Blogg

En Riktigt God Fortsättning!

Ja, så är vi där igen – inne på ett nytt år och 2011 är väl kanske inget speciellt år, om man säger så och då menas VM- eller EM-år för herrfotbollen eller OS-år vare sig det handlar om sommar eller vinter. Men så tänker jag till och faktum är att äldstingen bland trion döttrar; våran ”lilla” Joanna, fyller 30 år! Man riktigt hisnar vid tanken men då gäller verkligen inte att ”Jannis” på något sätt vare sig ser speciellt gammal ut eller verkar sådan utan till och med tvärtom – med råge utan det handlar ju om mig. Att jag är pappa till en 30-årig kvinna!

Min nästa tanke blir jämförelsen med mig som 30-åring. Vad gjorde jag då och hur såg jag väl ut då och vad hände runt omkring en vid den tiden? Utan att hymla om den egna åldern gäller 1979 och när man minns tillbaka – ja, då verkar det vara väldigt, väldigt länge sedan eller vad sägs om följande?

* Ted Gärdestad representerade Sverige med sin ”Satellit”
* Kvinnor tilläts åka Vasaloppet för första gången
* Sveriges Television introducerade Text-TV
* Aga förbjöds i Sverige
* Sven Jerring – han med priset – avled
* Lotto introducerades för första gången av Svenska Spels föregångare; Tipstjänst
* Stockholm Maraton arrangerades för första gången
* Torbjörn Fälldin blev ny statsminister
* Socialstyrelsen betraktade inte längre homosexualitet som en sjukdom
* Regeringen beslutade om att sommartid skulle införas året efter

Tittar man på Sportåret 1979 – ja, då verkar det minst sagt ännu mera väldigt länge sedan, eller…?

* MFF gick till final i Europacupen för mästarlag och förlorade med 0–1 till Nottingham Forest
* Frank Andersson vann VM-guld
* Jody Scheckter, från Sydafrika, vann F1
* Sven-Åke Lundbäck blev trea i världscupens längdskidåkning
* DDR tog hem rubb och stubb, när det gäller internationellt skidskytte

På det privata planet hade jag hittat Halmstadstjejen Anna-Karin året innan och för femtioelfte gången försökte jag mig på en fotbolls-comeback efter femte knäoperationen och Gud, vad naivt dumt att bara försöka gå vidare och skadan blev ju också bara värre och värre. Man var väl bara lite lagom bra på småklubbsplanen som helt frisk och kurant tidigare och hur lagom dålig blev väl inte uppträdandet som en halvskadad fördetting på planen? Till sist gick det bara inte att spela längre men slutet kom inte, förrän tejpen täckte båda benen – från vrist till ljumske och till sist räckte inte någon kylspray i världen att uthärda eländet!

Vi bodde spartanskt i en MKB-lägenhet vid Nydalatorget och det var i vår ändå storslagna fyra som samlingen nästan alltid skedde inför turerna till Malmös nattliv. Jag pendlade till Eslöv och jobbade vid den tiden på Ekenässkolan där men var på väg att fortsätta med studierna som efterhand ledde till ytterligare 40 poäng i historia och fortfarande var journalistiken ganska långt borta. Och det var fortfarande goda tider för den som klippte håret på en men där skulle det ju helt unikt bara bli billigare och billigare ju längre in i framtiden man kom.

Många hamnar i någon form av 30-årskris men den tror jag att jag missade och jag är inte heller säker på att Joanna hamnar i en sådan. Samboliv i hufvudstaden i kombination med internationellt toppjobb – faktiskt i mediebranchen – gör, att hon garanterat har annat att tänka på. Mitt i karriären var Joanna också noga att påpeka under juluppehållet i Höllviken, att ”medelåldern för förstföderskor i Stockholms innerstad för tillfället lär ligga kring 38 år…”. Så där har vi nog inget att hämta som hoppfulla, presumtiva morföräldrar än på något år.

2011 inleddes annars på Hotell Skansen i Båstad och det kan nog inte bli mycket bättre än så här. Först lite uppfriskande Afrodance som eftermiddagsuppvärmning och sedan två dopp i havet efter bastubad. För många kanske ett nollgradigt ishav men i vår trio kompisar är vi vana vinterbadare alla tre och sällan faktiskt att värmen kommit tillbaka i kroppen så pass snabbt som denna gång och då stod det ändå alltså 0,0 grader på displayen. En super-superb femrättersmeny med tillhörande vinpaket följde på champagnevimlet och sedan dansades det till ett riktigt bra danskt band. Danskar förresten – ljuger nog inte om åtminstone 40 procent av gästerna var just danskar. Trevliga eller ”morsome” sådana ska ärligt tilläggas!

Tåg fram och åter gjorde nyårsresan än bättre och så fick vi äntligen chansen att prova på den skånska tunnelbanan. Fantastisk ända ut till Hyllie men där missade vi två 300-bussar till Näset, eftersom ingen skyltning fanns till just den linjen men det får man ta. Ingen anledning att gnälla med tanke på det makalösa logistikverk det ju totalt handlar om i Malmö och helt färdigt blir det säkert till en riktig höjdare.

På tal om att INTE gnälla – är det mer än jag som nästan skäms över allt gnäll i just dessa tider? Det gnälls över snöskottning och det gnälls över sophämtning och det gnälls över utebliven tidning och försenad post. Hur orkar människor gnälla på bred front som jag tycker att många gör? Hur kan människor tro något annat än att alla involverade verkligen gör så gott man kan och varför inte i stället själv bidra till att allt blir bättre och stötta alla de underbara människor som jobbar häcken av sig i extremtider som dessa. För det måste väl alla åtminstone förstå; att det handlar om just sådana.

Till snöskottningen hör även att man gör så gott man kan, när det gäller tillgången till aktuella konstgräsplaner och jag är säker på, att såväl den i Anderslöv som den vid Köpingeskolan kommer att ligga grön och grann redan i nästa vecka, när flera av Söderslätts småklubbar drar igång förberedelserna inför seriestarten i april. Snart nog kommer också träningsmatchandet igång och snart nog kommer det även att knoppas igen. Även om det för tillfället är aningen svårt att kunna tänka i de banorna och där emellan kommer också den årliga skidåkningen i Dolomiterna.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge