Blogg

Mats Svensson ensam drivande

I bloggform kan man sticka ut lite extra och tanken med förra blogginlägget var också att stå upp för den massrörelse på landsbygden som småklubbsfotbollen utgör och det gäller inte bara på Söderslätt.

För det första; det ska klart sägas att Mats Svensson (Kd) varit ensam drivande bland lokala politiker i att få till stånd en klar förbättring – på bred front, när det gäller fotbollsplaner i Trelleborgs kommun. Där har jag och Mats också tidigare tenderat att ha en dialog i ärendet. Att detta dock skulle gå ut över de genuina småklubbarna i form av Gylle AIF, Klagstorps IF, Lilla Beddinge BK och Minnesbergs IF och där dessa skulle sluta använda sina idyller till idrottsanläggningar – nej, det har aldrig tidigare någonsin varit på tal.

Mats skriver ”typiskt Sigge att rusa iväg med slutsatser utan att fråga mig” men oavsett att det lagda förslaget kommer från fritidsförvaltningen, så säger ju faktiskt Mats så här i TA-intervjun i tisdags:

”Vi vill satsa resurserna på dessa fyra orter (Anderslöv, Gislöv, Snarringe och Smygehamn) och samtidigt spara pengar när det gäller underhåll på de andra föreningarnas idrottsplatser. De andra klubbarna (syftet är de fyra namngivna föreningarna ovan) behöver kanske inte flytta på sig helt och hållet men det bästa vore ju om de både tränade och spelade på det nya stället. Det kan bli så att föreningar försvinner i den mening att klubbar går ihop med varandra.”

Jag vill inte påstå att jag kan allt om småklubbsfotbollen på Söderslätt men efter att ha följt våra – för tillfället – 18 småklubbar i vått och torrt under de senaste snart 20 åren, vet jag åtminstone värdet av att klubbarna ute i byarna får vara kvar. Inte bara i bemärkelsen att spela matcher och synas i tabellform utan att vara en viktig nerv i den byagemenskap som inte minst präglar just Gylle, Klagstorp, Beddingestrand och Minnesberg. Jag vill också påstå att samma gemenskap – på bred front – försvann i både Böste och Stora Beddinge, när dessa klubbar gick i graven för ett antal år sedan. Då handlade det dock om en urholkning av ungdomar i de båda byarna.

Till Mats och alla andra som har den svåra uppgiften att ta bästa beslutet i den aktuella frågan; åk ut och upplev atmosfären en matchdag eller en vanlig träningskväll, stäm av den bykänsla som småklubben kanske allra starkast bidrar till och inte minst; prata med alla de människor som lägger ned ett jättejobb ideellt – för att ungdomarna ska ha något att göra och så att byborna får uppleva en jordnära och viktig ”vi-känsla”.

Hör gärna av dig, Mats och det skulle vara ett sant nöje att sitta tillsammans på till exempel Gylle stadion en härlig försommarkväll – med korvadoften liggande över nejden och där Gylle Allmänna Idrottsförening står för värdskapet i division sex Södra Skåne.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge