Blogg

Toni Lazarevskis futsalskola

På lördag är det gruppspelspremiär i årets upplaga av TA-cupen och precis som TA-sporten tidigare noterat; det handlar om en ny variant av inomhusfotboll från och med i år. Fifa, Uefa, SvFF och därmed Skåneboll sanktionerar numera endast varianten futsal och det är därför bara att tacka och ta emot och göra det allra bästa av nymodigheten.

Flera föreningsledare har hört av sig de senaste veckorna för att förhöra sig om än det ena och än det andra och det är ju i sig inte alls så konstigt utan till och med ju väldigt bra. Att svara korrekt på alla frågor som dyker upp – ja, det kan ha sina svårigheter och därför bjöd TA-sporten in en av domarna – som tillhör de mest invigda i hela distriktet, när det gäller just futsal och då handlar det om trelleborgaren, Toni Lazarevski.

– Jag tycker det ska bli jätteroligt att döma futsal även i TA-cupen och detta trots att jag väl dömt slutspelet i cupen – och då ju five a side de senaste 15 åren.

Så inleder Toni Lazarevski och han berättar också att han – tillsammans med kollegor – varit ute i några klubbar och undervisat i hur futsal ska gå till och i veckan har han också dömt internmatcher, där såväl FC Trelleborgs A-lag som U-lag spelat.

– Jag är lite imponerad över hur klubbarna har tagit det till sig och även om det handlar om en hel del nyheter – inte minst gällande frisparkar – så behövde jag inte utdöma många sådana alls, när FC spelade.

Grundprincipen; att spela på Söderslättshallens handbollsplan, den är precis som tidigare. I futsal får arrangörerna använda sig av antingen handbollsmål eller de som tidigare använts vid five a side och TA-cupen kommer därför att avgöras med handbollsmål.

Speltiden är också densamma som tidigare och det innebär matcher om 13 minuter och precis som tidigare är tiden rullande – det vill säga; tiden stoppas INTE när domaren blåser eller som i ishockey.

Antalet spelare på planen är också precis som tidigare och det innebär fem spelare på planen och fyra avbytare. Helt nytt är att varje avbytare måste vara helt påklädd i väst ända tills det är dags att springa in på planen och först då kan aktuell spelare ta av sig västen. Spelarbytet blir också verkställt först i och med att avbytaren överräcker västen till den utbytte spelaren.

– Många har fått uppfattningen att man absolut inte får tackla i futsal och det är helt fel. Det innebär att reglerna här gäller precis som vid utomhusspel och att till exempel en korrekt glidtackling inte är någon särskild företeelse i futsal, förtydligar Toni Lazarevski.

En viktig skillnad är det så kallade ackumulerade regelbrottet och det innebär att domare och sekretariatet måste ha kontroll över antalet frisparkar för ett lag och från och med den fjärde frisparken tilldelas det förfördelade laget en direkt frispark från yttre straffpunkten och som är tio meter från mållinjen.

– En annan skillnad är att man i futsal tillämpar ”basketregeln” och som i futsal innebär att det inte är slutsignalen som avgör om bollen är i mål eller inte utan här har vi som domare att följa bollbanan oavsett om tiden är ute, fortsätter Toni Lazarevski.

Om det är basketregeln som gäller där, är det ishockeyregeln som gäller vid tvåminutersutvisningar och där spelaren återinträder i spel, om motståndarlaget gör mål under utvisningstiden.

En viktig futsal-pusselbit är målvakten och dennes tillåtna agerande skiljer sig avsevärt från five a side.

– Målvakten får för det första kasta bollen över halva planen – oavsett om bollen ”gått död” eller inte. Sedan får målvakten endast vidröra bollen en gång och ha den under besittning under endast fyra sekunder på den egna planhalvan.

Det innebär att målvakten inte får komma med i spelet igen, förrän bollen vidrört en motståndare och detta främjar helt klart hela fotbollsidén att gå på offensiven och försöka göra mål. I five a side fanns ibland tendensen att målvakten blev till någon slags spelfördelare à la handbollen och det ska bli intressant att se hur denna målvaktsregel påverkar spelet positivt.

Sett till futsal – vid jämförelsen med five a side i stort – är det väl ändå inte så mycket som skiljer men ändå en hel del och det ska bli intressant att se hur de lokala lagen har anammat spelidén och först ut i sammanhanget TA-cupen 2014 är Albäcksderbyt BK Skansen–BFK Behar. Matchen ingår i grupp B och avspark sker klockan 10.00 på lördag och då är det också just Toni Lazarevski – i par med Boban Miljkovic – som dömer och som därmed dömer hela första spelpasset.

Fakta

TA-cupens FUTSAL

Varje arrangör kan göra avkall på vissa bestämmelser och för TA-cupen gäller valet av handbollsmål samt antalet spelare. Här följer de största och viktigaste skillnaderna mellan futsal och five a side:

* Handbollsmål används i stället för 7-mannamål

* Samtliga avbytare är klädda i väst.

* Efter utdömda tre frisparkar tilldöms motståndarna – vid en fjärde – en direkt frispark från ”10-metaren” eller straffpunkten tio meter från mållinjen. Endast målvakten får agera försvarare då och alltså ingen försvarsmur

* Målvakten får kasta bollen över halva planen – oavsett om bollen ”gått död” eller inte men målvakten får endast vidröra bollen en gång och ha den under besittning under endast fyra sekunder på den egna planhalvan. Målvakten får återinträda i spelet först efter att bollen vidrört en motspelare. I annat fall tilldöms motståndarlaget en indirekt frispark. Dock; över mittlinjen räknas målvakten som vilken utespelare som helst

* Vid inspark från sidolinjen ska spelaren som utför insparken vara utanför spelplanen. Bollen behöver inte längre ligga exakt på sidolinjen utan den kan ligga högst 25 cm utanför denna

* Fyrasekundersregeln gäller vid såväl direkt som vid indirekt frispark samt vid inspark, hörna, målkast och vid målvaktsspelet enligt ovan

* Femmetersregeln gäller vid hörna, frispark och inspark

* Tvåminutersutvisning tillämpas enligt ishockeyregeln, där spelaren kommer in tidigare vid mål för motståndarna

 

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

/Sigge