Blogg

Äntligen – matchdags för småklubbarna

Hade planerat in ett besök på Lomma IP i lördags och tajmingen blev perfekt; avspark i nya Vinterserien där mellan hemmalaget Gif Nike och FC Trelleborg klockan tolv – för att sedan direkt ta sig till Vellinge för att beskåda TFF–Bröndby. Där emellan hann jag visserligen även med att lämna in en V75:a men oj, vilken svår omgång det blev till i Halmstad.

Fick ihop två rätt och med tanke på skrällarna får man väl vara ”nöjd” och två rätt hade även min gode sportkollega, Thomas ”Datten” Johansson och han KAN hästar han! För ett par veckor sedan plitade han ihop kompiskupongen – där inte jag är med! – och Dattens sju rätt gav 369 000 kronor! Själv hade han två andelar och han fick därför själv cirka 124 000 kronor!

Besöket i Lomma blev först och främst s-v-i-n-k-a-l-l-t men också till en ganska fin fotbollsupplevelse – bortsett då från det isiga underlaget som tydligen beror på ”kommunens snålhet och man vägrar salta den nya konstgräsplanen” som det lät inne i cafeterian redan före avspark.

Där inne fick jag nöjet att snacka fotboll på olika plan med några medlemmar och jag drog mig själv till minnes en fantastisk fotbollsupplevelse från 60-talet på just Lomma IP. Lilla Nike från Lomma – där man enbart var kända för sina bröder Kalle, Leif och Nisse Hult – mötte IFK Malmö i dåtidens division två och om minnet inte är helt bortsuddat kom över 6 000 åskådare till den lilla, idylliska idrottsplatsen. Jag kan ha helt fel men jag undrar om inte Nike också vann med 1–0.

I cafeterian fick jag reda på att Lomma kommun även har konstgräs i Borgeby och som ”trelleborgare” blir man ju mer och mer bekymrad och besviken. Nike ligger i division två och hemma i Höllviken är det ju samma status på Gif där. I Vellinge finns redan en konstgräsmatta i just Höllviken, en alltså i Vellinge och en blir klar på Tångvallaplanen i Skanör framåt försommaren. Dessutom pratas det redan om ytterligare en som då ska täcka den befintliga grusplanen i Höllviken och det snackas även om en konstmatta i Västra Ingelstad.
Nog måste väl politikerna i Trelleborg ta till sig all den kritik som riktas mot kommunen som ”medeltidstänkande” och som man får höra runt om i olika fotbollssammanhang och bara i centralorten Trelleborg skulle ett par konstgräsplaner anläggas och det finns ett stort, akut behov av en sådan satsning.

Pratade med Alf Westerberg om situationen så sent som i går och han hade – som oftast – kloka ord att förmedla: ”Det är ju långt ifrån bara för vår allsvenska del – och vi har kanske ändå möjligheten att ta oss till till exempel Vellinge för att träna – utan för alla aktiva föreningar i kommunen, där ju alla behöver utökade möjligheter till fotbollsplaner i stort. Och man behöver planerna nu!”

Från det ena till det andra och den sköna känslan i dessa ”varagvintertider” är att sommaren i alla fall är som nästan alltid de senaste 15 åren: i år lyfter planet från Kastrup måndagen den 28 juni klockan 08.00 med destination Athen. Lägenheterna är bokade – först en traditionell vecka på Naxos och sedan en likadan på lilla, underbara Koufonisi. Planet hem får gärna vara försenat men det ska enligt resebeviset lyfta från Athen klockan 19.05 den 13 juli. Gud, vad man redan kan längta…

Fram till dess ska dock ett antal hundratal småklubbsmatcher ”avverkas” och det ska sägas att längtan även efter dessa är stor. Om än kanske inte lika stor som till det azurblå vattnet i den grekiska arkipelagen!

Tillbaka en kort sväng till Lomma IP: det ska även noteras därifrån att Andreas Lewitz i FCT såg ungefär lika ”giftig” ut som Fredrik Jensen i TFF senare på dagen och det säger inte så lite. Jensen låg bakom det mesta av TFF i anfallsväg och Lewitz – ja, han låg bakom de båda straffarna som Dennis Olsson och Tobias Hansson gjorde FCT-målen på.

Noterbart i övrigt: ÖT-Smygehuk FF tog första segern någonsin utomhus via 1–0 mot Gislöv! Det där med tillägget före Smygehuk har Svenska Fotbollförbundet bestämt men för oss jordnära på Söderslätt blir det, så klart, kort och gott: Smygehuk FF!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

//sigge