Blogg

Småklubbskrönikan den 6 september 2017

Bergamo, Italien.

Krönikan skrivs från klassisk svensk fotbollsmark och här i Bergamo är Glenn Strömberg fortfarande en ”Gud” – som hotellägaren uttryckte det i bilen på väg från flygplatsen.

Glenn Strömberg representerade Atalanta här 1984-92, spelade 219 matcher och gjorde 18 mål.

Hit kom jag strax innan midnatt i går och har två dagar på mig att njuta av den vackra staden Bergamo och som ligger utbredd i vacker natur cirka 40 km nordost om Milano – i regionen Lombardiet. Här bor cirka 125.000 invånare.

Hustru Anna-Karin har lärarjobbet att tänka på hemmavid och här inväntar jag min svåger Johan som är på väg hit från Sverige och efter frukosten på fredag kör vi sedan vidare söderut. Närmare bestämt och nästan exakt 100 mil till deras vingård längst ned på klacken – för att plocka druvor och vingården ligger i en tänkt triangel inåt landet och med utgångspunkterna Bari och Brindisi vid den adriatiska kusten.

Detta om detta och oavsett jag är här lever, så klart, småklubbsfotbollen där hemma, även om alla serierna snart är inne i slutomgångarna.

Den här krönikan behandlar mestadels division fem och förra veckan gällde BK Skansen i division sex.

Skegriespelarna var i Vellinge och mötte VIF och redan från början var man ganska chanslösa och Vellinge IF var det klart bättre laget.

Skegries tröstmål sköts in på straff till 1-1 med knappa kvarten kvar till pausen men fram tills dess, hann Vellinge göra 2-1 – med endast minuten kvar.

I andra halvleken kunde sedan Vellinge IF öka på till såväl 3-1 som 4-1 och segern var rättvis.

Men inte nog med förlusten för Skegries del – nu vaknade Arlövs BI på ena nedflyttningsplatsen – plötsligt till liv och besegrade Bosnien Hercegovina med 4-3.

Arlöv ligger i nuläget därför endast fem poäng bakom Skegrie och med lika många poäng – till nytt kontrakt direkt – upp till Husie – ja, då har Skegrie att rädda en kvalplats men inte mycket mer.

Skegrie i den sydvästra femman och Anderslöv och Klagstorp i den södra och inte heller där finns mycket mera att spela för, när det gäller Trelleborgslagen.

Anderslöv är riktigt bra, när man spelar som bäst men är riktigt dåligt när det är på andra hållet. Mot Askeröd var Boik överlägset till väl cirka tio minuter in i andra halvlek men därefter var det mest skräp som presterades.

Ja, förutom en Boik:are och det var tremålsskytten, Tristan Madsen, som var suveränt bäst på planen hela matchen igenom.

Tristans egenhändiga 3-0 innan pausen blev till sist till 4-3 och Askeröd var också väldigt nära att komma ikapp – mot slutet.

Anderslöv ligger precis under kval-strecket men med fyra poäng upp till Skabersjö – som dessutom har en match mindre spelad.

Klagstorp förlorade hederligt med 1-2 hemma mot överlägsna serieledarna från Genarp men det hjälper inte och Klagstorp är numera rejält akterseglat som lag och är nu hela sex poäng – efter Boik!

Det var alltså division fem i ett nötskal och i stort gick det så här för Trelleborgslagen:

IFK Trelleborg-Nosaby IF 3-3, ÖT Smygehuk-FC Trelleborg 3-8, Pelister-Croatia 2-2, Vellinge IF-Skegrie 4-1, Anderslöv-Askeröd 4-3, Klagstorp-Genarp 1-2, Seved-Skansen 2-2, Gislöv-Holmeja 0-0, Gylle-Smedstorp 5-1, Lilla Beddinge-Kivik 1-5.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

Veckans …

… upphämtning: Den gjorde ”tyvärr” topplaget Nosaby och där IFK ledde med 3-1 ända in i slutminuterna.
… målkalas: Elva mål i en match handlar väl om detta, eller …?
… mittfält: FC Trelleborgs trio; Philip Nilsson, Christoffer Nordgaard och Joel Svendsen, lär ha dominerat detta totalt, när man alltså vann med 8-3 i Smyge.
… målskyttar: FCT:s Alban Merovci gjorde – precis som Gylles Ahmad Al-Ezzi och Anderslövs Tristan Madsen – ett hattrick!
… besvikelse: Den visade – väl med all rätt – Pelistertränaren, Goran Popovski, efter endast 2-2 i bottenmötet med Croatia.
… nära: Efter att ha lett med 3-0 i pausen var det just nära, att Anderslöv hade tappat poäng hemma mot Askeröd och till sist 4-3!
… gigant: Tristan Madsen var magnifik i Boik:s enmannaanfall!
… motstånd: Det bjöd Klagstorp serieledande Genarp och 1-2 är inget att skämmas över.
… skott: Det Simon Johansson sköt inne på Heleneholms konstgräs – och som innebar slutresultatet 2-2 för Skansen mot Seved – det var ett rejält sådant.
… straffmål: De gjordes bland annat av Skegries Hans Håkansson och Skansens Gustav Lindquist.
… femetta: En sådan bjöds publiken på oavsett man var på Gylle stadion eller på Thurevallen. Publiken på stadion var dock klart gladast och Gylle vann med 5-1 mot Smedstorp, medan Lilla Beddinge fick stryk mot Kivik med omvända siffror.
… utvisning: Den råkade Skegries Marcus Olofsson ut för i Vellinge och avstängningar är det Skegrie minst av allt har råd med i nuläget.

Skytteligan:

25 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen
18 mål: Adel Mekic, Gylle AIF, Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
16 mål: Tristan Madsen, Anderslövs Boik
12 mål: Marcus Lundell, Gislövs IF
10 mål: Felix Harletun, Gislövs IF
9 mål: Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik, Hans Håkansson, Skegrie BK, Anton Persson, Gislövs IF
8 mål: Andreas Persson, IFK, Alban Merovci, FC Trelleborg (4 mål för FC Trelleborg och 4 mål för MF Pelister), Asmir Rozajac, Klagstorps IF, Andreas Lindquist, BK Skansen
7 mål: Linus Bladh, Gustav Lindquist, BK Skansen
6 mål: Fatmir Guta, BFK Behar
5 mål: Joan Hofvander, IFK, Jörgen Håkansson, Samuel Möller, FC Trelleborg, Marcus Olofsson, Skegrie BK, Dardan Kastrati, Klagstorps IF, Anton Möller, BK Skansen, Viktor Nilsson, Gislövs IF, Ludwig Wahlqvist, Gylle AIF, Daniell Pajovic, BFK Behar
4 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Johan Revesz, Skegrie BK, Pontus Andersson, BK Skansen, Ahmad El-Ezzi, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Gylle AIF

Veckans matcher:

Division 4 Sydvästra
Söndag kl 14 GIF Nike-FC Trelleborg, MF Pelister-ÖT Smygehuk FF
Division 5 Sydvästra
Lördag kl 14 Skegrie BK-Rosengårds FF
Division 5 Södra
Lördag kl 15 Skivarps GIF-Anderslövs Boik
Division 6 Södra
Lördag kl 13 BK Skansen-Oxie BK, kl 14 Gislövs IF-Skanör/Falsterbo IF
Division 7 Sydvästra
Lördag kl 12 Vuk-BFK Behar
Division 7 Sydöstra
Lördag kl 14 Gylle AIF-Onslunda IF, Esperöds SK-Lilla Beddinge BK