Blogg

Underbara minnen med småklubbsfotbollen

Kom att tänka till ytterligare när det gäller mina minnen från lokala småklubbar och jag firar TA-dagen; ”25 år i Småklubbarnas tjänst” med en helt vanlig ”torsdagsstädning” hemmavid och som bidrar till att minnas.

Dagens minnesbilder kommer från tiden innan mitt TA-engagemang och när jag först spelade i Skegrie BK och sedan i Stavstens IF. Jag var till och med delaktig när Skegrie BK bildades och fanns därför med på allra första träningspasset och som Lennart Håkansson ledde under vårvintern 1962!

När jag säger Jan Wahldén, vet alla småklubbsälskare vilken domare det handlar om och Jan Wahldén var en härlig gamäng som just domare.

Jag plockar här fram tre minnen som jag förknippar med honom och det första är från min tid i Skegrie BK. På den tiden sålde Jan Wahldén vitvaror från egen firma.

Vid den tiden tränades Skegrie av en annan gamäng och han heter Leif Johansson och Leif har alltid haft mer än en räv bakom öronen …

Domarrummet i Skegries tidigare klubbstuga hade ingång från hemmalagets omklädningsrum och med väl en kvart kvar innan aktuell match, knackade Leif på dörren till domarrummet.

Jan Wahldén öppnade och undrade vad Leif ville och spjuvern Leif sa då så här:

– Jag undrar bara, om du har lite tid efter matchen och vi är på väg att köpa ett nytt kylskåp där hemma.

Gissa om domare Wahldén blev förtjust och det bestämdes ett snack efter matchen.

Behöver jag notera, att Jan Wahldén i princip enbart dömde till Skegries och Leif Johanssons fördel den matchen?

De andra två minnena med Jan Wahldén är båda hämtade från min tid i Stavsten och för någon som undrar; jag står noterad för 186 A-lagsmatcher i ”vinrött”.

1. I en match på A-planen på gamla Trelleborgs IP mötte vi BK Kick och duktig Stavstensstopper var Ronald Fridh.

Vid ett tillfälle under matchen smög domaren – som alltså var Jan Wahldén – upp bredvid Ronald Fridh och viskade så här till honom:

– Om du bara tar ett enda steg uppåt, när de anfaller – ja, då ställer du ju deras center offside varje gång!

Ronald lydde, så klart och jag vet inte hur många offsideavblåsningar Jan Wahldén hade anledning till under resten av matchen OCH Stavsten vann, så klart …

2. Sista minnet med Jan Wahldén i domarrollen härrör sig också från en match med mig i Stavstenströjan. Vi mötte Balkan på ”B-planen” och vi tilldömdes en straffspark.

Det ska med en gång sägas, att varken Balkan eller andra invandrarföreningar var speciellt etablerade vid den tiden.

När Stavstens säkre straffläggare; Jan Andersson – och som gick bort i alldeles för unga år – skulle slå straffen, vägrade Balkanmålvakten ställa sig på mållinjen.

Jan Wahldén blåste med kraft i pipan och pekade på mållinjen. När målvakten trots allt fortfarande vägrade ställa sig på mållinjen, skrek Wahldén så här:

– Om du inte ställer dig på mållinjen nu direkt – då visar jag ut dig – FRÅN LANDET!

Balkan var alltså inte så etablerad som ”svensk” fotbollsförening vid den tiden och gissa om målvakten fick fart – OCH STÄLLDE SIG DIREKT PÅ MÅLLINJEN?

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”