Blogg

Fotbollsmånaden maj

Maj månad är den riktigt stora fotbollsmånaden på småklubbsnivån och i år hann småklubbsredaktionen med 28 matcher. Inklusive DM-mötet IFK-TFF men det ska också sägas, att vissa matcher fick nöja sig med att bli bedömd under endast en halvlek eller så.

Det ska ju bli så rättvist det bara går att göra och så här ser statistiken ut för just månaden maj. Uppifrån och ned:
IFK: 4 matcher
ÖT: 2 matcher
FCT: 2 matcher
Behar: 2 matcher
Boik: 4 matcher
Gylle: 3 matcher
Pelister: 3 matcher
Skegrie: 3 matcher
Skansen: 3 matcher
Gislöv: 3 matcher
Minnesberg: 1 match
Klagstorp: 1 match
L Beddinge: 2 matcher

Att inte summan stämmer med 28 matcher har ju, så klart, att göra med inbördes möten i flera fall.

Veckan vi är inne i innebär en och annan kvällsmatch och redan under tisdagen spelas Skansen-Skivarp på Albäck. Dagen efter fortsätter matchandet med division fyra-derbyt, FC Trelleborg-ÖT Smygehuk och så här ser hela veckoschemat ut för de lokala lagen:

Division 3 Södra Götaland
Råå-IFK, lördag kl 15.00
Division 4 Södra
FC Trelleborg-ÖT Smygehuk, onsdag kl 19.00
Division 5 Sydvästra B
Vellinge IF-Behar, Skanör/Falsterbo-Vellinge FF, lördag kl 13.00, Makedonija-Anderslöv, kl 14.00, Gylle-Eriksfält, söndag kl 14
Division 6 Sydvästra B
Skansen-Skivarp, tisdag kl 19.00, Näsets FF-Gislöv, lördag kl 13.00, VVK-Skansen, söndag kl 12.00, Pelister-Janstorp, Skegrie-VUK, Klågerup-V Ingelstad, kl 14.00
Division 7 Sydvästra
Minnesberg-Helsingkrona, fredag kl 19.00, Lokomotiv-Klagstorp, lördag kl 13.00, L Beddinge-AC Kvarnby, söndag kl 14.00

* När det gäller division sju kan också sägas, att det här rör sig om sista spelomgången innan sommaruppehållet. Bortsett då från matchen och derbyt mellan Klagstorp och Lilla Beddinge och som så oturligt fick ställas in i lördags, på grund av att domaren som skulle döma trodde att det handlade om en söndagsmatch och inte en sådan om lördagen.

Veckan som gick …

… fanns jag och familjen – plus halva släkten – på Malta och den lilla pytteön långt nere i södra Medelhavet och som ligger lite utslängd mellan Sicilien och den afrikanska nordkusten var en riktig pärla. Nio mil söder om Sicilien ligger Malta och landet är ungefär en fjärdedel så stort som Öland och då räknar vi in även de två tillhörande öarna Comino och Gozo.

Ett land med en stolt historia och tradition och ett oerhört tätbefolkat litet land och mer tätbefolkat är bara Monaco, Singapore och Vatikanstaten i hela världen. Sammanlagt bor det cirka 400 000 invånare på ön – att jämföra med Öland som har lite drygt 25 000 invånare och då alltså på en fyra gånger så stor yta …

Malta lär ha varit bebott sedan ungefär 5 200 år f. Kr och man tror att folket då kom både från Sicilien och från Nordafrika. Då som nu byggde man mestadels i sandsten – som det finns riktigt gott om och det innebär att hela öns bebyggelse ser i princip exakt likadan ut. Terrakottaliknande hus i olika storlek och det kvittar om det handlar om regeringsbyggnader, enorma katedraler eller bostadshus – allt ser alltså nästan likadant ut.

Ön har varit otroligt utsatt och såväl fenicier som greker, khartager, romare, vandaler – ett germanskt folk, östgoter, araber, sicilianare, normander och spanjorer har alla försökt göra anspråk på Malta och vissa har lyckats mer eller mindre. Det finns gott om orter på ön med arabiska namn och sådana är förra huvudstaden Mdina samt förstaden till denna, Rabat.

Öbornas eget språk, maltesiskan – som lär vara en blandning av arabiska, italienska och spanska – pratar malteser till nästan 100 % sinsemellan men nästan alla kan, i alla fall till viss del, prata begriplig engelska.

Engelskan infördes efter 1814, när Malta blev en brittisk kronkoloni och även om man efterhand fick begränsat självstyre, så fanns man mer eller mindre i britternas våld ända till 1974. Då förklarade sig Malta vara en autonom republik, vilket i sammanhanget innebar att man inte ens längre var en del av det brittiska samväldet. År 2004 blev Malta medlem i Europeiska Unionen.

Malta har ett behagligt klimat, vilket vid den här tiden på året innebär uppemot 30-32 grader i luften och 27-28 grader i vattnet. Ibland kan det dra in en och annan halv storm över öarna men enligt befolkningen ”varar de bara i högst två-tre dagar åt gången”.
På huvudön finns tre riktigt fina badvikar med gyllene sandstränder och dessa räcker gott och väl till för oss som turistar på ön. Till dessa tre ska också läggas ett par riktigt fina på ön Comino.
Maten har italiensk prägel och de egna vinodlingarna bjuder på riktigt gott vin i alla tre kulörerna.

Summeringen efter veckan på ön blir denna och bedömningen får bli som i Eurovision Song Contest, eftersom det är väl oftast där namnet Malta också dyker upp för oss:

”MALTA – DIX POINTS!”

PS!
Malta höll på att ställa till det riktigt ordentligt för Sverige i kvalet till VM 1974 och efter att tidigare ha kvaddat öriket på Ullevi med hela 7-0 gällde det för Sverige att ”bara” vinna med två mål borta. Det handlade dock om en grusplan på Gzira-stadion och det blev till en av Sveriges värsta kvalmatcher någonsin. Malteserna tog ledningen men Ove Kindvall kunde kvittera och när sedan Ralf Edström knuffades omkull, satte Bosse Larsson straffen till 1-2. Därmed behövdes ju ”bara” ett mål till men det kom aldrig och segern med 2-1 innebar likaläge med Österrike och särspel mot Alplandet.
Många minns säkert också – långt senare på året – snömatchen i tyska Gelsenkirschen och matchen mot Österrike blev till en ny tuff kval-holmgång för Sverige.
Roland Sandberg gjorde dock 1-0 och Bosse Larsson satte en ny straff till 2-0 men därefter reducerade Österrike till 2-1 och efter det målet var det i princip Österrike för hela slanten. Ända tills den östtyske domaren, Rudi Glöckner, blåste för full tid. 2-1 dock till Sverige och det räckte för en plats i VM-fotbollen 1974 – i dåtidens Västtyskland.

DS!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge