Blogg

2014 blir BK Skansens år

70 år är en aktningsvärd ålder och det gäller även om det handlar om en fotbollsklubb på småklubbsnivån och den aktningsvärda åldern uppnår BK Skansen 2014.

Inte nog med jubileumsåret som sådant – redan nu håller man på att bygga upp ett nästan helt nytt division sex-lag på Albäcksvallen och med de spelare som redan är klara som nyförvärv – ja, då kan det enkelt bli till ett dubbelt jubelår. Med det menas avancemang till division fem om lite mindre än ett år.

Rickard Harletun är ny som tränare i BK Skansen och han tillhör de småklubbstränare som är så populära i de klubbar man verkar, att spelare mer än gärna följer i tränarens fotspår vart än han vänder sina tränarsteg. Eller spelare från andra klubbar som söker sig till den klubb, där Harletun – i det här fallet – bestämt sig att verka i.

Senaste året har han agerat ”sportchef” i Gylle AIF och därför kan han väl få lov att ta åt sig lite av äran att den klubben ju gick upp i division fem – efter ett lyckat kvalspel. Därifrån följer Daniel Persson med till Skansen och det är väl inte helt omöjligt att Daniels parhäst som säker målskytt i Gylle, Felix Harletun, med tiden följer med.

– Jag gör inga påtryckningar utan han får helt och hållet själv bestämma men jag vet, att Skansen vill ha hit honom, säger pappa Rickard ödmjukt.

Till Daniel Persson och alltså ”kanske” Felix Harletun ska läggas comebackande Patrik Lindberg och FCT-målvakten, Sebastian Grönberg samt duktiga Smygeduon; Pontus Andersson och Gustav Lindquist. Gislövs Ludwig Wahlqvist är också ett starkt nyförvärv och till hela samlingen nyförvärv ska också räknas bröderna Rasmus och Pontus Lindquist. Som därmed återvänder till ”fadershuset”.

Det är inte bara BK Skansen som jubilerar nästa år och Klagstorps IF är lika gammal som förening. Än värre är dock ÖT Smygehuk FF som fyller 80 år. Även det andra Albäckslaget tillhör jubilarernas skara men BFK Behar är betydligt yngre och fyller 20 år 2014.

Så här timmarna efter play off-förlusten mot Portugal är det väl lite halvdeppigt bland alla oss fotbollsälskare men samtidigt; Sverige gjorde två fullt godkända matcher och glöm inte att man mötte en helt igenom suverän Christiano Ronaldo och att det var han ensam som slutligen avgjorde VM-kvalet. En fullständigt suverän spelare – när han är på detta humör och en klinisk målskytt och extra roligt att han också denna gång visade sig från sin allra bästa fair play-sida.

Mitt i bedrövelsen gläds jag med ”mitt” eller rättare; ”vårt” Grekland och med tanke på allt elände det grekiska folket dagligen får uppleva – oavsett vems skulden i grunden är – är det helt underbart att få fira VM i Brasilien ”på plats”. Det är också lite av en tradition att få uppleva stora fotbollsmästerskap i de smala gränderna på Koufonissi. 2004 var stämningen där fullständigt magisk, när grekerna till och med gick och vann EM-fotbollen. I Portugal!

En marginell skillnad blir också klädvalet inför TV-sittningarna där i gränderna och den gula tröjan byts enkelt ut mot den vita, medan de blå shortsen ju kan få hänga med. På det sättet blir vi ”greker” för några magiska veckor och det är vi så gärna och vi blir belönade i överflöd – i form av gudomlig gästfrihet, god mat och dryck, underbara bad och ett helt fantastiskt, stabilt Medelhavsväder.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

// Sigge