Blogg

Oj, vad det spekuleras in i det sista

Med endast lite drygt en vecka kvar till den breda seriepremiären på Söderslätt börjar också småklubbslaget på allvar ta form. Oerhört glad att det rönt ett så pass stort intresse men extra synd att inte grafiken har gått att se på webben. Det har tyvärr att göra med tidsbrist men där ska vi bli bättre en annan gång.

Ute på den vanliga helgrundan för att titta på lite matcher blev jag senast påmind av många om just småklubbslaget och detsamma gäller mailboxen varje gång jag öppnar upp den. Frågorna så här långt in i presentationen är, så klart, vilka spelare och ledare som finns kvar att välja bland. Om jag säger så här, ljuger jag ju i alla fall inte:
MF Pelister, BFK Behar, Minnesbergs IF, Gylle AIF och Smygehuk FF har ännu inte begåvats med någon representant och från dessa lag ska följande plockas: en stopper, en mittfältare, en avbytare samt tränare och lagledare. Kvintetten lag innehåller många duktiga ledare och åtminstone fyra av tränarna tillhör väl också ”småklubbseliten” eller vad sägs om följande urval: Meysam Javan, Benny Olsson, Rickard Harletun och Benny Mårtensson. Duktig och populär verkar även Behars Zeljko Biljos men den gode Zeljko tvingas nog visa resultat, innan en nominering till tränare för småklubbslaget kan bli aktuellt.
Någon ytterligare hjälp blir det inte utan var och en får spekulera vidare men nästa fredag är det slutspekulerat och då ligger grafiken klar med samtliga 18 småklubbar med på ett eller annat hörn. Lycka till i spekulationerna!

Drömmar om resor och utmaningar har vi väl alla och i mitt fall har jag bland annat alltid drömt om en resa längs Inlandsbanan samt någon del av Hurtigrutten. Trodde väl också att jag skulle bli först i familjen och då gärna tillsammans med en, två, tre eller fyra av tjejerna Hansson men si, där gick jag bet.
I dag skjutsade jag hustru Anna-Karin, tillsammans med min underbara svärmor Karin, snart 88 år, till Kastrup för vidare färd till Kirkenäs – nästan längst upp på den skandinaviska kartan och på gränsen till både Ryssland och Kolahalvön. Svåger och svägerska ansluter och kvartetten ”mor & barn” ska sedan från tisdag till tisdag åka just Hurtigrutten från Kirkenäs ända ned till Bergen. En rutt som är gott och väl Sverige på längden – från Trelleborg till Treriksröset. Imponerande och chansen att få se både späckhuggare och valar lär vara goda och utan att hymla; jag är jätteavundsjuk…

Jag är lite både historia- och geografi-freak, om man nu kan vara det och jag kan sitta och titta i en kartbok i timmar och jag älskar att titta ut och ned från ett flygplan och i detalj följa kartan uppifrån. Man har också all rätt att imponeras av mycket, när man tittar just i kartböcker över världen eller stora delar av den och lika förundrad kan man ibland bli av världen, där historian påverkat. Bara för att ta något exempel:

* När man väl kommer till nämnda Treriksröset – ja, då har man lika långt som från Trelleborg till Stockholm – till Nordkap!

* Att ett språk är ”starkt” finns ju många bevis på och ett är väl detta: Under romarrikets era upprättade romarna ett av många provinscentra i dagens Bukarest – som ju är huvudstaden i Rumänien och då handlar det om tiden före Kristus födelse. Som störst var Romarriket 117 e Kr.
I alla grannstater, utom i Ungern, talas det slaviska språkvarianter men rumänskan – och bara just det språket i regionen – tillhör den latinska språkgruppen. Anledningen är alltså vad som hände – under romartiden!

Bara för att avrunda; ungerskan är ju som språk minst lika märkligt och det lär ju ha varit så att språket kommit till nuvarande Ungern via folkvandringar från Uralbergen eller till och med öster om massivet. Folkvandringen delade på sig och en grupp hamnade så småningom i dagens Estland och Finland och en annan i just Ungern. Tillsammans bildar finskan, estniskan, ungerskan och samiskan den finsk-ugriska språkgruppen men i grunden är det den uraliska språkgruppen som är basen.
Nu är det inte så att finnar och ungrare förstår varandra – språken är i dag alltför skilda men det finns ett mindre antal ord som har samma betydelse i deras gemensamma ordförråd. Ex: vi = ungerska mi, finska me, ni = ung ti, fi te, hand ung kéz, fi käsi.

Slut på undervisningen för denna gång och nu i stället till ”Veckans femma”:

1. Jag säger bara Mjällby AIF! Det räcker…
2. Conny Karlsson! Jag gläds verkligen med Conny och hans HIF-framgångar och kanske är det så enkelt, att de fotbollstränarna är bäst som kan bygga ett lag bakifrån och inte de som kan få stjärnorna att fortsätta ösa in mål framåt.
3. Frank Lampard och då inte bara för hans fyra mål på Aston Villa. Lampard har genomgått ett IQ-test och det överraskade hela England – och övriga sportvärlden. Ett geni är man om man får IQ 140 eller mer. Einstein hade 160 men Lampard lägger sig mitt emellan på imponerande 150!
4. Svennis & Lasse – som blir de enda svenskarna i Sydafrika-VM! Ja, förutom då Tord Grip och Roland Andersson som bihang.
5. Johan Zanotti – som överlevde som ett mirakel i den kapsejsade Lundahandbollen.

Veckans värstingar
: Alla vuxna som på något sätt tagit ställning för en våldtäktsman i Bjästa utanför Örnsköldsvik och är det konstigt att världen ser ut som den gör?

”Småklubbsfotbollen – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge