Blogg

TA-cupen engagerar

Så har vi då kört igång med årets upplaga av TA-cupen och om nu någon skulle undra – jo, men visst – TA-cupen håller greppet om både spelare och publik!

Precis som alltid och i år kämpar 16 seniorlag på herrsidan, sju damlag och fem juniorlag om den åtråvärda titeln; TA-cup-mästare 2016!

Helgens inledande gruppspel sågs av sammanlag nästan 650 åskådare och utan att behöva se ned på andra inomhusevenemang i Söderslättshallen – det krävs nog flera handbollsmatcher med både Stavstens Vänner och deras ”Ovänner” i HBK, innan man kommer upp i den mängden trogna åskådare.

Det handlar om mäktiga 35:e upplagan av cupen och även om jag själv inte varit med på hela resan, så skiljer det inte många år. Som reporter – och utan att skryta alltför mycket – och lite mer eller mindre TA-ansvarig – som sådan har jag fungerat sedan 1993.

TA-cupen inledde vid samma hösttid som nu 1981 och de första åren var jag faktiskt med som spelare och lirade då med Stavstens IF. Några större framgångar kan jag inte minnas men trevligt och roligt att vara med – ja, det var det redan då.

Inte minst med tanke på de problem som finns lite runt om i Skåne, när det gäller att samla lag till både cup- och seriespel, måste vi vara helnöjda med TA-cupen.

Klassiska Skånecupen i Malmö mellan jul och nyår – ja, där återstår endast spillror och ser vi till utomhusfotbollen – ja, då är det en kraftig nedgång även där.

Det är ju bara någon vecka sedan som FC Höllviken la ned sitt elitlag – efter att ha trillat ned i division två och i helgen kom nya bulletiner om problem på olika håll. En bulletin talade om att BW 90 sjunger på sista versen och är också på väg att dra sig ur seriespelet. Öja FF – senast med förre TFF-tränaren Hannu Sirviö vid rodret – har också hoppat av och likadant för det ena Österlenlaget eller FC Österlen och som i år låg i samma division fem-serie som såg MF Pelister som seriesegrare.

Och ett och annat ytterligare lag i Skånedistriktet är på väg att tyvärr också hoppa av. På det lokala planet är Athletic Club enda frågetecknet – om man ska fortsätta i division sju eller inte och besked lär väl komma inom det snaraste.

Samtidigt är det ju väldigt glädjande, att BFK Behar har återuppstått och börjar om i division sju fram på vårkanten. Så oavsett OM Athletic Club skulle hoppa av blir ju antalet Trelleborgslag i seriespel lika jämfört med i år.

Lilla Beddinge BK kommer självklart att fortsätta och för första gången på väldigt länge är man ju nu också med under TA-cupens finalspel. Även om det i första hand handlar om att ta sig vidare från gruppspelet.

Och det blev ju så unikt, att Lilla Beddinge och Holmeja hamnade precis lika under lördagens gruppspel. Lika i målskillnad, lika många poäng och 2-2 i klubbarnas inbördes möte.

Positiva röster hördes från båda klubbarna och så här lät det i Holmejalägret:

– Vad härligt att vi får chansen att mötas igen om en plats i slutspelet och i vilken annan cup som helst hade man enkelt lottat fram ett segerlag.

När det gäller Lilla Beddinge – ja, det är det enda laget i Trelleborgs kommun som ännu inte gjort klart i tränarfrågan. Man kan bara hoppas att man hittar en eller två tränare som orkar vara på Thurevallen så där minst tre-fyra dagar i veckan och ibland mer och som orkar engagera sig fullt ut även när man inte är där.

Precis som senaste tränarduon; Mikael Paulsson och Jonas Nilsson och det handlar alltså om division sju igen och där engagemanget är långt viktigare än att vinna till varje pris.

Att tränare får kritik när det går ”så där” ja, det är ju ett känt fenomen oavsett det gäller längst ned i seriesystemet som här eller ju i allsvenskan.

Ett minst lika känt fenomen är att spelare börjar bli missnöjda med tränare, 1) när det börjar gå dåligt och 2) när man själv kanske inte får den speltid man hoppats på eller kanske inte får spela precis på den position man helst vill.

När det uppstår denna typ av tränarkritik – ja, då gäller det för aktuell styrelse att fatta förnuftiga beslut och tänka till ordentligt om …

… VAD MAN HAR i form av tränare, VAD MAN KAN FÅ och VAD MAN i slutändan verkligen HAR ATT VÄLJA PÅ och till sist; är det styrelsen eller spelarna i dessa låga sammanhang som verkligen har mandat att bedöma och ta beslut i en tränarfråga?

Det är värt en tanke!

Oavsett beslut; det är bara att önska alla involverade i Lilla Beddinge Bollklubb lycka till dubbelt upp. I letandet efter en ny ledning av laget och i matchen mot Holmeja om en slutspelsplats!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”