Blogg

Nils Holgersson visar vägen

Så är vi framme vid den första samlingen av småklubbar 2014 – på den lokala nivån och då gäller populära Nils Holgersson Cupen borta i fin-fina inomhushallen i Skurup. På lördag drar det igång och NHC är numera en mastodontturnering som tar gott och väl tre helger i anspråk. För Söderslättslagen ser gruppspelsordningen ut så här:

Herrar
Lördag 18/1
Grupp 4
Skanör/Falsterbo IF, Sjöbo IF, Skivarps Gif och IFK Trelleborg 2

Söndag 19/1
Grupp 5
IFK Trelleborg 1, Liga 06, FC Österlen och Sövestads IF

Grupp 7
Rydsgårds AIF, Kiviks AIF, BK Skansen och Gislövs IF 2

Grupp 8
FC Trelleborg, ÖT Smygehuks FF, MF Pelister, Sövde IF

Måndag 20/1
Grupp 9
Lunnarps BK, BFK Behar, Janstorps AIF 1 och Gislövs IF 1

Grupp 10
Veberöds AIF, Lunds SK 1, Anderslövs Boik och Minnesbergs IF

Lördag 25/1
Grupp 11
Oxie SK, BK Flagg, Skegrie BK och Genarps IF

Grupp 14
Gylle AIF, Skabersjö IF, Trollenäs IF och Lilla Beddinge BK

Söndagen 26/1
Slutspel

Damer
Torsdagen 30/1
Grupp 2
Hammenhögs IF, Onslunda IF, Rydsgårds AIF/Skivaprs Gif och Vellinge IF

Fredagen den 31/1
Grupp 3
Skurups AIF 1, IFK Malmö, Oxie SK och Höllvikens DFF

Grupp 4
IFK Trelleborg 1, Spjutstorps IF, Skurups AIF 2 och LB 07

Lördagen 1/2
Grupp 7
Dalby GIF, Gislövs IF, Skillinge IF och Köpingebro IF 2

Grupp 8
Hörby FF, IK Pandora, IFK Trelleborg 2 och GIF Nike 2

Söndagen 2/2
Slutspel

Kanske är det någon som noterade Höllvikens DFF på damsidan och det är faktiskt så, att det handlar om ännu en ny fotbollsklubb på Höllvikens IP. Initiativtagare är entusiasterna och far och son; Bertil och Niklas Thern och så här står det i den pressrelease som gått ut:

”En damfotbollsförening har bildats i Höllviken. Alla tidigare damspelare i Näsets FF har förts över till den nya föreningen som heter Höllvikens Dam Fotbolls Förening (Höllvikens DFF). Tyvärr är det så att damerna/flickorna ofta kommer i andra hand efter herrarna/killarna så vi vill med den nya föreningen koncentrera oss på damer/flickor och se till att de får de bästa möjligheterna.
Höllvikens DFF tar över Näsets FFs plats i division 4 och vi hoppas att många tjejer kommer att ansluta sig till oss och vi kommer att spela på Höllvikens IP.
Vår policy är att det skall vara roligt att spela fotboll. Alla är välkomna till oss.”

* Mer information finns på www.hollvikensdff.se
* Ni kan kontakta oss på info@hollvikensdff.se
* Ordförande i föreningen är Niklas Thern

I övrigt har det nya året inletts på ett alldeles utmärkt sätt, även om inledningen har inneburit stora förändringar på sportredaktionen och från och med den första januari ägnar jag all min tid åt enbart småklubbsfotbollen och brottningen på Söderslätt.

Det är också egentligen precis så som allt började 1993 och där mitt allra första journalistjobb innebar ett reportage på Ymorvallen den första mars och det var inför småklubbsstarten det året.

Sedan den första april 1995 och alltså fram till och med den 31 december 2013 har jag varit med om att bevaka sporten på bred front i Trelleborg och på hela Söderslätt och det har – precis som jag tidigare skrivit här på bloggen – varit en helt fantastisk resa.

Absolut inget jag skulle vilja ha ogjort men samtidigt; just nu känns det förbaskat skönt att slippa alla sena och ibland också ensamma kvällar på TA-redaktionen. När jag under torsdagen hade bevakat Starke–Bergania i Södans B-hall, tittade jag – mest av ren vana – in även i A-hallen och när jag såg Eje Wilör ”himself” leda Stavstens Väninnors träning där – nej, då blev jag varken nostalgisk eller ens sugen på att göra något skrivmässigt av träningspasset.

Och det är så det är – att vi människor är otroligt föränderliga och tur är kanske det och plötsligt känner jag alltså en lagom lättnad över att INTE behöva dra iväg till alla sorters träning i alla olika sammanhang, även om jag självklart kan känna saknad av alla underbara ledare och idrottsmän/-kvinnor i vitt skilda sammanhang.

Alla talar ju om vikten av ”egentid” och när vi pratade om denna hemma vid köksbordet häromkvällen, bedyrade hustru Anna-Karin, att hon ännu inte – i alla fall – känner att jag tar för stor plats därhemma i vardagen jämfört med tidigare. Då ska man ändå ha klart för sig, att hon på ett treveckorsschema hade åtta egna kvällar att handskas med. Och så har det varit i nästan 21 år …

Vi inledde egentligen min utökade eller återvunna ledighet med en resa till Österrike över nyår och sällan eller aldrig har vi väl båda njutit av en semester som denna. Inget att tänka på i tidningsväg och inga dagar att kvitta eller att ta ut som semester utan det var faktiskt bara ren njutning och avkoppling. Att det sedan var strålande sol uppe på över 3 000 meter fyra av veckans dagar och att längdåkningsvädret övriga dagar var helt superbt – ja, det bidrog givetvis ytterligare till att vi kunde njuta i fulla drag.

Att det dessutom var mitt älskade Neustift im Stubaital – mellan Innsbruck och Brennerpasset – som gällde, gjorde inte njutningen sämre och det var samma glaciärort som jag verkade som reseledare på mellan 1982 och 1993. Då handlade det om fyra-fem vinterveckor per säsong och i sammanhanget kan nämnas att exakt dagen efter jag la reseledardressen i malpåse, inleddes min journalistiska bana på Trelleborgs Allehanda.

Jag är fortfarande lite stolt över den slogan våra bussar hade och det var Anna-Karin och jag som agerade dåtidens resedirektörer och så här stod det:

ZIG ZAG RESOR – RAKA VÄGEN TILL ALPERNA!

Allt har som sagt sin tid och efter sju otroligt roliga vintrar – men ack så arbetssamma – la vi alltså av och det hade vi planerat länge. Lite nytta av att vi på den tiden var störst av alla researrangörer i just Neustift har vi än i dag och han som idag driver ortens största sportaffär, är svärson till Herr Hofer som jag gjorde affärer med redan på 80-talet. Nyttan gav att vi denna gång fick hyra vardera ett par sprillans nya alpinskidor och två par dito längdåkningsskidor – pjäxor av båda slagen har vi själv – för minst sagt en spottstyver. När jag protesterade fick jag till svar:

– Aber Siggi – Du bist einer von unseren besten Freunden in unsererer Familie!

Det får man tacka för och jag kan lova – och det gäller utan att dra ytterligare fördelar; om benen och lederna håller – ja, då återkommer vi garanterat till Neustift im Stubaital!

Det brukar vara en hel del småklubbssupportrar som åker med lagen ut till Skurup och Nils Holgersson Cupen, så kanske vi ses en första gång säsongen 2014 redan i helgen som kommer och i så fall…

… väl mött!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge