Blogg

Fotbollsgalan 2014

Det återstår inte så många omgångar i den lokala småklubbsvärlden och det innebär också att vi alla börjar tänka på Söderslätts Fotbollsgala 2014. Som ”alltid” (det är fjärde galan som står på tur) ligger fotbollsgalan inplanerad den sista lördagen i oktober och som i år infaller den 25. Precis som tidigare håller galan till i Parken.

Det är på Fotbollsgalan alla fotbollskändisar på Söderslätt sammanstrålar och som inleder med att vimla runt i fotbollssnacket till svalkande bubbel. Därefter är det dags att njuta av god mat och dryck samt kanske ta en svängom till Jukeboxers ”dansiga” orkester.

Dock; däremellan det kanske allra viktigaste och då gäller nomineringen till massor av fina priser och det gäller såväl killar som tjejer. I fjor hade tjejerna turen att få stå lite extra i fokus och det hade att göra med seriesegern i division tre för de duktiga IFK-tjejerna. Som seriesegrare hade tjejerna att hämta pris och det gjorde att hela spelartruppen – med ledare – fanns på plats under hela galan. IFK-tjejerna bidrog definitivt till att stämningen höjdes ett extra snäpp.

Även om det, så klart, inte är lika lätt att segra i division två, så hoppas vi på att IFK-tjejerna dyker upp i år igen. Och oavsett att man alltså nu inte har att hämta pris som seriesegrare, så finns det andra individuella priser att hämta och det är tillsammans med spelarna i Gislövs IF som nomineringen – av aktuella och möjliga pristagare bland tjejerna – kommer att ske.

På herrsidan i år är det väldigt nära, att Pelister redan är klara seriesegrare i division sex och enda laget som kan följa efter i seriesegrarspåren är Minnesbergs IF i division sju. Oavsett en eller två seriesegrare, så hoppas vi, så klart, att traditionen hålls vid liv och att spelarna till seriesegrare möter upp på galan den 24 oktober.

Skyttekungen och skyttedrottningen ska premieras och bland killarna är det väl troligt att Vladimir Pasarikovski, tidigare i Pelister men numera i BW 90, blir skyttekung med de 23 mål han gjorde, innan han lämnade men på damsidan låter vi det vara öppet än så länge och här är inget alls så klart.

Årets tränare och Årets domare – tillsammans med individuella priser till spelare i de olika lagdelarna – ja, det kommer att gnistra på prisbordet och så späckat är det!

TA-sporten har endast med nomineringen av olika kategorier samt beslutet om pristagare att göra och precis som tidigare är det Gylle AIF som står som teknisk arrangör. Informationsmateriel har skickats ut till klubbarna och där till såväl styrelse som tränare och lagledare och är det någon ute i klubbarna som vill veta mer – ja, då är det alltså bara att vända sig till den klubb man är medlem i.

– Jag tycker det är viktigt att påpeka, att det inte alls är bara fotbollsintresserade gäster vi önskar se i Parken den 25 oktober utan det är öppet för var och en att anmäla sig. Vi kan utlova en trevlig kväll tillsammans med många positiva människor och som sagt; det serveras god mat och dryck och fin dansmusik.

Det är Gylles ordförande, Niklas Olsson, som säger så och han önskar även meddela priset för att komma in på Fotbollsgalan.

– Det kostar 275 kronor för en helkväll och det enda kravet är, att man är medlem i någon av alla våra fotbollsklubbar på Söderslätt, avrundar Niklas Olsson.

Från Fotbollsgalan till serielunken och som kommit fram till omgång nummer 18 – för lagen i division tre till sex och till omgång elva/tolv i division sju.

Sett till sista helgen i augusti kan man summera så här:

Division tre:

* IFK missade chansen att på riktigt haka på IFK Malmö och Österlen – efter förlusten med 0-3 inne på en av stadionområdets mindre konstgräsplaner.

Division fyra:

* ÖT Smygehuk och FC Trelleborg ser mer och mer ut som klara lag för division fyra även kommande säsong.

Division fem:

* Spelarna i Behar har kvar kvalchansen men missade chansen till en absolut topplacering – efter 1-1 hemma mot bröderna från Bosnien Hercegovina. Anderslöv ligger kvar i mitten oavsett förlusten i Genarp och Gylles möjligheter att få stanna kvar i division fem försämrades radikalt under slutminuterna mot Makedonija, där 1-0 på Köpingeplanen vändes till förlust med 1-2.

Division sex:

* Pelister kan bli klara seriesegrare i helgen som kommer och det räcker att man besegrar Skansen på Albäcksvallen, samtidigt som Janstorp förlorar i Malmö mot Vuk. Skansen kan spetsa till det i toppen vid seger men även vid förlust finns kvalchansen definitivt kvar. Skegrie har också chansen till kvalspel men då får man inte slarva – varken bakåt eller framåt – som man gjort i flera av de senaste matcherna. Gislöv har hamnat i bryderier och nu måste det nog komma både en och annan seger för att kontraktet skall räddas och först ut inför fortsättningen gäller Västra Ingelstad borta och då handlar det om ett äkta bottenderby.

Division sju:

* Minnesberg ligger bara poängen efter serieledande Rosengård FF men toppmötet om några omgångar sker i Malmö, så det ser ändå tufft ut för MIF. Klagstorp har definitivt chansen till kvalspel. Spelarna i Lilla Beddinge är värd all beundran och även om den ena förlusten efter den andra radas upp, så ser man inga sura miner. Mot serieledarna från Rosengård gjorde alla en heroisk insats och 1-3 efter den matchen är definivt inget att skämmas för.

På tal om Lilla Beddinge förresten; fram till sommaruppehållet hade man tagit en enda trepoängare och det var segern mot BK Kick som gav poängen. Under sommaren drog sig dock BK Kick ur seriespelet och därmed ströks de tre poängen för LBBK. Som om inte detta var nog – i och med protesten mot Malmö Boys och där en spelare ju uppträdde falskt i sin broders namn – tilldelades Lilla Beddinge de tre poängen. När matchen blåstes av för full tid stod det 0-1 på Thurevallen. Med andra ord; de tre poängen man kämpade sig till försvann, medan tre nya poäng kom efter ”förlusten” med 0-1 …

Plask!

Vilket skyfall som åtminstone drabbade oss i Höllviken och i stora delar av övriga Vellinge kommun samt i lika stora delar minst i Malmö. Har definitivt aldrig varit med om något liknande men hur många tänker på hur mycket vatten det egentligen handlar om och så här är det:

100 mm regn är detsamma som att det regnar 100 liter på en kvadratmeter. Tänk kvadratmeter på kvadratmeter som ett stort täcke och i varje kvadratmeter alltså 100 liter vatten. En enkel liten tomt på 500 kvadratmeter fick alltså 500 x 100 liter = 50 000 liter vatten eller 50 kubikmeter. Malmö stadions gräsmatta gick alltså inte att spela på för IFK Malmö och IFK Trelleborg och ser man anledningen i de här siffrorna – ja, då förstår man vaktmästarbeslutet:

Stadionmattan mäter 105 x 65 meter och tillsammans blir detta 6 825 kvadratmeter. 100 mm regn innebär att gräsmattan fick över sig inte mindre än 682 500 liter vatten.

Slutligen:

En TFF-spelare kom aldrig till samlingen inför avfärden till bortamatchen mot Oskarshamn och det är, så klart, inte bra och heller inte acceptabelt MEN …

… samtidigt har man viss förståelse för att det blir tjatigt i längden – att inte få speltid och detta att fler och fler klubbar inte har renodlade reservlag – ja, det kan ställa till det och jag är inte säker på att denne spelare är den ende i liknande fall som tänker så här.

Allra sist:

Vilken fantastisk sommar vi fortfarande har och så här fint och varmt badvatten in i september i Kämpingebukten – nej, det kan åtminstone inte jag minnas. Och skönt är det!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

/ Sigge