Blogg

Småklubbskrönikan, tisdagen den 11 september 2018

Dagens datum bär sorgeband i olika sammanhang och det är heller inte många datum – av ju 366 möjliga där olyckan drabbat så många på bred front. Bara för att nämna några av alla dessa tragiska händelser, den 11 september:

  • 2001: 2996 människor dör, när terrorgruppen al-Qaida flyger in i World Trade Center i New York och i det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon.
  • 2003: Sveriges utrikesminister Anna Lindh avlider på morgonen till följd av ett knivhugg hon får ta emot dagen innan i ett varuhus i Stockholm.
  • 1985: Två tåg kör rakt in i varandra och fattar eld i Alcafache i Portugal. Ett 150-tal människor avlider.
  • 1978: Den svenske formel 1-stjärnan Ronnie Peterson avlider på ett sjukhus i Italien av de skador han fick dagen innan på Monza-banan.
  • 1943: Utrotningen inleds, när nazisterna tömmer och dödar de kvarvarande, överlevande i ghetton i Minsk och Lida och det handlade om tusentals offer.

Fullt så illa är det givetvis inte alls och på en helt annan nivå men krönikan blir väl också tyvärr åt det negativa hållet – men då en direkt spegling av hur flera av våra lokala småklubbar väl mår och i vissa fall kunde det väl knappast ha gått mycket sämre i omgången som spelades?

Precis när man hade anledning att ge IFK ett sista hopp och där den förra krönikan spånade på poängtapp för Limhamn Bunkeflo uppe i Höganäs, samtidigt som IFK hade enkelt att vinna hemma mot föga märkvärdiga Wormo, ja – vad händer väl då?

Höganäs kniper en poäng via 1-1 och det gav ju IFK läge att knappa in på Limhamn Bunkeflo hemma på Vångavallen. Men signifikativt för IFK denna säsong – som de senaste – så går allt åt pipan och ingen kan väl någonsin förklara 1-6 mot Wormo, när SÅ viktiga poäng står på spel, eller …?

Bedrövligt är bara ordet och det är bara för gemene IFK-are att packa ihop trunken för den här gången och man kan väl allmänt bara hoppas på ännu en satsning till våren …

I division fyra kan man nog i FC Trelleborg börja räkna med kvalspel in i oktober månad och på andra hållet kan man i  Pelister börja planera inför återtåget till division fem.

Och i just division fem – där staplas också problemen på hög MEN där Skansen gjorde DET ett par lokalkonkurrenter misslyckats med efter sommaruppehållet – nämligen att besegra bottenlaget, Croatia. Skegrie misslyckades och Anderslöv fick endast oavgjort hemma och det är bara Klagstorp som jämte Skansen har lyckats ta tre poäng mot Malmölaget.

Skegrie har väl allmänt alltid ansetts ha ”gott om folk” men det är inte längre som förut och inför matchen mot Skabersjö hade 16! spelare meddelat, att man inte kunde ställa upp och lagledaren, Mats Theander, träffar väl helt rätt, när han konstaterar följande efter Skabersjömatchen:

  • Det blir svårt att motivera ideellt ledarskap, när spelarna sviker.

Det verkar nästan som om man i Skansen i nuläget har lättast att få ihop lag i division fem, när det gäller Söderslättskvartetten och med det laget man ställde upp med mot Croatia – ja, då står sig Skansen även kvalitetsmässigt gott, jämfört med övriga lag i nämnda kvartett.

Gislöv gav verkligen två klara besked i derbyt mot Gylle och det var för det första, att man själv väldigt gärna vill ha tag i fjärdeplatsen i tabellen och som kan ge kvalspel, vad det lider. För det andra gav man Gylle klara besked om att division sju kommer att passa perfekt och att man inte har en spelartrupp som håller i ”sexan”.

I division sju, slutligen, där stod Behar över och där Lilla Beddinge åkte på däng långt där borta i Rörum. Det blev dessutom hela 7-3 och det handlade om en direkt seriefinal och i och med segern ligger Rörum endast poängen efter. Nu behöver det inte alls spela någon roll och de två främsta lagen går upp i division sex och Baskemölla ligger på behagligt avstånd som trea.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

—-

Veckans …

… samlade resultat: IFK-Wormo 1-6, FC Trelleborg-Bjärreds IF 2-1, GIF Nike-MF Pelister 7-1, Skegrie BK-Skabersjö IF 0-4, Klagstorps IF-Vellinge FF 2-4, BK Skansen-NK Croatia 3-0, Gislövs IF-Gylle AIF 7-0, Rörums SK-Lilla Beddinge BK 7-3.

… målskytt: Felix Harletun gjorde fyra mål, när Gislöv ”körde över” Gylle.

… magplask: Vad annars kan man väl säga om IFK:s insats, hemma mot bottenlaget Wormo?

… inledning: Efter en kvart gjorde Joan Hofvander 1-0 till IFK och kunde väl ingen av de trogna på läktaren bara ana …?

… problem: De breder ut sig inom småklubbsfotbollen och nu har dessa även uppenbarat sig på Snarringe IP.

… föredöme: När 16 Skegriespelare på olika sätt gjorde det omöjligt för sig att ställa upp i hemmamatchen mot Skabersjö, räckte det med en enkel signal, från tränaren, Christian Andersson, så tog sig 42-årige Henrik Malm direkt från hemmet i Steglarp till idrottsplatsen i Snarringe.

… debut: Samtidigt med att Henrik Malm också fick komma med i spelet, gjorde han dessutom debut i division fem!

… derby: Det på Gislövs IP var ett riktigt lokalt sådant.

… målsiffra: Sju mål var populärt men det var bara Gislöv som fick sju segermål.

… viktigaste seger: Det får man nog säga om Skansens mot Croatia.

… målskyttar: Hela Skansentrion som gjorde segermålen är utpräglade sådana och spelarna det gäller är Rickard Andersson, Christoffer Petersson och Anton Möller.

… segerspår: Det har FC Trelleborg hittat och nu ser det lovande ut, när det gäller en kvalplats.

… kalla fakta: Oavsett vem som tränar Pelister, så räcker inte spelarna till.

… förlust: Lilla Beddinges 3-7 i seriefinalen mot Rörum stack onödigt ut.

… inledning och slut: Klagstorps Asmir Rozajac inledde med att göra 1-0 och avslutade med att göra 2-4 och det blev ju också Vellinge FF:s segerresultat.

—-

Skytteligan:

21 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK

20 mål: Adnan Besic, BFK Behar

14 mål: Johan Palmström, FC Trelleborg

11 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Felix Harletun, Marcus Lundell, Gislövs IF

9 mål: Hans Silow Håkansson, Skegrie BK, Carl Odell, Gislövs IF, Jens Klinteberg, Lilla Beddinge BK

8 mål: Jasmin Besic, BFK Behar, Jacob Olsson, Lilla Beddinge BK

7 mål: Asmir Rozajac, Klagstorps IF

6 mål: Adel Mekic, MF Pelister

5 mål: Joan Hofvander, Nichlas Schön, IFK, Filip Widman, FC Trelleborg, Johan Revesz, Skegrie BK, Dardan Kastrati, Haris Rozajac, Klagstorps IF, Christofer Bassini, Tarik Mulic, Lilla Beddinge BK

—-

Veckans matcher:

Division 3 Södra Götaland

IF Limhamn Bunkeflo-IFK, lördag kl 13

Division 4 Sydvästra

MF Pelister-Hyllie IK, lördag kl 15, Åkarps IF-FC Trelleborg, söndag kl 14

Division 5 Sydvästra

Skabersjö IF-BK Skansen, Vellinge FF-Anderslövs Boik, Klagstorps IF-KSF Srbija, alla lördag kl 13. Skegrie BK står över.

Division 6 Sydvästra A

Liria IF-Gylle AIF, Bunkeflo FF-Gislövs IF, söndag kl 13

Division 7 Sydvästra

BFK Behar-Holma Kroksbäcks IF, lördag kl 14

Division 7 Sydöstra

Lilla Beddinge BK-Glemmingebro IF, lördag kl 14