Blogg

Känslorna svallade över på Ymorvallen

Derbyt mellan MF Pelister och FC Trelleborg började som just ett derby brukar; med fräna dueller, tufft spel som hela tiden var ”på gränsen” och ingen massproduktion av målchanser. Mot slutet av första halvlek innebar tuffheten att FCT:s Patrik Halili åkte på ett rött kort. Patrik hade redan tidigare satsat lite onödigt tufft i en och annan duell och med tanke på det, var det röda kortet inte helt oväntat. Just vid tillfället när Patrik väl fick kortet skulle han kanske fått en frispark med sig i momentet före och hade domaren valt det domslutet – ja, då hade väl också Patrik funnits med på planen åtminstone lite längre.
Oavsett vad som hände eller hade hänt accepterade Patrik Halili domslutet och gick lugnt av planen och in i omklädningsrummet – som gäller vid utvisningar. Samma sak hände några minuter fram och då snackade sig Pelisters Kaj Andersson till sig ett rött kort. På vägen till omklädningsrummet kunde man höra Kaj uttrycka sig så här:
– Dumt och onödigt gjort av mig!

En bit in i andra halvlek händer följande;

En boll träffar förmodligen FCT:s André Hansson på ena armen vid mittlinjen längst ut på FCT:s högerflank men varken närmsta assisterande domare eller huvuddomaren ser var bollen träffar André. Det gör att FCT:s kontring fullföljs utan någon domarsignal och Tobias Hansson kan helt fri slå in bollen till 0–1.
Hela Pelisterlaget har stannat upp i tron att domaren skulle blåsa och det gör att ”Tobbe” blir helt ”ren” framför en chanslös Aleksander Cvetkovski i Pelistermålet.

Vild palaver uppstår och efter domaren Henrik Reffer, från Kristianstad, har blåst för mål springer han ut till närmaste assisterande domare för en diskussion och man förstår att Pelisters lagkapten, Mohammed Fakhro, är upprörd och vill vara med i diskussionen. Domaren vinkar bort Mohammed ett par gånger men det verkar som om Mohammed inte vill ge sig. När domaren sedan är på väg mot mittpunkten för att blåsa igång spelet igen, ser man Mohammed säga någonting till domaren och då tar denne ett blixtsnabbt beslut och hela domartrion rusar mot domarrummet.

– Han måste ju ha känt sig hotad men riktigt vad som hände är det väl ingen annan som vet.

Så lät det bland lokala domare som stod och diskuterade just vad som hänt och alla gissade också rätt, när det gällde ett eventuellt rött kort.
Om domaren ringt någon på förbundet för att stämma av – det går fortfarande inte att bekräfta men efter samtal med Pelisterledare kom domartrion ut för fortsättning efter tiotalet minuter. Reffers sprang direkt fram till Mohammed Fakhro och visade ett rött kort och Pelisterkaptenen visade med gester vad han tyckte om utvisningen.

Domare OCH spelare gör misstag varenda match, så klart och ingen är felfri men varför ska det bli som på Ymorvallen? Det gäller väl att stilla känslorna och få spelarna att fortsätta kämpa oavsett vilket bakslag man drabbats av men det verkar som förgjort i Pelister. Tack vare att Pelisterspelarna lät allt gå ut över ett eventuellt domarmisstag slutade matchen också katastrofalt för laget och FCT kunde vinna med klara 4–0 0–0).

En av Pelisterspelarna tog vid slutsignalen av sig tröjan och gick direkt mot omklädningsrummet utan att tacka vare sig motståndare eller domare för matchen och när jag påtalar det olämpliga för en åtminstone tidigare ledamot av styrelsen, säger han så här:

– Nej, varför ska man stanna kvar på planen när det handlar om sådana pajasar till domare?

Det är, så klart, här det brister – att ledare och rutinerade Pelisteranhängare INTE kan acceptera att ÄVEN domare ibland gör misstag och att man därmed förstärker det negativa i relationen domare-spelare. Det ger automatiskt att man tänker i banor som dessa:

Självklart är det svårt att sätta sig in i rollen som invandrare och självklart är det säkert tufft många gånger att komma till ett annat land eller till och med att växa upp som andragenerationens invandrare. Jag tror ändå att mycket är vunnet om man lägger bort tankarna att alla medvetet är emot en och det gäller även i en så trivial värld som småklubbsfotbollens.

Det finns så mycket positivt i MF Pelister och låt därför inte de negativa krafterna ta över och ställa till det. Det är absolut ingen värd!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge