Blogg

Olyckliga omständigheter

Inför TA-cupen får det till en början bli lite internationell touch på resonemanget:

Har suttit och tittat på Thierry Henrys handpåläggningar – det handlade till och med om två gånger – i den omtalade play off-matchen mot Irland om en plats i Sydafrika-VM ett femtiotal gånger via You Tube och det enda man kan uttrycka är, att det hela självklart är ytterst beklagligt.
Att dock utmåla Martin Hansson som en urusel domare är verkligen att ta i och den som såg matchen i stort – som bland annat jag gjorde – kommer säkert ihåg att han i övrigt gjorde en alldeles utmärkt match.
Jag tycker också att det borde vara den assisterande domaren på planhalvan som i första hand sett Henrys regelvidriga hands och till Hanssons försvar kan läggas att det finns flera spelare i hans väg bort till Henry.

Ett domarmisstag som detta – för det handlar det ju dock om, oavsett Martin Hansson gjorde så gott han kunde – är ju högst olyckligt och inte minst med tanke på matchens status, där alltså en VM-plats stod på spel. I en förlängning som det handlade om är alla, så klart, trötta och slitna och det gäller samtliga aktörer, inklusive domartrion och oavsett hur olycklig missen nu blev, kan man ställa frågan så här:
– Varför missar domare – på nästan alla nivåer – en elementär sak, nämligen att snabbt avläsa yttringarna bland spelare och notera hur man allmänt reagerar på en situation. Jag vet – det handlar om tiondelar av en sekund men ändå; är nästan samtliga spelare till exempel på väg att ställa upp för en hörna, varför då ställa till det för sig själv och blåsa för inspark? I det här fallet; verkligen gå igenom situationen så gott det nu går och i alla fall ta ett snack med den aktuelle assisterande domaren. Och det såg jag inte att Hansson överhuvudtaget gjorde vilket är en solklar miss från hans sida och det heter ju numera just ASSISTERANDE domare!

Att som man i Irland tala om omspel är däremot löjligt ur många aspekter och hur tänker man egentligen? Skulle en tveksam bedömning från en domare då alltid innebära att det förfördelade laget skulle kunna kräva omspel, eller…? Det skulle också vara av stort intresse att gå igenom samtliga Irlands gruppspelsmatcher och tänk om det då vore så illa, att irländarna i detta gruppspel vid något tillfälle fått fördel av en annan domarmiss! Omspel då, eller…?

I övrigt denna söndagskväll säger jag bara: Tottenham HOTspurs–Wigan 9–1! Kan det bli mycket just HOTtare än så? Det var förresten Hotspurs allra största seger någonsin i högsta ligan och tidigare rekord som 13–2 och 9–0 härrör antingen från cupspel eller spel i andraligan.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//Sigge