Blogg

Småklubbskrönikan, den 30 maj 2017

Det går fortsatt upp och ned för de lokala lagen under TFF och i helgen som gick kunde endast fyra trepoängare hämtas hem till Trelleborg och om vi bortser från det inbördes mötet i division fyra och där Pelister tog säsongens första seger – med förkrossande 7-0 BORTA mot ÖT Smygehuk!

För att börja som alltid – högst upp på tabellstegen och där fick IFK äntligen till det uppe i Nosaby och vann med ganska klara 3-0 och därmed tog IFK-arna inte bara revansch på sig själva utan även på Nosaby – som ju vann i DM för någon vecka sedan.

Om vi då hoppar över det nämnda derbyt på Smygehamns IP och klättrar vidare nedåt – ja, då möter vi ett Gislöv som börjar visa sig från bästa sidan. Efter fyra raka förlustmatcher är man nu uppe i tio poäng, där de senaste tre kom hemma mot Västra Ingelstad. Det innebär tre segrar, en oavgjord och så den något onödiga hemmaförlusten mot Makedonija de senaste fem Gislövsmatcherna.

I samma serie är det också enkelt att bara kryssa för ännu en Skansenseger och även om resultatet 2-1 hemma mot Skanör Falsterbo alltså blev knappt, så var spelet av det överlägsna mönstret och det borde kanske ha stått 4-0 eller till och med 5-0 innan gästerna ens kom fram i sitt första riktiga anfall!

Längst ned tog även Lilla Beddinge tre poäng och då mot Glemmingebro och därmed har även Beddingelaget börjat repa mod och finns nu bland lagen som har möjlighet att nå upp till en kvalplats fram i höst.

Men mer än så blir det alltså inte, när det gäller positiva siffror och ÖT Smygehuks 0-7 HEMMA mot jumbolaget Pelister – det är, så klart, en ren bedrövelse. Resultatet blir väl nästan än värre för Trelleborgslagen, när Pelisters resultat – efter storsegern mot ÖT Smygehuk kommer upp. Man mötte då Åkarp hemma och förlorade med nästan lika klara – 0-6!

FC Trelleborg har den senaste veckan inkasserat två knappa förluster – mot Nike och Limhamn Bunkeflo och det kvittar hur knappa förlusterna var – DET står tyvärr inte noterat i någon sluttabell.

Som det också ser ut nu – ja, då kan man nog räkna med, att FC Trelleborg kommer att tillhöra gruppen lag i mitten av tabellen och som efterhand tyvärr inte kommer att ha mycket mer än äran att spela för.

För Pelister och ÖT Smygehuk gäller en kvalplats nedåt att kämpa för men tyvärr; oddsen att båda dessa Trelleborgslag missar kvalplatserna är låga och jag tror tyvärr, att såväl BK Höllviken som Croatia är i längden bättre än både Pelister och ÖT. Oavsett; i nuläget är denna kvartett lag redan avsågade i tabellbotten och det ska bli intressant att i förlängningen se vilka två lag som blir till ”segrare” eller då kvallag och vilka två som kommer att degraderas.

I övrigt finns inte mycket att orda och tyvärr är samtliga tre Trelleborgslag i division sju ovanligt svaga och inget av vare sig Gylle, Lilla Beddinge eller Behar kommer att blanda sig i toppstriden. Det kan dock bli så – ändå – att något av lagen klarar att nå en kvalplats MEN DÅ mer på grund av den generösa tilldelningen kvalplatser än att laget som sådant skulle ha presterat så pass, att det ÄR VÄRT denna kvalplats.

De lag som inte kommit upp på dagens agenda är Anderslöv och Skegrie i division fem och så då givetvis Klagstorp – som spelar en intressant match borta mot Janstorp under onsdagskvällen.

