördags och det är bara att lyfta på hatten – för IFK. FCT orkade hänga med i knappa timmen men sett till 90 minuter var IFK ganska överlägset.

En stor skillnad lagen emellan utgjorde Fisnik Shala – som gjorde tre av segermålen, där IFK vann med klara 4-0. Ett av Fisniks mål kom på en säkert slagen straffspark men samtidigt låg en fällning av Fisnik själv bakom.

Division tre mot division fyra gällde ju och därför var väl heller inte IFK-segern oväntad och båda lagen förväntas bli till topplag i respektive serie.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

PS! I mitt förra inlägg – om Trelleborgsidrottens nästan totala undergång och fall – där slarvades SM-guldet i bordtennis för de duktiga damerna i Trelleborgs BTK bort och rätt ska vara rätt. Men samtidigt likadant där; i dag spelar TBTK en undanskymd roll i seriesammanhang. DS!

// Sigge