Blogg

Må Rune Andersson leva länge

Så har TFF då på nytt avhållit sitt årsmöte och man blir mer och mer orolig ju äldre man blir – för det innebär ju att allas vår Rune Andersson också bara blir äldre och äldre. Nils Rune Andersson som han är döpt till föddes den 14 oktober 1944 i Kyrkhults socken som numera tillhör Olofströms kommun och han är alltså på väg att bli 66 år.

För gemene trelleborgare är Rune väl mest känd som Trelleborg AB:s VD och koncernchef mellan 1983-90 men han har också varit styrelseordförande i koncernen. Förutom prestationen att ha lotsat fram flera företag till toppositioner både i och utanför Sverige kan Rune stoltsera med promoveringen till teknologie hedersdoktor vid Högskolan i Luleå 1989. Vid samma högskola var han förresten den allra förste som överhuvudtaget anställdes 1971!

Lika känd i fotbollskretsar är han och då som ständig TFF-räddare undan elitlicensspöket och oavsett hur gammal och hur frisk denne Blekingeson är; visst måste en och annan TFF:are i styrelsen väl ha svårt att somna åtminstone ibland och när det närmar sig just årsmötestiden, eller…? Kall fakta råder och utan Rune Andersson – ingen allsvensk fotboll på Vångavallen och ingen lokal allsvensk fotboll att skildra i TA. Denna gång handlade det om hisnande 6,3 miljoner kronor – för att rädda TFF och alltså inga av pengarna kan användas till något matnyttigt framöver utan de täcker enbart fjorårets minus.

När TFF:s omsättning på cirka 25 miljoner redovisades jämförde också årsmötet föreningen med ett medelstort företag i kommunen men skillnaden är ju ändå solklar: inget medelstort företag i Trelleborg skulle förmodligen orka överleva ett minus på 6,3 miljoner kronor. Det handlar ju dock om 25 procent av omsättningen! Och det finns bara en enda Nils Rune Andersson – med guldbyxor…

Sett till småklubbarna har planeländet i kommunen ventilerats och mer finns inte att göra i nuläget och rätt intressant – det Smygehuks lagledare, Mathias Jönsson, sa under matchen mot Behar. På grusplanen bakom skolan:
– Det första man frågar oss, när vi kontaktar klubbar under hösten för att boka vinterns träningsmatcher, är ”Har ni konstgräs?”. När man då svarar ”Nej, tyvärr” får man ett ”Tyvärr!” tillbaka och det känns bedrövligt.

Har inte hunnit med att redovisa rangordningen, när det gäller småklubbarnas hemsidor men i nuläget toppar BK Skansen klart MEN en och annan förening ligger tätt in på. Utan att ännu nämna namnet på jumbon; den föreningens hemsida är helt ”ude” eller totalt hopplös och det närmaste man kan komma i form av information är en dragningslista…

Får väl ta itu med just hemsidorna när jag kommer hem igen och nu gäller traditionellt Moéna i Val di Fassa – med Dolomiternas underbara nedfarter från och med lördag och en vecka fram. Småklubbsbevakningen kommer dock att fungera via datorhanteringen, så håll ut – jag ringer berörda ledare under de båda närmaste söndagarna.

Avslutningen måste ändå gälla Björn Ferry och vad härligt, när de där bonus-guldmedaljerna blossar upp och för er som kommer ihåg; jag fick samma känsla och gåshud som när Bernt Johansson dök upp helt ensam på målrakan i cykelns linjelopp vid Montreal-OS 1976.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge