Blogg

En lagom småklubbsstart

Tog en runda till Skurup andra helgen i rad och anledningen var Nils Holgersson Cupen i mäktiga inomhushallen – också den med namnet av Selma Lagerlöfs flygande gunstling. Det var sjätte gången Rydsgårds AIF och Skivarps Gif delade på arrangemanget och sedan starten 2005 har cupen bara blivit mer och mer populär.
Inför premiärsäsongen kom 28 klubbar, sedan följde 32 klubbar både 2006 och -07. 40 lag ställde upp 2008 och -09 och inför årets upplaga hade 48 klubbar anmält sig och alla kom till start. De senaste två åren vann FC Trelleborg men i år vann Kvarnby IK för första gången och Malmölaget vann finalen över Ystads IF.

Från Söderslätt kom just FC Trelleborg till start men även MF Pelister, Smygehuk FF, Anderslövs Boik, Minnesbergs IF, BK Skansen, Skegrie BK, Gylle AIF samt Lilla Beddinge BK. Inget av de nio lagen gick vidare från gruppspelet men Smygehuk och Skansen var nära och i Skansens fall handlade det om att ta poäng från just slutsegrande Kvarnby!

En och annan nyhet i de olika lagen kunde skönjas och bara för att nämna några: Fredrik Sandell ser oförskämt ”ofördärvad” ut jämfört med bilderna som kablades ut 1994 efter Blackburnmatchen då, Roger Parmstrand är tillbaka i Skegrie som tränare men nu med delat ansvar tillsammans med Roland Johansson. Han lämnade Lilla Beddinge, eftersom han tycker det blev för långt från hemmet i Malmö.
– Så är jag på väg att öppna en godisbutik i Malmö, så det här passar bättre, menade Roger borta i Skurup.
Han beklagade den lilla massflykt av yngre spelare som drabbat just Lilla Beddinge och åtta har gått över till Smygehuk.
I Skansen uppenbarade sig Fredrik Hahne – på planen och det har varit ovanligt de senaste säsongerna.
– Gjorde ett och annat inhopp i somras och just nu känns i alla fall ryggen hyfsat bra, menade han efter segermatchen mot Hakoah.
Luis da Silva var på plats med sitt Boik och han var som alltid väldigt engagerad. Han kommer säkert att betyda jättemycket för Anderslöv i år – både som ledare och spelare!

På plats fanns även Patrick ”Patte” Nilsson – den förre TFF-aren men de senast åren i Öster och Kristianstad i division ett. Nu är han tillbaka hemmavid och har åter bosatt sig i barndoms-Skurup. Fotbollsspelandet bedriver han dock numera i hårdsatsande BW 90 och jobbar som snickarlärling i BW90-ordförandens byggföretag.

– Kul att satsa på något utanför fotbollen, bedyrade Patrick.

Patrick hade egentligen ett treårskontrakt med KFF men kontraktet bröts eftersom han varit skadad stora delar de senaste säsongerna. Han avslöjade också hemligheten att det inte var han själv som egentligen ville lämna Öster för just Kristianstad – utan hans flickvän. Duktig fotbollsspelare även hon. Tillika syster med TFF:s Thommie Persson och hon spelade med KFF i allsvenskan under 2009. Jag skäms dock över att plötsligt helt ha glömt bort namnet på fröken Persson.

I det allmänna fotbollssnacket med Patrick kom vi även in på Ulf Larsson – som numera ju titulerar sig sportchef. I IFK Osby! Det är bara att önska Ulf lycka till i nya och oprövade rollen som just sportchef. När man går in på klubbens hemsida blir man dock något betänksam och då gäller ordföranden, Staffan Olssons glädjeyttrande:

– Det hela är en långsiktig satsning där Uffe är nyckeln till det hela.

Det är ju inte bara Osby bland klubbar som också hoppats på just en ”långsiktig” satsning, när man anställt Ulf de senaste åren…

På tal om våra småklubbar…

…FC Trelleborg är snart ordentligt i farten igen och det handlar då om den träningstunering man kommer att deltaga i. Tillsammans med Gif Nike, Lilla Torg FF, Oxie IF och Eslövs BK spelar man hemma-borta och turneringen inleds den 6 februari med matchen Nike–FC Trelleborg och avslutas den 10 april, då bland annat FC Trelleborg–Eslöv står på programmet.

Ett lovvärt initiativ som provades på Söderslätt för några år sedan och som kanske kan bli aktuellt igen.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge