Blogg

Ett besök på Gylle stadion

Finns det mycket mera småklubbsidyll än en hemmamatch med Gylle AIF?

Ja, frågan är befogad och även om det ösregnade under nära nog hela hemmamatchen mot Lilla Beddinge, så förstärktes idyllen av regnet genom att i princip hela åskådarmassan samlades under plasttaket utanför kiosken. Där stod alla förstå-sig-på:are, där dryftades alla de fem vackra målen och där tyckte faktiskt flera också, att gästerna och tillika jumbolaget och spelarna i LBBK var värda minst en poäng.

Mitt i idyllen såg jag plötsligt en av mina gamla vänner och skolkamrater – men där under plasttaket mera känd som Gyllelegenden; Mats Haleby. Alltid fantastiskt trevligt att pratas vid och extra kul, så klart, att Mats tillhör de trogna läsarna av småklubbsbloggen och han verkar nästan mera insatt i blogginlägg bakåt i tiden än jag själv.

Det är säkert många småklubbsfantaster på Söderslätt – ur den nya generationen – som aldrig hört talas om denne Mats Haleby men som lärare på Väståkraskolan i Anderslöv är han, så klart, känd som sådan bland många men hans framfart i Gylle AIF tål att noteras en extra gång.

Hela småklubbskarriären var förlagd till Gylle Allmänna Idrottsförening och som senior spelade han 561 A-lagsmatcher och värt att extra notera; Rolf Wendel på andraplatsen hann med ”endast” 431 matcher.

Under de sista åren som fotbollsspelare men ”över de 40” hann Mats Haleby med även 191 B-lagsmatcher och han leder därmed den sammanlagda matchstatistiken med hästlängder och det ger ju tillsammans hela 752 seniormatcher!

Mats Haleby gjorde sig känd som en äkta målskytt och målen var kanske inte alltid de vackraste men Mats var oftast bombsäker, när det bara ens ”luktade” mål. Som målskytt var han i allra högsta grad fruktad och i A-laget gjorde han 316 mål eller fördelat på de 561 matcherna ger det ett statistiskt snitt på 0,56 mål per match eller ju mer än ett mål i varannan match. Tvåan Kjell Schyttz är akterseglad i A-lagets målskyttetopp och som tvåa nådda han upp i ”fjuttiga” 141 mål.

I B-lagsligan toppar Mats Haleby ännu säkrare målskyttet och i B-lagsdressen nätade han inte mindre än 169 gånger och fördelat på de 191 matcherna, blir målsnittet här smått fantastiska 0,88 mål per match!

För att spä på suveräniteten hos denne lokale målkung ytterligare; Mats Haleby vann A-lagets skytteliga under inte mindre än tio säsonger och som mest fyra år i följd. Toppåret 1978 gjorde Mats hela 36 mål! I B-laget avrundade han Gyllespelet som vinnare av skytteligan fyra säsonger i följd 1987–1990 och avslutade definitivt sitt fotbollsspel i och med skyttekungatiteln 1992.

Detta om en god vän och en sann småklubbsspelare och en trogen småklubbssupporter och för att referera till den eminenta jubileumsboken som gavs ut, när Gylle AIF firade 50 år 1997; Mats Haleby var en GYLLEne småklubbsspelare och en bombsäker målskytt och det finns inte en småklubbsarena inom minst hela Söderslättsradien, där han inte ”målat”!

I övrigt är det ju kräftornas tid och festandet inleddes i lördags med fantastiska havskräftor i lusthuset. Med hela tjejtrion hemma och samlad – numera för ovanlighetens skull och med våran egen fru Rydbeck nerflugen från Stockholm – njöt vi alla av det vita vinet och snapsen får vänta till på lördag. Då kommer svåger Johan och stannar över natten på sin färd från Stockholm till den egna vingården i Apulien på den italienska klacken.

Köpet av vingården för snart tio år sedan är en saga i sig och Anna-Karins syster Eva-Lena och nämnde svåger Johan satt på en gårdsfest i den privata bostadsrättsföreningen de tillhör på Södermalm och ett nyinflyttat småbarnspar med tillökning undrade, om någon på deras våning kanske kunde tänka sig att sälja av ett rum?

Med flickorna utflugna och ägandes en lägenhet som från början egentligen var en tvåa och en trea, tänkte släktingarna till och en värdering av det aktuella rummet gjordes. Kvar finns ändå tre rum, två toaletter, ett kök och en kokvrå och för pengarna de fick för enda rummet de sålde – ja, de räckte ”med råge” till att köpa just vingården i Apulien!

I regionen finns en speciell byggnadskonst som gett de så kallade ”trulli-husen”, där husen ser ut som en upp och nedvänd strut och just så ser också huvudbyggnaden på vingården ut. Till vingården hör 500 vinrankor, 90 mandelträd och lika många olivträd och sedan några år produceras eget vin – både rött och vitt – och egen olivolja via byns kooperativ. Såväl vin som olja smakar kort och gott; superbt!

På en karta ligger vingården i en tänkt triangel inåt landet – med utgång från de båda kuststäderna vid Adriatiska havet; Bari och Brindisi. Hela regionen ”doftar” vin och olivolja och här och där hittar man små eller medelstora gamla städer med anor från Romartiden och livet kan inte bli mycket godare och bättre än en vecka där nere. Vid besöken brukar vi växla med bad varannan dag i Adriatiska och varannan dag i det Joniska havet och baden är fullt jämförbara med Kämpingebukten, om man säger så …

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge