Blogg

Småklubbskrönikan, onsdagen den 29 augusti 2018

Den senaste spelomgången blev till en omgång att minnas och som berörde – både fotbollsmässigt och känslomässigt.

Gylles 0-22 borta mot Bellevue sätter allmänna småklubbsproblem kraftigt i fokus och Kurt Mobergs bortgång – som mångårig småklubbsledare – sätter det ideella och det snart förgångna tyvärr i ännu större fokus.

Att Gylle AIF överhuvudtaget lever som småklubb är tack vare många ideella ledares fantastiska engagemang – nu och tillbaka i tiden. Till sist räcker dock inte ens det och efter lördagens tragiska föreställning på en av Stadionområdets konstgräsplaner – ja, då inser man, att Gylle Allmänna Idrottsförening lever på lånad tid och en tid som har sett sitt ”Bäst före-datum” och jag kan tyvärr inte få det till annat.

När kämparna; Mathias Wendel och Ingemar Olsson, uppgivet och precis före avsparken mot Bellevue förklarar, att man fått negativt besked om spel denna lördag av – 27! spelare OCH att man ändå fått ihop precis elva spelare, där några av dessa spelar sin första match för säsongen och där några inte ens varit hemma på stadion och tränat en enda gång – då blir man nästan gråtfärdig.

Jag tror till och med att de båda Gylleledarna lyckas få resten av säsongen att ”gå ihop”. Förutom ledarnas kämpatakter har man ju en lämnad wo att ta till men helt säker att säsongen ros i land kan tyvärr ingen vara och som sagt och som jag tror; Gylle AIF verkligen lever på lånad tid!

Det kvittar vilken match – i division fem-sju – jag i dag bevittnar, så kommer konstaterandet gällande de akuta småklubbsproblemen upp och folk har rejält med oro i kroppen, när problemen dryftas och det finns ingen som längre tror på ett evigt liv.

Vi såg väl alla vad som hände i Smygehamn i vintras och där Östra Torp – kort och gott och SÅ ska det uttalas – lämnade in som aktiv småklubb på herrarnas seniornivå och jag ser vad som händer i till exempel Anderslövs Boik av i dag och även där hopar sig problem. Det är som på flera andra håll upp och ned, när det gäller träningsintresset och framgångarna eller väl rättare; motgångarna blir därefter.

Höstupptakten har givit en förlust med 0-4 mot Limhamn och så nu 1-1 mot jumbolaget Croatia och värt att notera; Croatia har tagit sju poäng – varav fyra mot Boik och resterande tre mot Skansen …

BK Skansen är en förening som genom sin historia har levt sig igenom en mängd problem och som alltid på något sätt lyckas förankra en klubbkänsla som överlever det mesta och många gånger om; överlever precis allt!

Att man på Albäck förmodligen kommer att trilla ur division fem och då tillbaka till division sex – ja, det tror jag de flesta av de grönsvarta bohemerna redan nu är på det klara med och det tror jag är positivt för hela Skansens överlevnad och …

… ska jag vara ärlig – och det ska jag väl vara – så tycker jag, att Skansen – som lag och förening hör hemma i just division sex och inte högre.

I division sex – DÄR kan man med enkelhet hänga med i svängarna genom att bara träna lite då och då och där är de flesta lagen på ungefär ”samma planet”. Där finns inga lag som riktigt sticker ut som macho-tränade och där passar Skansens lite lattjobetonade fotboll som handsken!

Laget eller föreningen jag också – faktiskt ganska länge – oroat mig över är Klagstorps IF men det verkar som man där ganska lätt överlever och då till och med i division fem.

Osagt är dock bäst och jag vet även om problemen i Klagstorp och där träningsintresset är som på andra ställen runt om på slätten. Ibland bara några stycken men ibland, så man nästan kan spela ”två-mål” om än ibland på förkortad plan.

Jag nämnde de båda Gylleledarna som några av de sista ideella och de allra sista entusiasterna på det lokala fotbollsplanet på småklubbsnivån men det finns så klart även några andra.

I minnet kommer bortgångne – sedan några år; Hans Magnussons namn upp och i samma andetag kommer, så klart, nyss bortgångne, Kurt Mobergs namn upp och jag är inte säker men jag har för mig, att de båda legendarerna till småklubbsledare också var släkt.

