Blogg

Bland fimpar och mål på Smyge IP

Seriefinal och 75-årsjubileum med Östra Torp Gif – ja, lördagens mål var ganska klart utstakat i god tid. Tyvärr blir det inte alltid som man önskar och så tänkte säkert många ”torpare” på plats och efter A-lagets rena seriefinal i division fem mot Rydsgårds AIF.

Här var det ju tänkt att gemene torpare senare under kvällen på jubileumsfesten i Torpalängan skulle kunna gotta sig åt a) en seger mot Rydsgård och b) tillbaka i serieledning men si, det gick inte alls. För det var Rydsgård alldeles för bra och gästerna vann också fullt rättvist med klara 3–0.

En och annan kom kanske också för att se Söderslätts skyttekung, Anders Nilsson men även där gick man bet och Anders blev totalt bortplockad av en ettrig uppvaktare och punktmarkerare i form av Mattias Hansson. Kul förresten att åter få se en nöjd och glad Nicklas Nilsson som tränare. I Gislöv gick det väl hyfsat bra men sedan hade han en tung period i Bara.

– Ett härligt gäng och ett ungt lag som kan utvecklas högre upp i seriesystemet, menar Nicklas efter segern.

Jag satt mitt på ”huvudläktaren” i Smyge och när jag satt där och njöt av småklubbsfotbollen – ja, då fick jag anledning att tänka till. Om människor och deras beteende.
Det ska sägas med en gång; det gäller inte på något vis generellt men Gud, vad jag kan reta mig på rökare ibland. Två platser till vänster om mig satt två paranta damer i ungefär min egen ålder och det märktes ganska snart att de båda var stora Rydsgårdsfans. Jag märkte också på deras reaktioner att de visst kunde fotboll men det som saknades var vanligt vett och etikett.

De båda damerna må röka hur mycket som helst men här satt vi ganska trångt och varje gång – jag kunde räkna till vars fem cigg under matchen – fick vi som satt till höger och i motvinden bort till kärr.. – förlåt; damerna, röken mitt i ansiktet. Innan röken nådde mig passerade den varje gång bland annat en liten pojke i kanske treårsåldern. Även han fick den ungefär mitt i ansiktet.

Jag tycker inte man ska behöva påpeka i ett läge som detta ”att ni kan väl gå bort härifrån om ni vill röka”.
Inte nog med att röken alltså varje gång träffade mig och andra mitt i facet – var tror ni de båda fimpade? Otroligt men sant – jo, då – rakt ned i gräsmattan framför bänkarna och bara dryga metern utanför fotbollsplanen! Där stampade man ned den ena fimpen efter den andra och min fråga blir: Vem tror de båda damerna ska plocka undan dessa fimpar? Tror man att Östra Torp Gif eller ens Trelleborgs kommun har någon fimpplockare åt dumma Rydsgårdsbor som åker runt och skitar ned, eller…?

Nu är inte detta exempel unikt och hur många har väl inte någon gång till exempel sett att det blixtrar till framför ens bil efter att den framförvarande bilisten helt enkelt slängt ut en brinnande fimp genom fönstret? Tack och lov är det länge sedan jag såg hur man helt enkelt tömde bilens askfat invid en trottoarkant men för några år sedan var det ganska vanligt.

Människan lär ju vara den klipskaste varelsen på vår planet men många gånger undrar man – som i fall som detta med Rydsgårdsdamerna och jag möter varje dag i princip samma elände hemma på Kämpingestranden. Där går jag nästan dagligen med min soppåse och plockar SKRÄP! Nu ska ingen tro att det där oftast handlar om ungdomligt slarv och inte är det väl heller oftast ungdomar som slänger följande MITT PÅ STRANDEN: dambindor, tamponger, blöjor, utbrända engångsgrillar, bananskal, apelsinskal eller ens vinflaskor. Ungdomar dricker läsk eller öl och oftast då på burk. Och visst – det ligger även en och annan tomburk.

När det gäller just fimpar är det säkert hugget som stucket men oavsett; helt otroligt att man bara helt enkelt stoppar ned en utbränd fimp i sanden – mitt på finaste badstranden. Slutligen; när det gäller fimpar i naturen – som i Smyge:

– Slänger slarviga rökare även tomma tablettaskar, pappersnäsdukar och annat pappersskräp i naturen eller är det bara fimpar som är OK? Fimpar som kanske har den längsta förmultningsprocessen av allt vardagligt skräp!

Till rökarna bland småklubbspubliken på Söderslätt:

– Håll våra fina arenor fria från fimpar!

Efter tre smällar på raken i höstupptakten blev det äntligen seger för Smögens IF hemma på Havsvallen. 2–1 mot IFK Åmål där ger visst hopp inför fortsättningen i division fyra Bohuslän/Dalsland…

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge