Blogg

Inte lätt att vara småklubbstränare

Jag säger inte rätt eller fel men visst är det väl alltid tveksamt – det här med att lägga all skuld på tränaren, när det går riktigt illa för ett lag. Först ut i år men förhoppningsvis också den enda föreningen i den lokala småklubbsvärlden – precis som i fjor – är FC Trelleborg att sparka tränaren. Just detta med andra året i rad som olika tränare får gå mitt i seriespelet från en och samma förening tål kanske att tänka på.

Hade jag suttit i FCT-styrelsen hade garanterat mina första frågor blivit dessa – efter att andra tränaren på raken alltså fått sparken:

– Vilka krav är det egentligen vi ställer på de tränare vi tar till oss?

– Kunde VI ha gjort annorlunda? Har VI verkligen stöttat så gott VI kunnat? Och så det viktigaste till sist:

– Har SPELARNA gjort vad man kunnat förvänta sig? Har man verkligen presterat maximum i varje match? Har alla tänkt fullt på laget som sådant och inte till exempel dragit på sig onödiga gula eller röda kort? Har man alltid varit tillgänglig?

Jag är ganska säker på, att frågorna inte är alldeles lätta att svara på och att ett och annat svar också säkerligen skulle göra det helt obefogat att sparka just tränaren

– Vi kan ju inte byta ut hela spelartruppen!

Så ungefär sa Jan-Eric ” Eke” Carlsson i FCT-ledningen efter att Michael ”Åhus” Nilsson och Nerim Suman fått gå och det svaret ger väl kanske också ungefär vad det handlar om. Den klart enklaste vägen!

Peter ”Hulda” Hillgren lyckades rädda FCT kvar i division fyra – men först i sista omgången, när han ungefär som nu kom in som tränare inför höstspelet i fjor. Det finns inte mycket att säga om Hulda – i negativa termer – som tränare och rutin har han ju i massor men för FCT kan hans numera ”ständiga” inhopp som räddande ängel bli till ett problem. Den som framöver blir tränare i klubben måste ju nämligen vara beredd på att bli utbytt mot Hulda, när det börjar kärva. Eller mot Hulda OCH Tommy Nilsson och han ingår i tränarpaketet, också precis som i fjor.

I sammanhanget tror jag också att en tränare eller som i det här fallet; en tränarduo, måste få minst en hel säsong på sig för att kunna göra sig själva rättvisa och för att kunna forma laget efter just deras fotbollsfilosofi.

Sett till läget i den lokala småklubbsvärlden – ja, då är det ett under att Michael Paulsson och Jonas Nilsson får vara kvar i Lilla Beddinge BK. LBBK har tre poäng efter åtta omgångar och antingen tar man det lite mera med ro på Thurevallen – förvisso också tre divisioner längre ned – eller så inser man att ALLT inte bara beror på tränarna.

Andra lokala tränare som borde vara oroliga vid det här laget är i första hand Göran Holter i Skanör/Falsterbo – som låg i fyran i fjor men som nu är på väg ur division fem samt Nicklas Nilsson i Gislöv, där mönstret är nästan detsamma. I fjor i division fem och nu i botten på sexan.

Nu tror inte jag för en sekund att varken Göran eller Nicklas är ifrågasatta som tränare utan här har man en breder syn på tappade poäng och inser säkert att det är spelarna på planen som bär det största ansvaret.

Det gäller, så klart, även när det går extra bra för våra lokala lag och därför är det heller inget av nämnda krislag om är och rycker i till exempel Behartränaren, Jasmin Rozajac, Pelisters Mohammed Fakhro, Skansens Richard Harletun eller ens Minnesbergs Benny Olsson. Alla väldigt framgångsrika tränare! Däremot är Pelisters målspottare, Vladimir Pasarikovski på väg tillbaka till BW 90 och till division två, där han hör hemma…

Veckans …

… målvakt: Marko Lukic stod för ett par direkt avgörande kanonräddningar, när IFK vann över klassiska Råå IF på bortaplan med 3-2.
… skott: Fredrik Jönssons till 2-1 för IFK lär ha varit av kanonkalibern och skottet satt precis i ena krysset.
… överraskning: Ja, ingen hade väl räknat med hela 7-2 för ÖT Smygehuk i derbyt mot FC Trelleborg. Dessutom på Ymorvallen!
… försvarsspel: Nej, det fanns i alla fall inte i FCT – i nämnda derby …
… dueller: De uppstod nästan ideligen på Vellinge IP, när Vellinge IF och Behar möttes.
… femetta: Den åkte hemmalaget på och Behar vann alltså med klara 5-1.
… bomb: Att Gylle skulle besegra serieledande och dessutom förlustfria Eriksfälts FF – nej, det hade nog ingen riktigt vågat tro på.
… publik: TFF-Bosna i DM sågs av 75 åskådare och samtidigt fanns exakt dubbelt så många eller alltså 150 på Ymorvallen för att se derbyt FCT-ÖT.
… klättring: Anderslövs Boik klättrar och klättrar i tabellen och ett nytt steg uppåt togs i och med segern borta mot jumbolaget Makedonija.
… målfrossa: Den drabbades Skansenspelarna av i bortamötet med VVK, där trelleborgarna vann med 9-4.
… hattrick: Av de nio segermålen gjorde Filip Zahn tre.
… dipp: Nej, det vill sig verkligen inte för Gislövs IF i årets seriespel och nu tillät man Näsets FF vända 0-1 – med endast minuter kvar – till seger med 2-1.
… tapp: Skegrie BK ledde hemma med såväl 1-0 som 2-1 men till slut lyckades ändå gästande Vuk kvittera och matchen slutade 2-2.
… seriefinal: Pelister-Janstorp var ju en sådan men efter Pelisters seger med 3-0 leder man med hela nio poäng och nu är det Skansen som är tvåa.
… straffar: Även om det blåstes för straff på flera olika småklubbsarenor, så kom ingen upp i tre och som utdömdes i matchen Lokomotiv Lund-Klagstorp av Pontus Einevall, från Hjärup.
… repris: Minnesberg kopierade 5-0 senast mot BK Kick och vann alltså med samma siffror mot Helsingkrona.
… kämpar: Spelarna i Lilla Beddinge radar tyvärr upp den ena förlusten efter den andra men alla verkar ”lia gla’a for de”.
… cyklist: Linus Bladh, till vardags lagkapten i ett sargat FCT, imponerar i Vasaloppspåret år efter år och nu har han gjort detsamma i Vätternrundan. Häromdagen cyklade han Vättern runt och som mäter 30 mil – med start och mål i Motala – på nio timmar och 20 minuter och det är bara att buga och gratulera till en ny, suverän prestation.

Skytteligan

15 mål: Vladimir Pasarikovski, Pelister
11 mål: Filip Zahn, Skansen
10 mål: Adnan Rastoder, Behar
8 mål: Sonny Johnsson, Skegrie, Ismet Guta, Minnesberg
7 mål: Robert Melander, Skegrie, Fredrik Widman, Minnesberg, Asmir Rozajac, Klagstorp
6 mål: Johan Hellström, Vasko Mitrovic, ÖT, Arman Brkic, Haris Rozajac, Behar, Pontus Andersson, Skansen
5 mål: Joel Svendsen, FCT, Anders Johnsson, Martin Nordbladh, Anderslöv, Arman Besic, Jasmin Besic, Pelister, Ludwig Wahlqvist, Skansen, Dardan Kastrati, Klagstorp
4 mål: Fredrik Jönsson, IFK, Johan Palmström, FCT, Oliver Wilson, Rickard Andersson, ÖT, Felix Harletun, Gylle, Tristan Madsen, Patrik Assarsson, Anderslöv, Jonathan Roth, Skegrie, Mattias Hansson, L Beddinge
3 mål: Emil Mårtensson, Fisnik Shala, Magnus Bönnemark, IFK, Christian Ahlström, ÖT, Linus Bladh, FCT, Hampus Olsson, Behar, Andreas Lindquist, Jens Månsson, Skansen, Ardian Mehmeti, Mattias Mårtensson, Gislöv, Axel Örneberg, Tobias Sjöstedt, Minnesberg, Liridon Dakaj, Klagstorp

Veckans matcher

Division 3 Södra Götaland
Onsdag, kl 19 Borstahusen-Olympic, torsdag, kl 18.30 IFK-Hyllie, kl 19 Lödde-Hittarp, Husie-Råå, IFK Malmö-Österlen, söndag kl 15.30 Eket-Staffanstorp

Division 4 Södra
Onsdag, kl 19 Rydsgård-Oxie, Kulladal-Skabersjö, Klagshamn-Lunnarp, torsdag, kl 19 FC Trelleborg-Tomelilla, BK Höllviken-ÖT Smygehuk, Svedala-Limhamn

Division 5 Sydvästra B
Onsdag, kl 19 Anderslöv-Bara, torsdag, kl 19 Gylle-Genarp, Vellinge IF-Eriksfält, Nydala-Behar, söndag, kl 13, kl 19 Bosnien H-Makedonija

Division 6 Sydvästra B
Onsdag, kl 19 Pelister-Klågerup, VVK-Bunkeflo FF, torsdag, kl 19 Skansen-V Ingelstad, Skegrie-Gislöv, söndag, kl 13 Näsets FF-Janstorp, kl 15 Skivarp-Vuk

Division 7 Sydvästra
Tisdag, kl 19 Klagstorp-L Beddinge