Kurt Mobergs gärning som mångårig ledare i Anderslövs Boik skiljer sig väl i mångt och mycket från Hans Magnussons i Minnesbergs IF, där Kurt under flera år ledde ett lag och en förening med ambitionen att närma sig eliten. Division tre på den tiden motsvarar ju också division ett i dag och jag vet, att Kurt trivdes väldigt bra, när det gick riktigt bra eller som allra bäst för hans Anderslövs Boik.

Om nu Kurt Moberg ändå drog en rullebörslast på absolut bästa sätt- som Boik-lagledare – ja, då drog nog Hans Magnusson ett hästlass – som nära nog helt ensam ledare i Minnesberg men oavsett; de var båda ledare av den riktigt gamla stammen och man jobbade fullständigt och självklart ideellt under alla år och tanken på att ta betalt eller att tacka nej till ett föreningsuppdrag – det fanns bara inte.

Samtidigt som de båda var ledare och populära sådana, så var de ledare med auktoritet och aldrig att väl en spelare på den gamla goda tiden skulle komma med en ursäkt om en resa eller en ordinär familjefest – av vilket slag som helst – när det var träning eller match. Ett förtroende och ett engagemang byggdes upp och alla tänkte alltid på föreningens absolut bästa.

Det är egentligen precis där kärnan till dagens småklubbsproblem finns – att bristen på engagemang är uppenbar och där spelare tar väldigt mycket för givet.

Jag tror inte det finns en (1) spelare på hela Söderslätt som ens kommer på tanken att hjälpa till med överhuvud taget något som har med laget eller föreningen att göra men samtidigt …

… det finns många som tar allting för givet!

Man räknar kallt med, att matchdressen är tvättad och upphängd, att vattenflaskorna och linimentet är på sin plats och tyvärr också i många fall …

… att pengar till nya skor är ordnade MEN i de fall där så gäller – ja, där får klubbarna banne mig själv skylla sig, att man är på väg att fullständigt rämna som aktiv förening.

Märk väl; resonemanget här ovan gäller ALLA lokala fotbollsklubbar – från division tre till division sju och absolut ingen att förglömma.

Därmed kvarstår också slutligen mina farhågor gällande IFK Trelleborgs fortsättning som aktiv förening på herrsidan och det finns nog tyvärr ingenting som garanterar en sådan. Jag grundar mina realistiska farhågor på följande:

Utan egna ungdomar att plocka ett lag ur och utan pengar och som väl ändå någon gång måste ta slut och där ersättning till spelare väl därför ändå någon gång också måste få ett slut – nej, DÅ finns absolut inget i IFK som längre lockar någon.

Att lägga därtill – att fortsatt spela på division tre-nivån DET kräver kontinuerlig träning tre gånger i veckan och DET är snart INGEN längre beredd att ”offra”.

Allra sist; det finns ju I DAG mängder att välja ur möjligheternas meny, när det gäller fritidsaktiviteter utanför fotbollen och av dessa finns många som inte kräver ett dugg av dagens ungdomar MER ÄN …

… ATT ENKELT trycka på en knapp!

Och där kan vi alla stå med lååång näsa och begrunda teknikens under och som fullständigt passiviserar våra ungdomar. Åtminstone rent fysiskt och där ingen laganda eller något kamratskap krävs eller byggs upp utan där var och en eller några i par bara har sig själv och sitt tryckande på knappar att tänka på.

Vilken framtid är våra ungdomar alltså inte på väg att få?

”Småklubbsfotboll – när fotbollen VAR som allra störst!”

—-

Veckans …

… samlade resultat: IFK-Dösjöbro IF 3-0, FC Trelleborg-Vellinge IF 0-1, KSF Kosova-MF Pelister 6-1, BK Skansen-IFK Klagshamn 0-1, Skegrie BK-Limhamns FF 2-3, Anderslövs Boik-NK Croatia 1-1, Klagstorps IF-Skabersjö IF 3-2, FC Bellevue-Gylle AIF 22-0, Turkisk Center-BFK Behar 4-4, Wollsjö AIF-Lilla Beddinge BK 4-4.

… målkavalkad: 22-0 i en fotbollsmatch är osannolikt och ska egentligen inte få eller kunna hända.

… målskyttar: Jasmin Besic fortsatte på den inslagna vägen i Behardressen och till de sex målen senast mot Orient, gjorde Jasmin nu två mot Turkisk Center.

… skyttekung: Adnan Besic gick i och med enda målet mot Turkisk Center upp i delad skytteligaledning tillsammans med Lilla Beddinges Robert Nilsson.

… elva: Ja, precis en sådan eller ju så många spelare fick Gylleledarna ihop inför matchen mot Bellevue.

… kopiering: 3-2 i halvtid och 4-4 vid full tid – det gällde för båda de lokala division sju-klubbarna och matcherna gällde Wollsjö AIF-Lilla Beddinge BK och Turkisk Center FF-BFK Behar

… straff: En avgörande sådan fick Croatia i Anderslöv efter bara någon minut och målet som följde gav slutresultatet 1-1 och som gör det fortsatt tungt för Boik i bottenstriden.

… frispark: Den Ola John Jönsson fixade 1-1 på för Skabersjös räkning och som gick stolpe-in med bara sekunder kvar till pausen – den var superbt slagen.

… utvisning: Den Andreas Ohlsson åkte på i slutet av matchen mot Croatia och när Boik jagade ett segermål – den var såväl rättvis som något av det mest onödiga man skådat.

… bedrövelse: Att direkt efter utvisningen benämna den faktiskt riktigt duktige domaren för ”fullständigt värdelös och urusel” – det är djupt tragiskt i sig men samtidigt ett tillmäle som verkar passa supportern som handsken.

… tysta minut: Den hedrade – på Anderslövs IP – minnet efter bortgångne, legendariske Boik-ledaren, Kurt Moberg.

… besvikelse: FC Trelleborg har inlett höstspelet högst oväntat och 0-3 mot jumbolaget Hyllie har följts av 2-2 mot Staffanstorp och nu senast 0-1 mot Vellinge.

… inhopp: Pelistertränaren, Goran Popovski, tvingades själv hoppa med i spelet men som 40-åring var han väl inte sämre än någon annan i laget.

… nära: Skegrie låg under med 0-2 mot topplaget Limhamn men närmare än 2-3 kom man aldrig.

… nolla: IFK-målvakten, Marko Lukic, var den ende av lokala målvakter som höll denna.

… självmål: Linus Bladh var den dubbelt olycklige i matchen mot Klagshamn och hans självmål blev enda målet på Albäck.

… skalp: Den tog Klagstorp storstilat via 3-2 mot serieledarna i Skabersjö.

… derby: Det kan inte bli mycket mera derby än det på Ymorvallen och på lördag kl 15 ”smäller det”!

… konstaterande: Oron runt om på småklubbsarenorna inför den negativa utvecklingen och där småklubbar redan i dag har svårt att få ihop lag och rekrytera ungdomar till sin fotboll.

—-

Skytteligan:

20 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK, Adnan Besic, BFK Behar

14 mål: Johan Palmström, FC Trelleborg

9 mål: Marcus Lundell, Gislövs IF

8 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Jasmin Besic, BFK Behar, Jens Klinteberg, Lilla Beddinge BK

7 mål: Hans Silow Håkansson, Skegrie BK, Carl Odell, Gislövs IF

6 mål: Felix Harletun, Gislövs IF

5 mål: Nichlas Schön, IFK, Asmir Rozajac, Haris Rozajac, Dardan Kastrati, Klagstorp, Johan Revesz, Skegrie BK, Jacob Olsson, Lilla Beddinge BK

Veckans matcher:

Kulladals FF-IFK Trelleborg, lördag kl 14

Division 3 Södra Götaland

Division 4 Sydvästra

MF Pelister-FC Trelleborg, lördag kl 15

Division 5 Sydvästra

NK Croatia-Skegrie BK, torsdag kl 18.30, Limhamns FF-BK Skansen, fredag kl 19, Skabersjö IF-Anderslövs Boik, söndag kl 13. Klagstorp står över

Division 6 Sydvästra A

Gylle AIF-AC Kvarnby, lördag kl 14, FC Näset-Gislövs IF, kl 15

Division 7 Sydvästra

BFK Behar-Tygelsjö IK, fredag kl 18.30

Division 7 Sydöstra

Lilla Beddinge BK-Baskemölla IF, söndag kl 13