Blogg

Engagemang och klubbkänsla noll och intet värt

På småklubbsnivån finns människor som verkligen brinner för sin förening och i vissa fall finns ett sådant engagemang att utan det – ja, då hade förmodligen inte föreningen ens fortsatt att existera. Engagemanget kan ligga på den administrativa sidan likväl som på den rent sportsliga men skillnaden är den, att på den sportsliga sidan har medlemmarna ”rättigheten” att ta saken i egna händer. Ingen kräver väl någonsin att en ordförande eller annan styrelsemedlem ska avgå, om man gjort ett bra jobb men ända ned i division sju har spelarna rättigheten att begära en ny tränare bara för att – som man förmodligen hört spelare på elitnivån säga – ”vi behöver höra en ny röst!” Detta oavsett om tränaren eller tränarduon nyligen varit med om att föra klubben vidare uppåt i seriesystemet.

Det handlar alltså om den absolut lägsta nivån i fotbollssammanhang, där engagemanget är långt mer värt än det rena kunnandet som tränare. I division sju gäller det att helt enkelt ha en man på plats att leda styrkorna, att dela upp i lag, att plocka koner ut och in och i stort hjälpa föreningen och verksamheten vidare i en överlevnad. Inte minst när det handlar om en avfolkningsbygd mitt på Söderslätt.

Man blir helt förstummad men dock inte förvånad!

Veckans kluring:

”Det var en gång en fastighetsägare som hette Alfons. En dag kom en av Alfons hyresgäster till Alfons och sa ungefär så här:
– Nu har jag själv fixat ett nytt kök i lägenheten och för det vill jag ha 180 000 kronor. Jag har haft proffs som har räknat på det.

Alfons skrattade till och vägrade, så klart, att betala och han sa ungefär så här:
– Du kan väl inte installera ett kök i lägenheten och sedan komma och begära ersättning utan att vi överhuvud taget kommit överens innan. Det begriper du väl!

På fritiden var Alfons starkt engagerad i en av ortens föreningar och han var bland annat med om att få kommunen att upplåta en lokal till ett kansli åt föreningen och hyran bestämdes.

Alfons hade många vänner och dessa tillsammans med medlemmar inredde lokalerna. En medlem hade kontakter på gymnasieskolans snickarprogram och man fick elever att ställa upp kvällstid och sammantaget blev det till ett riktigt fint kansli.

När det dock började gå illa – eller till och med riktigt illa för hans förening – ja, då kom Alfons på ett sätt att fylla igen pengaluckorna.

Han gick till kommunen/hyresvärden och sa ungefär så här:
– Vi inredde ju lokalen så att det blev ett bra kansli för vår del och nu vill vi ha mellan en halv miljon och 600 000 kronor för det. Vi har haft proffs som har räknat fram en ungefärlig kostnad.

Veckans fråga blir därför denna:

– Vad svarade kommunen/hyresvärden?

”Småklubbsfotbollen – när fotbollen é som allra störst!”

Sigge Hansson