Blogg

IFK-kollapsen bjuder på valfläsk

Vet inte om Catherine Persson, socialdemokratiskt oppositionsråd, bevistat någon handbollsmatch med IFK inblandat men det tror jag och oj, vad hon smider planer för att rädda den kapsejsade IFK-skutan. Hon är beredd att gå in med ytterligare kommunala pengar och det oavsett om hon lovar borgensfria lån eller frist med betalningar.

”Ytterligare” pengar är att lägga till den pung som kommuninnevånarna redan ställt upp med och då menas de aktivitetsbidrag, kopplade till IFK:s ungdomsverksamhet och som kommunen alltså redan hållit inne – för att täcka ytterligare skulder på seniorsidan. Bara det är väl magstarkt; att alltså pengar ägnade åt ungdomarnas handbollsverksamhet har gått till helt fel ändamål, eller…?

Bengt Gunnarsson, åtminstone tidigare moderat, har sett mängder av handbollsmatcher men det blir ju helt fel, när IFK nu för fram honom som språkrör i jakten på kommunal hjälp. Att inte Bengt själv förstår detta och håller sig i bakgrunden.

De skulder som redovisades i torsdagens TA är, så klart, en skrämmande läsning och det är bara att hoppas att de utlämnade summorna stämmer. Det är möjligt att en och annan höjde på ögonbrynen, när löneskulden endast upptog månaderna juni-augusti och det har talats om löneskulder längre tillbaka i tiden bland aktiva. Oavsett var de så kallade ”Harry Olofsson-pengarna” finns, så måste väl den gode Harry säkert vända sig i den grav han nu vilar i och tänk att friidrotten – den vitaste, renaste och fattigaste av IFK-grenarna – ska behöva sponsra luttrade företagsledares lek med pengar. Tankarna går också i sammanhanget till IFK-stjärnan alla kategorier; släggkastaren Tracey Andersson – som bor i ett kyffe i Göteborg – för att få den träning där hon behöver. Jag tror det var efter hennes svenska rekord tidigare i år, som hon deklarerade sin högsta önskan då:
– Jag ska jag nog lyxa till det och få gjort slingor i håret.

Ett par frågor dyker ytterligare upp och den första blir denna:
1) Finns det inga revisorer att ta i hampan?
Nästa handlar om den ekonomiska ansvarsbiten och om inte förr, så måste väl aktuella revisorer träda fram och det skulle vara märkligt, om man vid nästa årsmöte – för jag hoppas verkligen att IFK ändå lever vidare – kan ställa sig upp och bevilja den sittande styrelsen ansvarsfrihet för det gångna året!
2) Om kommunen går in med pengar eller lån – ja, då räddar man väl också skinnet på en och annan som vid en konkurs står som personligt ansvariga, eller hur är det med den saken?

ALLTID när IFK-handbollens dåliga ekonomi står i fokus och när olika ledare lika ofta försöker förklara bort än det ena och än det andra – ja, då går tankarna tillbaka i tiden några år. Tankarna ger vid handen att det definitivt saknas en post i beskrivningen av det ekonomiska krisläget och det stavas så här: ORKESTERARVODET. Då menas inte något till Diggiloo och jag är säker på att Mr Nellby minns vilket arvode jag menar.

Det har dykt upp inlägg i andra spalter, där IFK-handbollen jämförs med TFF-fotbollen och där finns en del att beakta. Inte att TFF ligger efter med löner eller skulder till kommunen eller till någon annan men den dagen Rune Andersson och hans miljoner inte längre finns – ja, då hade det kanske till och med varit bra om Harry Olofsson varit TFF:are…

Nog om IFK-eländet och över till det som är en mycket roligare läsning; småklubbsfotbollen på Söderslätt!

Den klarar sig för tillfället förbaskat bra och som det ser ut just nu – med fyra-fem omgångar kvar – kan Söderslätt berikas med ett par seriesegrare. Sammantaget kan den totala utdelningen mycket möjligt bli så här:

Division 3 Södra Götaland
FC Trelleborg till division två via lyckat kvalspel
Division 5 Sydvästra
BK Näset seriesegrare eller till division fyra via kvalspel
Division 5 Södra
ÖT Smygehuk FF till division fyra – antingen som seriesegrare eller via kvalspel
Anderslövs Boik till kvalspel och väl där kan allting ju hända
Division 6 Södra
Skansen eller Gylle seriesegrare eller båda till division fem via kvalspel
Division 7 Sydvästra
Klagstorp och Skegrie till division sex via kvalspel

Det går inte lika bra för Smögens IF men nu ska man väl ändå klara sig kvar i division fem Bohuslän – efter hela 6–1 mot Svartebo/Dingle. I slutändan kan det dock krävas ett kvalspel även där.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge