Blogg

Kommer fotbollsidyllen att överleva på landsbygden?

TA-fotografen, Tomas Nyberg, var helt lyrisk och själv var jag inte mindre lyrisk, när vi båda hade att bevaka matchen mellan Minnesbergs IF och BK Kick, från Kroksbäck i Malmö.

Inramningen bakom det gamla tegelbruket tillhör den bästa en småklubbsmatch kan inrymmas i. Här gäller verkligen; ”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som störst!”

Det kvittar vilket motståndarlag som finns på plats – det är inte dessa som gör stämningen utan det är helheten och i den ingår ändå givetvis fotbollslaget Minnesbergs IF och spelarna i detta.

Lördagens startelva tål att nämnas och de här killarna är några riktiga småklubbskämpar:
Mikael Geidenstam, Nahi El Harake, Kim Johansson Grondona, Jakup Guta, André Olsson, Hans Kristian Ahlin, Max Andersson Nilsson, Johan Isgren, Jerry Stenman, Tobias Sjöstedt och Ismet Guta.

Ismet Guta är lagkapten och ganska typiskt för kämpatakterna – han spelade med gipsad högerarm och flera gånger satt man på åskådarbänken och oroades över hans framfart med armen i backen.

– Det är ingen fara med gipset, jag har bara stukat armen, förklarade Ismet.

Om det var så klokt eller till och med väl kanske lite dumdristigt att ens spela med ena armen i gips – nja, det får andra bedöma. Men synd på en sådan entusiast som Ismet Guta, om han skulle behöva missa en match.

Det blev också han och Tobias Sjöstedt som fixade segermålen, där ”Tobbe” vann den inbördes kampen med 3–2. Ismet vann dock kampen om snyggaste målet och det var, när han återgav Minnesberg ledningen fram till 3–2. Ismet dansade fram på gästernas planhalva och slutligen närmast flög han över gästernas målvakt och hur elegant som helst slog han in bollen i mål.

Spelarna i Minnesberg kommer inte – som man kan tro – från Minnesberg och det är flera år sedan som det överhuvudtaget fanns någon hemmaspelare i laget. Nu kommer kämparna från Malmö, Svedala och Trelleborg i första hand och tränaren, Benny Olsson, kommer från Tygelsjö.

– Här finns ingen som tar över efter oss och spelarna vill bara spela och det finns ingen som engagerar sig i själva föreningen, säger Gert Berglund – dagen till ära ”korvagubbe” i kiosken och han förklarar vidare så här:

– Jag har i år varit kassör i 50 år och jag vet inte hur länge Hans (Magnusson) orkar. Jag är 73 och Hans är fyllda 82 år.

Hans Magnusson är ett småklubbskapitel för sig och han har också TA-sporten skrivit om vid otaliga tillfällen genom åren.
Han är fortfarande ordförande i MIF. Dessutom står han uppsatt som kanslist och det kvittar fortfarande när på dygnet man ringer eller vilken veckodag – han finns alltid och svarar på föreningens telefon i klubbhuset.

Det går inte att sia om hur länge idyllen i Minnesberg kommer att bestå. Men för alla lokala fotbollsälskare och i synnerhet alla som älskar småklubbsfotboll; passa på och åk ut och titta på årets sista hemmamatch – på idrottsplatsen bakom gamla tegelbruket – mot Helsingkrona den 29 september.

Det är ingen som vet och heller ingen som önskar men …
… det kan vara sista matchen någonsin!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som störst!”