Blogg

Småklubbskrönikan den 5 juli 2017

Jag ska göra det lätt för både mig som krönikör och för dig som läsare, när jag nu summerar småklubbarnas säsong så här långt.

Antal stjärnor beskriver hur det har gått för de olika lagen, där fem stjärnor är TOPPENBRA och en stjärna är MINDRE BRA.

Så här blir det då:

*****
BK Skansen

BK Skansen som också är Trelleborgsfotbollens enda serieledare – på herrsidan och därmed glömmer vi inte bort TFF-damerna som ju också är i topp.

Rutinen och kvaliteten hämtades från FC Trelleborg, där Linus Bladh varit suverän – både bakåt och framåt och sju gjorda mål imponerar.
Christoffer Petersson värvades en gång som målskytt från Gislöv till FC Trelleborg men fick där inta en stopperroll. Som sådan var också Christoffer en av fyrans bästa mittbackar.
Nu får han dock åter spela i önskerollen – att ligga på topp och han toppar också den lokala skytteligan med 23 gjorda mål.

Även bröderna Patrik och Fredrik Halili kom från FCT men Patrik har inte spelat så mycket och Fredrik har väl kanske också överglänsts av Gustav Lindquist – som också kom från division fyra men då från ÖT Smygehuk.

Tips: BK Skansen kommer att vara klara seriesegrare redan i början av september!

****
Gylle AIF

Gylle är lika med ”Nya Gylle” och tränaren Ingemar Olsson har verkligen fått stil på laget. Utan spelare blir det ju dock inga resultat och även när det gäller att ha fått nya spelare till stadion, har Ingemar bidragit stort.

Tips: Gylle kommer att göra comeback i division sex 2018 men om avancemanget kommer att ske via kval eller direkt – ja, DET kommer höstens fortsättning på vårens allra bästa spel att avgöra.

***
IFK, Klagstorps IF, Gislövs IF och BFK Behar

IFK står kvar på samma plats som de senaste åren och anledningen till att man fortfarande ändå är med strax under topplagen – ja, det tror jag beror på att den södra Götalandstrean nog är av sämre kvalitet än på länge.

Då räknar jag bort de suveräna serieledarna i BK Olympic och jag baserar resonemanget på att IFK alltså ligger endast snäppet
under topplagen TROTS att man tappat 14 poäng på elva matcher.

Tips: Om IFK vinner höstpremiären hemma mot just BK Olympic den 31 juli – DÅ tror jag på en kvalplats.

Klagstorp får svårt att nå upp till fjorårets division fyra-kval och tyvärr är det de onödigt många avstängningarna som ställer till det.

Tips: Klagstorp hamnar på övre halvan men utan chans till kvalspel där.

Gislöv inledde svajigt men har verkligen kommit starkt efterhand och i takt med att spelarna anammat nye tränaren, Nicklas Matssons idéer.

Tips: Gislöv kommer att vara med i racet om en kvalplats uppåt ända in i oktober!

Behars comeback i seriespelet började trevande men spelet har blivit bättre och bättre och moralen är det heller inget fel på. Det visade inte minst vändningen i senaste hemmamatchen och där 2-4 blev till seger med 7-4!

Tips: Behar kommer att finnas med i kvalresonemanget ända fram mot serieslutet.

**
FC Trelleborg, Anderslövs Boik och Skegrie BK

FCT har väl tagit ungefär de poäng man kan förvänta och flera ungdomar har slussats in i laget.

Tips: FCT kommer att klara nytt kontrakt utan kvalspel.

Boik och Skegrie var två lag som var förhandstippade på en topplats i aktuell division fem-serie men det kan alla glömma.

Lika starkt som Anderslöv dock spelat efterhand – ja, lika brant nedåt har Skegries formkurva visat den senaste månaden.

Tips: Anderslöv kommer att klättra i takt med att Andreas Ohlsson är tillbaka efter en långtidsskada och kanske hinner också Tobias Mattsson hem från EU-uppdraget på Sicilien och förstärker Boik de sista matcherna.

Tips: Skegrie fixar division fem-kontraktet men det kommer nog tyvärr att krävas kvalspel.

*
MF Pelister, ÖT Smygehuk och Lilla Beddinge BK

Den besvikelse nye tränaren, Goran Popovski, visade när kallade spelare INTE kom till samlingen inför en match – den ska en tränare inte behöva visa. Tyvärr sätter väl DET lite prägel på vårens Pelister.

Tips: Pelister får svårt att nå upp till ens en kvalplats och åker tyvärr nog åter ned i femman.

ÖT Smygehuk har ju börjat visa bättre och bättre spel och med Vasko Mitrovics återinträde i laget – ja, då finns det hopp.

Tips: ÖT kommer att knipa en kvalplats och därmed kommer man också att klara nytt kontrakt.

