Blogg

Småklubbssäsongen 2015

Hej igen, alla småklubbsfantaster!

I och med säsongstarten öppnas också självklart SMÅKLUBBSBLOGGEN upp igen och från och med i morgon kan du ta del av det som händer i stort i eller kring våra tretton småklubbar. Precis som alltid hamnar vi i bland lite utanför men tanken är, att du som tidigare ska känna dig bekväm med SMÅKLUBBSBLOGGEN och att den kan stimulera småklubbsintresset.

Uppstarten blir tuff och det kommer i första hand att handla om småklubbspremiären på Gylle stadion, där derbymatchen Gylle AIF–Skegrie BK stod på programmet. Matchen var ju tänkt som en idyllisk småklubbsmatch men mycket fotboll blev det tyvärr inte till livs men väl ett gapande och ett käbblande i ungefär en timmes tid. Allt ändade med seger för Skegrie BK med 3–2 – och tre utvisningar för Gylle AIF …

Redan i dag öppnas dock SMÅKLUBBSBLOGGEN upp lite på glänt och då tar vi förhandssnacket gällande IFK Trelleborgs spel i årets division tre. Ett spel som borde lova gott och inte för inte är Kamraterna från Trelleborg allmänt tippat som ett topplag. Så här blir det då:

”Bästa truppen så länge jag kan minnas”

IFK Trelleborg är som vanligt tippat som en av aspiranterna till seriesegern i division tre Södra Götaland och så har det varit åtminstone de två senaste säsongerna. Då har IFK slutat trea och det är ungefär som att komma fyra och utanför prispallen, eftersom tredjeplatsen är precis utanför möjligheten att få en ytterligare chans att ta sig upp i tvåan via kvalspel.

– Det är den bästa truppen jag kan minnas och målet är självklart att bli bättre än i fjor.

Så inleder ordföranden, Bo-Lennart Nilsson, när vi pratar årets IFK-lag och sett till konkurrenterna är han ganska säker på lagen som kommer att utgöra största hindret för riktigt stora IFK-framgångar:
– Jag tror det blir Nike, Hittarp och Lödde. Nike mötte vi i en träningsmatch och det laget kommer med rutin från division två, medan de två andra lagen var bra i serien redan i fjor. Speciellt Lödde hade då ett ungt lag och som väl i stort sett är intakt även i år.

Ett av årets nyförvärv är Ola Johnn-Jönsson, från Svedala IF och det är en 24-åring som imponerat i Svedala de senaste fem åren.
– Jag började i BK Olympic och fortsatte sedan med spel i Höllvikens juniorlag och Skabersjö, innan jag kom till Svedala. Jag har väl mest spelat i anfallet men här har jag blivit omskolad till vänsterback i träningsmatcherna och det är en plats jag trivs på.
Ola Johnn-Jönsson har hela tiden i Svedala utmärkt sig som en av lagets bästa och så här fortsätter han, när han jämför IFK med Svedala:
– Inställningen här hos oss alla är att vi ska vinna serien och vi har en riktigt bra trupp – både på och utanför planen och jag är imponerad av den proffsighet som finns här i IFK.
Nike kommer igen som tippad toppkonkurrent och Ola Johnn-Jönsson tror på Lommalaget – precis som tränaren, Christian Lind.
– Ja, jag tror också att Nike kan bli en svår konkurrent men då även Hittarp och så har jag Lödde som en dark horse, menar Christian Lind.
Den stora skillnaden för Christian Lind som huvudtränare andra året är denna, menar han:
– I år har jag kunnat vara med och påverka och det har gjort att vi fått in de spelare jag jag medvetet har önskat, medan i fjor fick jag i princip ärva den trupp som redan fanns. Vi har fått in Daniel Jovanovic som den offensiva kraft vi saknade i fjor och vi har fått in Ola Johnn-Jönsson och som imponerat både bakåt och framåt som vänsterback.
Christian kan enkelt peka på varför man inte lyckades fullt ut i fjor och det handlar om enkel matematik, menar han:
– Ja, vi gjorde 53 mål och släppte endast in 23 mål på 22 matcher och det är väl OK men vår bäste målskytt gjorde sju mål och där har du matematiken!
Christian Lind pekar också ut en riktig bonusspelare och som man hade på gång redan i fjor men som blev klar först en bra bit in på försäsongen.
– Ja, Armend (Xhemajli) kommer garanterat att bidra med poäng och med honom och Daniel Jovanovic i laget kommer vår offensiv att skilja sig jämfört med i fjor, medan vi är fortsatt starka defensivt.
Ett annat viktigt nyförvärv är Yousef Fakhro och precis som Daniel Jovanovic kommer han närmast från FC Höllviken. Så här hoppas Christian Lind, gällande Fakhro:
– Jag förväntar mig, att Yousef kan bidra med de ledaregenskaper han besitter och han är både allsvensk spelare i grunden och polis till yrket och som sådan kan man inte gå omkring och vara tyst och här precis som där måste han ta ett stort ansvar. Jag har pratat med honom och jag tycker nog att han så här långt inte fullt ut visat på de egenskaper jag vet han har.
En spelare som Christian Lind handplockade var Tim Jörvall, från BK Höllviken och Tim har visat fina takter i flera träningsmatcher. Allt tog dock slut för någon vecka sedan och Christian förklarar så här:
– Tim hade tidigt meddelat, att han kanske skulle få ett karriärjobb i Stockholm och glädjande för honom – men lite olyckligt för oss – fick han jobbet och det är bara att gratulera honom och önska lycka till.
Tim Jörvall bor kvar i Höllviken och har återgått till BK Höllviken, där han kommer att spela division fyra-fotboll, när tiden medger.
Christian Lind visar hur han har experimenterat under försäsongen – med olika sifferkombinationer på planen och det har handlat om bland annat 4-3-3 och 4-4-2 men han har även provat utanför dessa ramar.
– Vi har provat lite olika positioner för olika spelare och det mest intressanta är nog, hur väl Ola (Johnn-Jönsson) har passat in som vänsterback. Han är klok, snabb och har lätt att komma bakifrån med fart.
En annan mycket viktig pusselbit är Dennis Melander och med Yousef Fakhro tillgänglig som mittback – ja, då kan Dennis Melander kanske användas längre fram på planen? Christian Lind igen:
– Dennis var seriens bäste mittback i fjor men flyttar vi fram honom en position – ja, då kommer han ju närmare motståndarmålet i uppstarten och det tror jag vi kan dra stor nytta av. Jag tror också att Armend (Xhemajli) kan få lite extra fart på Fisnik (Shala) och så har vi unge, 18-årige Christoffer jakobsson och som var riktigt duktig redan i fjor. Han ”tog tröjan” de sex sista matcherna då!
På skadelistan inför seriepremiären borta mot nykomlingen, Veberöds AIF, finns såväl ljumskskadade Fadi El-Hage och knäskadade Flamur Bajgora.

Fakta,  IFK Trelleborg

Serie: Division 3 Södra Götaland
Seriepremiär: Veberöds AIF borta, lördagen den 18/4 kl 15
Bildad: 1910
Fjorårets placering: Trea i division tre
Hemmaplan: Vångavallen
Ledare: Christian Lind, huvudtränare, Michel El-Dabh, assisterande tränare och Alf Arnshed, lagledare
Nya spelare: Yousef Fakhro och Daniel Jovanovic, FC Höllviken, Oliver Wilson, ÖT Smygehuk FF, Ola Johnn-Jönsson, Svedala IF, Kujtrim Latifi och Granit Zymeri, BFK Behar, Mirza Dubicanac, TFF, Armand Xhemajli, Staffanstorps Gif, Nemanja Matkovic, från en klubb i Serbien
Förlorade spelare: Fredrik Jönsson, IFK Malmö, Simon Greko, FC Trelleborg, Mathias Roos, ÖT Smygehuk FF, Naim Emin, MF Pelister, Amer Mulic, TFF, Mattias Andersson, Österlen FF, Douglas Borglin, ingen ny klubb klar

Kolla in:
Ola Johnn-Jönsson har tillhört de bättre spelarna i division tre de senaste säsongerna och när han då representerat Svedala IF. Där har han oftast haft offensiva uppgifter och har också varit en säker målskytt men nu är det tänkt att han ska komma bakifrån som vänsterback och på det viset blir han viktig både bakåt och framåt och det ska bli intressant att följa Ola i årets IFK-lag.

Sigges tips – division tre
1) IFK Trelleborg
2) Gif Nike
3) Lödde IF
4) Hittarps IK
5) BK Olympic
6) BK Flagg
7) Hyllie IK
8) Tomelilla IF
9) IF Limhamn Bunkeflo
10) Veberöds AIF
11) Husie IF
12) Vejby IF

 

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

 

/ Sigge Hansson

– som i dag drog iväg på cykel över slätten till TA-redaktionen och som var klädd därefter och med en bra cykel kommer man ganska långt på kort tid.