Blogg

De små marginalerna avgör...

Inom idrotten pratas det ofta om små marginaler, att det är de som avgör, stolpe in eller stolpe ut, nät in eller nät ut. Det skylls på små marginaler, förluster förklaras med att man hade marginalerna emot sig. De små marginalerna är också de som gör idrott så fantastiskt.
Tänk om det alltid var stora marginaler som avgjorde, vad tråkigt det hade varit då.
Att få marginalerna på sin sida är också en del i att bli bäst och det får man genom träning, kreativitet och noggrannhet. Ingemar Stenmark lär ha sagt att ”ju mer jag tränar, desto mer tur har jag” och det ligger, så klart, mycket i det.

I helgen som gick gavs prov på just dessa nästan uttjatade marginaler:
På det svenska elitplanet kan man verkligen tala om små marginaler i matcherna MFF–IFK Göteborg och Häcken–Djurgården. I Malmö hade MFF nästan allt spel och skapade också de klart hetaste målchanserna, där Daniel Larsson först hade ett skott klockrent i stolpen. Senare krutade Robert Åhman-Persson på från nära håll helt fri med Kim Christensen i IFK-målet men där denne gjorde en fantomräddning.
IFK på andra hållet – som topplag – skapade egentligen inte en enda målchans värd namnet under hela matchen men vann ändå med 1–0…

Djurgården – som bottenlag – jobbar för tillfället verkligen i motvind och marginalerna var verkligen inte på stockholmarnas sida på Hisingen. Vid ledning med 1–0 tilldöms Djurgården en straff – som borde ha gett ledning med 2–0 men den assisterande domaren fick straffen upphävd och efter en minuts diskussion domarna emellan ändrades Djurgårdens straff – till frispark för Häcken!
Djurgårdarna lät sig dock inte knäckas och dominerade tillställningen under långa stunder. Hade bland annat fyra träträffar och med endast kvarten kvar såg det äntligen ut att hålla för stockholmarna. Om det nu inte varit för ytterligare små marginaler och på fyra minuter vände Häcken och vann med 2–1…

Små eller till och med väldigt små marginaler handlade det också om i helgen för olika Söderslättslag, när Gylle AIF och Anderslövs Boik hade lyckan med sig i kvalet men där FC Trelleborg och BK Skansen hade just marginalerna mot sig.
FC Trelleborg vände imponerande – 0–1 efter tre minuter – till 3–1 borta mot Nike och då sammanlagt 3–3 men fler gjorda bortamål. Nike reducerade men med cirka minuten kvar räddade en Nikespelare på mållinjen och därmed division två-platsen. Mål där och FCT hade i stället varit ett lag i nästa års ”tvåa”.

Gylle hade 1–1 med sig till Kvidinge efter inledningen hemma och Dimos Mpatsiaric förgyllde tillvaron för alla tillresta supportar, när han gjorde 0–1 ganska tidigt på straff. Med sju minuter kvar kvitterade hemmalaget och det kunde knäckt många lag men dock inte Gylle Allmänna Idrottsförening.
Ny ledning och 1–2 gjordes åter igen av Dimos men denna gång på en säkert slagen frispark och då återstod två minuter! På övertid spikade sedan Felix Harletun slutresultatet till 1–3 och det fick pappa Rickard – som tränare – att fixa en fest.
– Ja, det var väldigt trevligt och vi samlades hemma på vår gård efter återkomsten till Trelleborg och det blir ett minne för livet.

Någon liknande fest var inte aktuell för Fredrik Hahnes eller Anders Nilssons del – som tränare i Skansen och där var det liksom nästan precis tvärtom.
Precis som Gylle åkte man till bortareturen med 1–1 i bagaget men i Furulund tog hemmalaget ledningen. Kvittering av Rickard Andersson men ändå underläge med 1–2 in i slutminuterna för Skansens del. Då kom chansen – med fyra minuter kvar!
Skansen tilldömdes en odiskutabel straffspark, sedan en hemmaspelare räddat ett skott från Rickard med handen och fram för att skjuta gick André Grönberg. Efter en tillrättavisning av domaren – att lägga bollen exakt på straffpunkten – tog han ny sats men skottet tog ganska mitt i målet och målvakten fick upp en räddande hand. Bollen rullade sedan längs mållinjen och ut och därmed var också Skansen ute ur diskussionen, när det gäller uppflyttning till division fem. För denna gång men på Albäck satsar man nu vidare och ingen kommer säkert att ge sig där, förrän man till en början gått upp just i femman.

Kvar i division fem stannar Anderslövs Boik efter 1–1 hemma mot Glumslöv. Även här handlade det om små marginaler och vid 0–1 hade Glumslöv ett par vassa chanser och fram till dess var det också ont om hemmachanser på andra hållet. På en kontring kunde dock Johan Assarsson nickskarva in kvitteringen…

På tal om marginaler – från och med division tre och uppåt registreras samtliga publiksiffror till Fotbollförbundet och i division tre Södra Götaland vann nykomlingen MF Pelister publikligan. I genomsnitt tog sig 250 åskådare till Ymorvallen varje gång det var hemmamatch och det var 20 fler än vad seriesegrande Kvarnby lockade till Husiegårds IP. IFK Trelleborg lockade 176 till Vångavallen och bästa laget i sta’n, FC Trelleborg drog minst eller 125 åskådare per match.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra största!”

//sigge