När det gäller Lilla Beddinge, så kämpar alla. förtjänstfullt på Thurevallen och det gäller styrelsen – som hela tiden fyller på med nya spelare, ledare och där Stefan Nicklasson vid ett tillfälle saknade nio ”ordinarie” spelare och så då
självklart spelarna själva. Man åker på en och annan förlust – att lägga till något mindre antal segrar men aldrig en sur min.

Den enda stjärnan har mer att göra
med jumboplatsen bland alla lokala lag – än med hur laget spelar och hur alla kämpar.

Tips: Man kommer fortsatt att ha roligt och kämpa med sin fotboll men det blir nog fortsatt spel i sjuan även 2018.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

Vårsäsongens …

… suveräna serieledare: BK Skansen alltså!
… suveräne skyttekung: Christoffer Petersson – i Skansens grönsvarta dress.
… suveräne målskytt: Ja, till att vara säker stopper, då är Linus Bladhs sju mål imponerande och har jag rätt eller fel, när jag påstår att samtliga sju mål kommit efter fasta situationer och på nick?
… uppstickare: Gislövs unge Marcus Lundell har tillhört de allra bästa småklubbsspelarna på det lokala planet och här borde kanske till och med TFF ta en titt?
… mål: Vi på åskådarplats har fått uppleva många och flera riktigt vackra men kanske var ändå Kewin Hasselquists allra vackrast, när han ”borrade” upp bollen i Glemmingebromålvaktens bortre kryss och målet innebar 4-0 för Gylle.
… storsegrar: Gylle vann DEN matchen med hela 9-0 och Glemmingebro klarade sig inte mycket bättre hemma mot Gylle och där blev det 1-9. 9-1 gjorde också Skansen hemma mot Holmeja men allra ”värst” var Gislöv, när man hemma besegrade Seved med förkrossande 11-0!
… korv: Den serveras god på flera håll men kanske har ändå den på Andrrslövs IP varit den som ändå smakat allra bäst så här långt.
… fika: Ja, den i stort är också högklassig på flera håll och inte Snarringe IP, Gislövs IP eller Albäcksvallen – när Skansen spelar – att förglömma men priset går till Klagstorps IP och det har nämnts tidigare; den hembakade toscakakan håller världsklass!
… domare: De allra flesta gör ett fantastiskt jobb och som alltid; det handlar om världens mest otacksamma uppdrag.
… gnäll: Inget speciellt lag eller ingen speciell spelare behöver här stå i fokus men man kan hoppas att gnället som har legat över ett eller annat lag – att det helt eller nästan upphör efter sommaruppehållet.
… kort: Såväl de gula som de röda har varit alldeles onödigt många så här långt och jag skriver det gärna igen: låt spelaren själv få betala böterna till Skåneboll och när det handlar om uppträdandet på planen. En annan sak är det, när man får ett gult kort efter en senkommen tackling och där spelaren kommit fel in i duellen.
… blomsteräng: Det var väl tänkt som en grön, tät gräsmatta men den nya planen i Anderslöv är mest att likna vid en sådan.

Skytteligan:

23 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen
15 mål: Adel Mekic, Gylle AIF
12 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
10 mål: Tristan Madsen, Anderslövs Boik
9 mål: Marcus Lundell, Gislövs IF
8 mål: Asmir Rozajac, Klagstorps IF
7 mål: Andreas Persson, IFK, Linus Bladh, BK Skansen
6 mål: Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik
5 mål: Samuel Möller, FC Trelleborg, Andreas Lindquist, Anton Möller, BK Skansen, Felix Harletun, Viktor Nilsson, Gislövs IF, Fatmir Guta, Daniell Pajovic, BFK Behar
4 mål: Joel Svendsen, Jörgen Håkansson, Philip Nilsson, FC Trelleborg, Alban Merovci, MF Pelister, Hans Håkansson, Marcus Olofsson, Johan Revesz, Skegrie BK, Dardan Kastrati, Klagstorps IF, Gustav Lindquist, BK Skansen, Anton Persson, Victor Larsson, Gislövs IF, Ludwig Wahlqvist, Tobias Gothred, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Gylle AIF
3 mål: Johan Hellström, IFK, Haris Rozajac, Klagstorps IF, Patrik Andersson, Anderslövs Boik, Hassan Al-Ameeri, Gylle AIF

Nästa omgång:

Division 3 Södra Götaland
IFK-BK Olympic, 31/7 kl 19
Division 4 Sydvästra
MF Pelister-GIF Nike, Åkarps IF-FC Trelleborg, 5/8 kl 14, Malmö City-ÖT Smygehuk, 11/8 kl 19
Division 5 Sydvästra
IFK Klagshamn-Skegrie BK, 7/8 kl 19
Division 5 Södra
Anderslövs Boik-Genarps IF, 5/8 kl 13, Klagstorps IF-Dalby GIF, 6/8 kl 13
Division 6 Södra
Gislövs IF-BK Skansen, 2/8 kl 19
Division 7 Sydvästra
Ariana FC-BFK Behar, 13/8 kl 16
Division 7 Sydöstra
Lilla Beddinge BK-Gylle AIF, 4/8 kl 18.30