Blogg

Gör 2011 till småklubbarnas TFF-år

Vilken bländande avslutning!

Ja, hur ska man väl annars kunna ge rättvisa åt den fantastiska TFF-spurt som började kring VM-uppehållet och efter exakt halva serien låg TFF näst sist med tolv ynka poäng. Till sist femma i serien och hela 44 poäng. Mästerligt!

Minns att vi satt på redaktionen och funderade i banorna att alla lag runt TFF i bottenträsket hela tiden tog poäng och det tveksamma i att hitta någon som helst räddningsplanka i eländet.

Nu behövdes inga som helst räddningsplankor utan Tom & Alf hittade – med hjälp av finsk sisu, afrikansk klokhet och nyvunnen friskhet i spelartruppen i stort – plötsligt segerreceptet och klättringen uppåt i tabellen gick stadigt framåt.

Den enda som inte gick framåt var publiksiffran och visst måste det kännas bittert för just Tom & Alf att inte fler än lite drygt 2 000 åskådare finns på plats – i genomsnitt. Och då ska, så klart, MFF-siffran 9 049 ses som rena bonusen och utan den – ja, då hade genomsnittet sänkts med 400 åskådare…

Vad finns då att göra för att lyfta TFF-snittet?

1. En ny arena!

Helt klart en ny arena och även om lyftet inte kommer att stå i paritet med kostnaden, så kommer helt klart komforten att locka lite fler än bara marginalåskådaren som kommer lite då och då.

2. Satsa på Söderslätts småklubbar i ännu större utsträckning!

a) Låt till exempel två småklubbsmedlemmar alltid få betala för en. Starta någon form av småklubbsutmaning i pauserna, där populära småklubbsspelare får möta varandra i till exempel en straffsparkstävling. Anmälan ska vara gjord före den allsvenska seriestarten och tävlingen ska då så klart avgöras under hela säsongen – med en emotsedd final i pausen under TFF:s sista hemmamatch nästa höst. Tänk vilken final det skulle kunna bli mellan till exempel Gylles nyförvärvade skyttekung; Anders Nilsson och Behars Nerim Suman. Bara en sådan attraktion skulle dra flera hundra åskådare extra till en kanske i övrigt avslagen TFF-avslutning.

b) Presentera våra populära småklubbar i hemmapauserna och lyft fram dessa även i påannonseringen i programbladet. Under tiden som småklubbsspelare tävlar i straffskytte kunde en aktuell småklubbstränare ju intervjuas på innerplan och jag är säker på att snittet höjs med ytterligare några hundratal åskådare.

c) Låt TFF-åskådarna i stort få rösta fram ”Årets Småklubb” på Söderslätt och gör något storslaget av utfallet.

TFF måste tvätta bort allt av gammal avund som fortfarande ibland – och ofattbart – kan märkas ute på slätten och ”di ska ente tro att di é nåt” ska, så klart, inte få en chans att blomstra eller ens finnas till.

TFF vill ju helt riktigt och relevant skryta med ”den lilla klubben” men oavsett; på Söderslätt handlar det om STORklubben Nummer Ett och jag tror att Barbro på ett mästerligt sätt ödmjukt skulle kunna bjuda in just småklubbarna och dess medlemmar till att bli det starkaste av stöd man överhuvud taget kan få. Det är bara att sätta igång och planera och tipsen bjuder vi på.

På ett helt annat plan; minisemestern till österrikiska Bad Hofgastein blev inte bara så underbar som man kunde hoppas på utan långt, långt bättre! Anledningen var i första hand det sagolika sensommarvädret som bjöd på 18-20 grader och vandring i tröja och jeans i stället för underställ och skidkläder. I behaglig värme blev det vandringar på både längden och tvären och lodrät och vågrät och sammantaget – nej, det går nog inte att hitta en mycket bättre och nyttigare avkoppling än detta.

Då finns ändå mängder av go mat och dryck som ytterligare en viktig ingrediens med i allra högsta grad!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge