Blogg

Småklubbskrönikan, den 6 juni 2018 eller ju vår Nationaldag

Jag har skrivit det tidigare och jag är tyvärr trött på tränarord som t ex …

”… vi var det bättre fotbollslaget, så förlusten känns tung …”

”… det kan låta konstigt men det var faktiskt inte så stor skillnad spelmässigt i matchen.”

I första fallet förlorade det lokala laget och därför undrar jag:

  • I att vara bäst i en match – där måste väl ingå att man gör flest mål, eller …?

I andra fallet har man till och med svårt att hålla sig för skratt och där förlorade det lokala laget – med 0-9!

Nej, ni tränare till sportsmän – ni bör köra med raka rör och öppna kort och erkänna, när motståndarna gör flest mål – ja, då är de också helt klart bäst!

Och likadant; när ett lag vinner över ert med så pass förkrossande siffror som till exempel 9-0 – ja, då är det ingen som tror, att segern skulle ha vunnits på ett annat sätt ÄN att motståndarna varit totalt överlägsna!

Så kom igen och hitta er egen väg till nya segrar och skyll alltså inga förluster på annat än att motståndarna gjort flest mål och därmed ju varit bäst!

Med tanke på just 0-9 – det börjar bli lite tjatigt med nesliga storförluster på det lokala planet och speciellt, när 0-9 ska läggas till 0-12 tidigare!

0-21 alltså och kom då inte och snacka om ”motståndartur vid ett och annat mål, att de fick utdelning på i princip allt” och allt annat bortförklarande trams utan erkänn öppet och rakt den aktuella, egna, urusla statusen.

Bara de senaste veckorna har de radats upp och så här minns vi:

0-12, 0-10, 0-9, 1-9, 0-5 samt 1-5 och då är vi inte ens riktigt halvvägs in i säsongen …

Att FC Trelleborg förlorade mot Flagg var väl heller inte så mycket att säga om och hela trion topplag verkar jämna i det långa loppet. Jag tror också, att FC fortsatt kommer att hota Nike och Flagg och att seriesegern kommer garanterat att stå mellan dessa lag.

I division fem är det fortsatt bottenkänning för alla fyra lokala lag, även om Skansen ju tände till och tog poäng mot topplaget, Vellinge FF.

Skegrie och Klagstorp delade på poängen men vad håller väl på att hända i Anderslöv?

Jag är uppriktigt orolig och det ska till helt andra takter för att man i slutändan ska slippa kvalspel eller eventuellt gå segrande genom ett sådant. I nuläget är det slött, trött, tungt och intresselöst och där snart nog ingen verkar tycka det är speciellt roligt med fotbollen. De matcher jag har sett – i dessa har varje gång EN spelare stuckit ut långt före andra och det gäller Patrik Assarsson och han verkar lika spelglad som alltid. Patrik spelar heller inte bara för sig själv – som flera andra – utan är en lagspelare ut i fingerspetsarna!

Klagstorp och Skegrie ligger bara snäppet högre upp, jämfört med Anderslöv och tyvärr är en spricka i tabellen på väg att bildas uppåt och ovanför Skegries nuvarande sjundeplats. Fortsätter sprickan att utvecklas – ja, då är det Skegrie, Klagstorp, Anderslöv och Skansen – i nämnd ordning – som har att sätta sin tillit till Croatia och bara ett lag trillar ur elvalags-serien!

Läget är inte mycket bättre, lokalt sett, i division sex och om nu Skansen alltså parkerar som jumbo i femman, så intar Gylle den rollen i sexan.

Gislöv sprattlar till precis ovanför kvalstrecket nedåt och att nästan hela tiden åka på uddamålsförluster – det tär på moralen och speciellt, om man själv skapat väl så många målchanser som det segrande motståndarlaget men där man varit misslyckad i avslutningen.

I division sju åkte visserligen Lilla Beddinge på årets första serieförlust i och med resultatet 3-2 borta i Baskemölla. De tre hemmapoängen där och alltså inga för Lilla Beddinge samt Rörums poäng-snatteri via 1-1 på Thurevallen under tisdagskvällen – det gör att det plötsligt ändå börjar bli lite extra ”nervigt” i serietoppen. Dock; det skiljer fortfarande fyra poäng mellan LBBK och Rörum – med fördel Lilla Beddinge.

Skulle dock Baskemölla vinna mot Charlo under torsdagen – på bortaplan och utanför Svarte – ja, då blir det plötsligt jättejämnt i toppen och med ”Baske” endast två poäng efter.

I slutändan går de två bästa topplagen direkt till division sex, medan det tredje tvingas kvalspela. Fjärdelagen i de skånska division sju-tabellerna rankas efter serieslutet och de allra bästa får också chansen att få kvalspela uppåt.

I ”Malmösjuan” finns Behar också fortsatt med i toppen – ”trots” att man tappade poäng mot Heleneholm. Här får dock Behar kanske rikta in sig på kval – via en tredjeplats och i nuläget verkar såväl Tygelsjö som ”nytända” Västra Ingelstad i alla fall aningen bättre.

Men det är klart – vinner Behar lördagens hemmamatch mot just Västra Ingelstad – ja, då är trelleborgarna på allvar med i den absoluta och fortsatta toppstriden.

Förresten – så här gick det i den senaste och aktuella omgången:

IFK-Limhamn/Bunkeflo 2-2, Vellinge IF-MF Pelister 9-0, FC Trelleborg-BK Flagg 3-4, KSF Srbija-Anderslövs Boik 5-0, BK Skansen-Vellinge FF 2-2, Skegrie BK-Klagstorps IF 1-1, Gislövs IF-Skanör/Falsterbo 0-1, Baskemölla IF-Lilla Beddinge BK 3-2, Lilla Beddinge BK-Rörums SK 1-1, BFK Behar-Heleneholms SK 5-5.

Veckans …

… målskytt: Det är inte alltför ofta en mittback blir tvåmålsskytt men faktiskt; FC Trelleborgs Filip Widman blev det för bara några omgångar sedan, när Filip gjorde två vackra straffmål i segermatchen mot Åkarp. Nu var det IFK:s Linus Nilsson som gjorde två mål och där de båda målen räckte till 2-2 mot LB07.

… målvakt: Ja, många vill lyfta fram två (2) målvakter som ”bäst” den här veckan och det gäller då Lucas Jönsson i BK Skansen och Hampus Ingvarsson i Skegrie BK.

Både Lucas och Hampus var jämnbra rakt över, men Hampus ”toppade” med en fullständigt makalös dubbelräddning på mållinjen och ingen på plats fattade, hur han bara kunde hinna med?

… seger: Tyvärr en helt unik lokal småklubbsomgång, där INTE ETT ENDA LAG VANN och Det är något i alla fall inte jag kan minnas sedan tidigare.

… bedrövelse: Det står redan skrivet 0-9 för Pelister i mötet med Vellinge IF och vill man se mål på ”fel håll” – ja, då ska man gå och titta på Trelleborgslaget. På tio matcher har man släppt in 42 mål och i två av dessa kom hälften – efter ju 0-12 tidigare mot Nike och alltså 0-21 på två matcher. Hallå!

… målkalas: Heleneholm-Behar 5-5 var väl ett sådant och så då lite tjatigt 0-9 …

… förluster: Även om vi alltså inte fick vara med om någon enda lokal vinst, så kunde tre förluster utkristalliseras och det var dessa: KSF Srbija-Anderslövs Boik 5-0, Gislövs IF-Skanör/Falsterbo 0-1 samt Baskemölla IF-Lilla Beddinge BK 3-2.

… serieledning: Förlusten mot BK Flagg gjorde, att FCT tappade denna i fyran, medan Lilla Beddinge fortsatt är i topp, trots förlusten borta i Baskemölla och poängförlusten hemma mot Rörum.

… derby 1: Det på Snarringe IP var ett äkta sådant och där Skegrie och Klagstorp broderligt delade på poängen – via ju 1-1.

… derby 2: Damernas derby inför över 500 åskådare på Vångavallen – ja, visst konkurrerar det absolut med andra lokala småklubbsderbyn.

… derby 3 och 4: De spelas i denna omgång och där Anderslöv-Skegrie och Klagstorp-Skansen står på menyn.

… skyttekung: Robert Nilsson är i fortsatt ledning med sina 16 mål men precis som hela LBBK är ”Robban” inne i en formsvacka – som i hans fall dessutom verkar DJUP!

… självmål: Såväl Skansen som Behar fick ett sådant till skänks och både ledde fram till en viktig poäng.

… förhoppning: Att den kommande spelomgången ger långt bättre utdelning, när det gäller de lokala småklubbarna och nog måste vi väl kunna räkna in åtminstone EN (1) seger i VARJE SPELOMGÅNG och det handlar om elva (11) möjligheter!

Skytteliga:

16 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK

12 mål: Adnan Besic, BFK Behar

9 mål: Johan Palmström, FC Trelleborg

6 mål: Felix Harletun, Gislövs IF, Jens Klinteberg, Lilla Beddinge BK

5 mål: Nichlas Schön, IFK, Joel Svendsen, FC Trelleborg

4 mål: Filip Widman, FC Trelleborg, Dardan Kastrati, Klagstorps IF, Marcus Lundell, Gislövs IF

3 mål: Fisnik Shala, MF Pelister, Haris Berisha, FC Trelleborg, Haris Rozajac, Klagstorps IF, Johan Revesz, Skegrie BK, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Gylle AIF, Albion Merovci, BFK Behar, Andreas Lindahl, Jacob Olsson, Tarik Mulic, Lilla Beddinge BK

Veckans matcher:

Division 3 Södra Götaland

Malmö City-IFK, lördag kl 14

Division 4 Sydvästra

KSF Kosova-FC Trelleborg, lördag kl 14, MF Pelister-Lilla Torg, kl 15

Division 5 Sydvästra

Klsgstorps IF-BK Skansen, lördag kl 13, Anderslövs Boik-Skegrie BK, kl 16

Division 6 Sydvästra A

Gislövs IF-AC Kvarnby, onsdag kl 13, Bosnien Hercegovinas SK-Gislövs IF, fredag kl 19, Ariana FC-Gylle AIF, söndag kl 16

Division 7 Sydöstra

Lilla Beddinge har ingen match

Division 7 Sydvästra

BFK Behar-Västra Ingelstads IS, lördag kl 13

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”