Blogg

En småklubbsarena hade varit bättre...

Jag börjar i andra ändan och fy tusan, vilken bedrövlig utveckling för TFF inför den emotsedda allsvenska premiären och en bombsäker kassakista i form av derby mot MFF kan i ett nafs ge en riktig näsbränna. Tycker nästan mest synd om Barbro Bengtsson som lagt ned så mycket arbete på att få premiärderbyt mot MFF extra förgyllt men som nu alltså blir blåst på hela konfekten. Och vems är egentligen skulden?

Förbundet tog beslutet men samtidigt; efter fjorårspremiären i mars med riktigt urusla planförhållanden både här och där, skrek ju de flesta i hela Fotbollssverige efter garanterat bättre planer kommande år och nu är vi där. Det man väl kan förbanna är att beslutet kom fyra dagar före matchdatum.

Med tanke på den bild som nu målas upp i form av den urusla ekonomiska situation TFF hamnat i – ja, då kan man väl inte tycka annat än att Olympia hade varit långt bättre som alternativ. För mig verkar det vara snudd på utpressning – att TFF tvingas betala 600 000 kronor i planhyra TILL MOTSTÅNDARNA! Att dessa dessutom ska ha merparten av intäkterna – nej, jag förstår egentligen ingenting och att det alltså ska krävas mellan 13 000 och 14 000 åskådare för att TFF överhuvudtaget ska få en krona i intäkt – är det egentligen riktigt klokt? Det handlar ju om TFF:s hemmamatch som man tvingats flytta!

Tillbaka dock till frågan; vem bär skulden?

Jag vet att fritidsnämndens mannar – med Bengt Larsson i täten – alla är hyvens grabbar och säkert gör vad man kan MEN till saken hör att det för ett par år sedan inköptes ett tält för uppvärmning och SOM SKULLE ERSÄTTA DET DYRA ALTERNATIVET MED NEDGRÄVDA VÄRMESLINGOR. Det går att läsa rätt; ersätta värmeslingor och till saken hör, att värmeslingorna runt om på landets olika arenor ÄR IGÅNG FRÅN SERIESLUTET TILL LÅNGT IN I APRIL-MAJ…

Självklart skulle därför Vångavallens billiga alternativ också fungerat som – i möjligaste mån – ett hinder för att såväl frost som snö med dess möjliga mögel skulle ens få fäste på gräsmattan. Vad är väl det för trams att sätta upp tältet med ett par-tre veckor kvar till premiären och när redan angreppen på gräsmattan finns inristade?

Visst vet jag att det finns strikta säkerhetsregler för att en allsvensk match överhuvudtaget ska få arrangeras men frågan är, om det inte hade lönat sig rejält för TFF att bygga om antingen Gylle stadion, Snarringe IP eller rent av Klagstorps IP till en högst temporär allsvensk ersättningsarena. Inte hade det någonsin krävts några 13 000 – 14 000 åskådare på dessa arenor och till skillnad från arrangemanget på Swedbank stadion – TFF skulle garanterat också ha kunnat förhandla fram en givande kiosköverenskommelse med berörda småklubbar. Med låt oss säga 600 kronor i planhyra, tror jag att vinsten hade börjat ticka in vid låt oss säga 130 – 140 åskådare i stället och även om det ju är första april i rappet, så ligger där mening bakom vartenda ord som är skrivet.

Till det riktiga eländet skulle ju en förlust innebära men jag tror, att TFF-arna – ledda av Fredrik Jensen – går in till matchen med inte bara taggtråd i munnen utan med taggar i hela själen och tipset blir 0–1!

När det gäller eventuella TFF-supportrar som tänker bojkotta matchen – ja, vad ska man väl säga annat än att det är upp till var och en och gå på match. Men att kalla sig för en äkta TFF-supporter efter ett sådant ställningstagande är väl lite att vara väldigt vårdslös med sanningen, eller…?

I den andra ändan verkar småklubbarna må väldigt bra och IFK fick så sent som under torsdagen klart med Martin Svensson – tidigare i Pelister och en mycket lovande spelare.

Var i Smyge under just torsdagen och det verkar vara ett härligt go i det gäng som Benny Mårtensson i år har till sitt förfogande. Regnet fullständigt värkte ned och ”HSB-planen” var tuvig och svårbemästrad – om än bättre än Vångavallen och spelarna verkade trivas.

– Vi har ett härligt gäng och det ser mycket, mycket bra ut. Segern mot Skanör häromdagen med 6–1 kunde mycket väl varit det dubbla – så bra spelade vi, menar Benny.

Förutom helgens matcher återstår endast genrepet för de flesta lokala småklubbarna och för BK Skansen, BFK Behar och Gylle AIF blir matchen före genrepet av tävlingskaraktär i och med det handlar om DM-slutspelet.

Så här ser det samlade spelprogrammet ut för Söderslätts småklubbar och det handlar om helgens matcher:

Lördag:
Vinslöv–Skansen (DM), Vittsjö–Behar (DM), Hakoah–Gylle (DM), FC Trelleborg–Eslöv (vinterserien) kl 14, IFK Trelleborg–TFF U, Köpinge kl 11, Anderslöv–Vellinge kl 13, Gislövsdal–Skegrie.
Söndag:
Pelister–Svedala, Köpinge kl 13

*Gislöv och Smygehuk står över träningsmatcher denna helg och Klagstorp tvingas till samma manöver – KIF skulle ha mött Behar men så gick ju trelleborgarna till DM-slutspelet. Lilla Beddinge har kick off hela dagen hemma på Thurevallen.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge