Blogg

Kan det bli bättre än så här?

Först; medger att pausen har blivit alldeles för lång men ska försöka skärpa mig rejält nu i seriesluttider och vilken avslutning det kan bli!

Sedan; Ett STORT grattis skickas österut och det går givetvis till Smyges stolthet nummer ett!

Därefter; nu är det bara att invänta sanningens ögonblick för övriga kämpar bland småklubbsspelare och som har antingen seriesegern eller en kvalplats i sikte för avancemang uppåt i seriehierarkin. Givetvis gäller samma sak för de klubbar som kämpar lika intensivt i botten av en och annan tabell och där det gäller att kravla sig ovanför kvalstrecket där. Två Söderslättsföreningar har fallerat ordentligt och egentligen redan från start i våras och det gäller tyvärr MF Pelister och Vellinge IF. Båda ju i allra högsta grad etablerade småklubbar men i lika hög grad är det ledare som starkt bidragit till eländet att trilla ned ett trappsteg i den nämnda hierarkin.

Om vi tar det uppifrån, så handlar ju förutsättningarna om dessa inför stundande slut-allvar:

Division 3 Södra Götaland:
FC Trelleborg hamnade fyra – igen och lika ”igen” hamnar IFK på en femteplats. Pelisters öde är ju redan uttjatat.

Division 5 Sydvästra
BK Näset har tappat nästan allt av kraft under hösten och den entusiastiske tränaren, Agim Sopi, verkar mer och mer bekymrad varje gång man antingen möter honom eller talar med honom i telefonen. Ny förlust mot Liria och den kunde bli till en missad kvalchans uppåt. Nu säkrade Bunkeflo FF seriesegern via segern med 2–1 över Husie och därmed ligger Näset också före Husie inför avslutningen. En poäng skiljer och seger hemma mot Croatia ger ju Agim & Co kvalchansen.

Division 5 Södra
ÖT Smygehuk FF alltså åter i fyran men Smygelaget har ändå en viktig match kvar och det är IFK Ystad som kommer på besök om lördag. ”Vi vill definitivt visa att vi är värdiga seriesegrare och behålla vår svit som nu är uppe i tolv förlustfria matcher på rad!” Så säger Benny ”Guldfot” – som nu hemförde sjätte seriesegern i sitt fotbollsliv och till värdigheten ska också läggas, att kusinerna i Anderslövs Boik i allra högsta grad ju är beroende av fortsatta kämpatakter i Smyge. Seger för Boik hemma mot superjumbon Sövestad ska det ju bara bli och i så fall fixar också Anderslövslaget kvalplatsen. Om nu inte ÖT Smygehuk FF klantar till det och går och förlorar till IFK Ystad.
Nedåt har Behar kämpat väl under hösten men det är oklart i nuläget om takterna räcker till nytt kontrakt. Visst borde väl Sjöbokillarna vara lite down så här efter debaclet hemma mot Blentarp och där man via 3–3 alltså missade chansen till seriesegern. Seger för Behar hemma på svårspelade Albäck – ja, då är trelleborgarna också kvar i femman kommande säsong. Det kan gå vägen även vid oavgjort eller förlust men oavsett; det gäller att minst ta lika många poäng som Hammenhög som nu ligger på kvalplatsen. Hammenhög möter Liga 06 som har en mikroskopisk chans att ta sig förbi både Anderslöv och IFK Ystad. För det krävs dock att Boik missar segern mot Sövestad och det verkar helt omöjligt.

Division 6 Södra
Det är ju här rubriken passar in som bäst och vilken seriefinal kan det väl inte komma att bli! Matchen Gylle AIF–BK Skansen spelas klockan 15.00 på stadion och parerar ju därmed perfekt med TFF–MFF klockan 18. Tänk, att seriemakarna kunde träffa så rätt!
Stadion kommer garanterat att fyllas till bredden och snacka om rekord i korvförsäljning! Kaffe och en go kaga därtill och sammantaget är jag helt säker; bättre än så här kan absolut inte småklubbsfotbollen bli!
Det var Västra Ingelstads miss borta i Charlottenlund som i slutändan bidrog till att seriefinalen nu blir av men Torsten Bohlen & Co är ända klart för kvalspel och det kan mycket väl bära upp i femman för både Ingelstad och det eventuellt förlorande laget i Gylle. Vid både seger och oavgjort vinner Gylle segern och då får Skansen ju också kvala.

Nedåt har det kärvat ordentligt för Minnesberg – som för första gången i år ligger på kvalplatsen nedåt inför slutomgången! Ett öde i sig och det finns anledning att oroa sig lite extra för just Minnesbergs anrika idrottsförening. Hade ett känsligt samtal med Hans Magnusson i helgen och Hans är ju klok som en pudel och vet mycket väl att föreningens existens kan ta slut den dagen han själv inte längre orkar att engagera sig. Hans fyller aktningsvärda 80 år den första juni men oavsett; Hans verkar orka lika mycket idag som för tiotalet år sedan men det är mycket annat som förändrats de senaste åren.

– Det är mycket svårare att få hit spelare och det är svårare att få loss spelare från jobb nu än för bara några år sedan, menar Hans bland annat.

Inför helgens match mot Gylle ställde några kompisar till tränare Benny Olssons grabb upp för att hjälpa i ett nytt krisläge och så kan det, så klart, inte fungera i längden. Även om grabbarna så klart gör Hans & Co en fantastisk idrottstjänst!

Division 7 Sydvästra
Sjuan slutligen har formats till ett riktigt getingbo och i nuläget är det varken klart att Klagstorp går direkt upp i sexan eller att Skegrie ens får kvalspela och jag kan inte minnas när det var så ovisst in i det sista i den lägsta serien. På sin höjd brukar det handla om sista kvallaget som ska plockas fram under slutomgången.

IFK-soppan
I övrigt finns ju en hel del att avhandla på det lokala idrottsplanet och riktigt kul att TFF ”lyft” som man ju gjort under hösten hittills. Skulle inte förvåna om man luggar MFF på både en och tre poäng på söndag! När det gäller IFK-soppan, så fortsätter ju den att koka och frågan är, vad det ska bli av det hela, när det kokt färdigt? Det har talats om ”Harry Olofsson-pengarna” och där har det ljugits i kubik från många håll och där de riktigt insatta har bekräftat oredan. Men det är tydligen inte nog med dessa pengar i ”fondväg” utan det lär finnas ännu mer dolt bland de randiga madrasserna.

Tycker uppriktigt synd om Mats Gullberg – som personifierar snällheten bland idrottsledare och varför i hela världen, Mats, tog du på dig denna omöjliga uppgift som IFK-ordförande – skulle det ju visa sig? Det kan inte ha varit lätt att hela tiden ha behövt tampas med en rutinerad företagsledare, när det gäller den ekonomiska hanteringen och det känns som om dribblingar varit ganska lätta att genomföra över sektionsgränserna. Hoppas vid Gud att en konkurs ändå i slutändan kan undvikas men tyvärr tror jag det inte och i så fall ska det plockas fram personligt ansvariga styrelsemedlemmar. Som alla tyvärr kommer att hämtas ur huvudsektionen.

Badvattnet
Avslutningsvis; aldrig någonsin har vattnet varit så underbart under så lång tid som årets badvatten i Kämpingebukten. Nu handlar det om elva-tolv ljuvliga grader och en solig seneftermiddag så här i slutet av september blir till en riktig höjdare. En badhandduk om midjan, en kvällstidning som nöjsam lektyr och en kall Miller – nja, det är inte mycket som slår det – heller!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”