Blogg

Jag tyckte synd om domaren

Det gäller att ta väl hand om de unga män – och kvinnor, så klart – som väljer att döma fotboll. Det tycker inte jag man gör i Skånebolls domartillsättningsnämnd och det var här man utsåg unge och orutinerade trelleborgaren, Besnik Shala, till huvuddomare i derbyt MF Pelister–BK Skansen i tisdags.

En match man kunde förvänta skulle bli tuff och med många lokala känslor och en match som hade krävt en rutinerad domare och kanske helst en domare utifrån.

Det ska direkt sägas, att Besnik Shala inte dömde speciellt mycket fel och absolut inga matchavgörande misstag men det sågs, så klart, att han var väldigt orutinerad och därmed osäker i sitt uppträdande gentemot spelarena. Flera av dessa känner han dessutom väldigt väl och har spelat fotboll med minst lika många av dem.

– Det är Skåneboll som tillsatte domarna i matchen och jag håller med dig; man kan lätt knäcka en ung domare genom att sätta honom på ett så pass tufft uppdrag som ett lokalt derby. Efteråt plockade vi också i första hand fram de bitar vi tyckte Besnik gjorde bra och vi tyckte det var mycket starkt av honom, när han tog en utvisning i ett svårt läge,säger Bert Linde och som fanns på plats som en av domarkontrollanterna.

Jag kan på ett sätt förstå Besnik Shala, att han blev sugen att döma matchen, när han blev tilldelad uppdraget. Mycket folk och ett derby med många spelare han kände.

På ett annat sätt förstår jag Besnik Shala dåligt och jag kan tycka att han ganska självklart borde ha tackat nej till matchen och hade han bara tänkt efter en extra stund – ja, då hade han direkt insett att JUST DEN matchen borde han inte döma.

Som ung och oerfaren domare hade han inte ett dugg hjälp eller nytta av rutinerade Fredrik Levenius som en av de assisterande domarna utan precis tvärtom och Levenius gjorde matchen till en ännu värre upplevelse och plåga för Besnik genom sina direkt knepiga tilltag.

Vid minst två tillfällen sprang han helt enkelt långt in på planen och viftade med sin flagga och enbart för att påvisa de fel han ansåg Besnik Shala hade gjort. Det blev så töntigt till sist, att man satt och önskade en annan assisterande domare långt före en annan huvuddomare.

Till eländet med besserwissers bland ”rutinerade” domare på Ymorvallen denna kväll ska också läggas den före detta domaren till trelleborgare som skulle visa sig i pausen och där han helt enkelt stegade in på planen. La handen på Besnik Shalas ena axel och man förstod från åskådarplats hur duktig han ville vara där han stod och pekade och förklarade.

– Förstår inte vad han hade där inne på planen att göra och han har absolut inget med detta att göra, menar Bert Linde.

Inte heller ledarna i de båda lagen gjorde det väl lättare för Besnik Shala att döma och man kan, så klart, inte som tränare stå och tilltala domaren med dennes förnamn och därmed avslöja ”hur väl man känner domaren”. Det är alltså högst olämpligt i sammanhanget att som tränare skrika ”Besnik – nu får du skärpa dig!”

Nej, det måste bli skärpning vid tillsättningen av domare och de som tillsätter måste ha klart för sig, att vissa matcher har en status som gör att det krävs rutin och erfarenhet hos domaren. Annars blir allt fel och galet och det är långt ifrån båda lagen som förlorar på fel tillsättning och en ung domare kan lätt bli ”utbränd” i en match han inte är riktigt lämpad för.

Ett misstag noterade jag hos Besnik Shala och det var när Patrik ”Paddy” Karlsson ställde sig över en liggande Pelisterspelare kring mittplan och hånskrattade denne rakt i ansiktet och ett sådant beteende renderar, så klart, ett gult kort per automatik.

På hemmaplan står snart bryggan ut i Kämpingebukten klar och vattnet börjar bli mer och mer ljuvligt och snart nog är vi uppe i 15 sköna grader.

Oavsett ljuvligheten och med Kämpingebuktens utveckling till det bättre samt en prunkande, grönskande försommar hemmavid, står nu snart Malta på turlistan och det ska bli jätteintressant att få uppleva en helt ny Medelhavsö och om jag inte har tittat helt fel, så ligger Malta och våra grekiska favoritöar Naxos och Koufonissi på ungefär samma breddgrad.

”Småklubbsfotboll – när den är som allra störst!”

// Sigge