Inte helt omöjligt med en överraskande bortavinst på Kämpavallen och om så sker – ja, då ser det intressant ut för Klagstorp framöver. I helgen besegrade Genarp ”omöjliga” Janstorp och samtidigt förlorade Skabersjö mot Dalby och skulle Klagstorp alltså lyckas vinna i Janstorp OCH kanske till och med söndagens heta hemmaderby mot Anderslöv – då kan det bli riktigt, riktigt roligt att följa Klagstorp framöver …

Anderslövs Boik OCH Skegrie BK är de lokala flopparna så här långt och det hördes nästan lite uppgivet efter Boik:s förlustmatch mot Skivarp, när tränaren, Martin Nordbladh, berättade om alla återbud och hur mycket tid – han som tränare – måste lägga ned på att ringa in spelare till matcherna OCH allt annat ”bredvid-jobb” som tränare det handlar om.

I Skegries fall är det väldigt lite i spelet som fungerat i matcherna hittills och 2-10 på de senaste två matcherna talar ju om problem både framåt och bakåt. Att ovanpå de båda smällarna mot Vellinge IF och Rosengård ha att möta topplaget Lilla Torg på tur – nej, det är ingen drömmotståndare att försöka vända trenden mot …

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

* Veckans …

… serieledare: BK Skansen och nu är Albäckslaget en väldigt säker sådan!
… målskytt: Gislövs ungdomssynd, Marcus Lundell, imponerar mer och mer och han börjar verkligen ta för sig som en ”riktig” senior. Och mål gör han också i match efter match och här finns plötsligt en guldklimp bland många blindgångare till lovande småklubbsspelare.
… målkalas: De stod Pelister och ÖT Smygehuk i division fyra för och 13 var talet som gällde och Pelister fick ihop 7-6 och ÖT 1-12 på helgens två matcher!
… seger: Den IFK tog uppe i Nosaby – den kan vara guld värd inför fortsättningen
… trendbrott: inte bara ÖT Smygehuk utan även Skegrie BK är i stort behov av ett sådant.
… rätta spår: Det verkar Gislöv väl ha hittat och nu kan spåret också bära uppåt och uppåt i tabellen.
… missar: Även om segern kunde bärgas, så borde nog 2-1 ha blivit till minst kanske 6-1 eller 7-1 hemma på Albäck för Skansen i mötet med Skanör Falsterbo och det missades klara målchanser på rad.
… svårigheter: Ja, åtminstone borta mot Österlenlagen har Gylle Allmänna Idrottsförening det väldigt svårt och denna gång var det Esperöd som vann.
… andra raka: Kanske vågar man hoppas på riktigt bland LBBK-are till supportrar och via 4-0 mot Glemmingebro tog plötsligt Lilla Beddinge andra raka segern!
… gnäll: I stort har det lagt sig i takt med sommarens och värmens ankomst till våra breddgrader men i söndags var det dags igen. Jag kan inte för mitt liv begripa, hur mediokra division sju-spelare – som till exempel FC Näsets Jonathan Elg – kan gå och gnälla nästan en hel match på domarens offsidebeslut. Då pratar vi om EN ENSAM domare och som har att bevaka inkast, just offside men inte minst tvingas döma spelet som oftast är rent bedrövligt.
All heder åt Beharspelarna som inte gnällde ett dugg utan som snällt accepterade domarens beslut – åtminstone i aktuell match på Höllvikens IP.
Och som alltid vid jämförelsen; i Champions League ser vi ständigt och jämnt KVINTETTEN domare som ju finns vid CL-matcher och som dessutom tillhör domartoppen i hela världen göra det ena fatala och avgörande misstaget efter det andra OCH DET OM NÅGOT bevisar väl hur otroligt svårt det i verkligheten är att döma fotboll, eller …?
… kusinmöte: Andreas och Gustav Lindquist möts numera inte bara som Skansenspelare utan även som tremålsskyttar i skytteligan.

* Skytteligan:
13 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen
10 mål: Adel Mekic, Gylle AIF
7 mål: Linus Bladh, BK Skansen
6 mål: Asmir Rozajac, Klagstorps IF, Tristan Madsen, Anderslövs Boik, Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
5 mål: Marcus Lundell, Gislövs IF
4 mål: Andreas Persson, IFK, Philip Nilsson, Samuel Möller, FC Trelleborg, Marcus Olofsson, Skegrie BK, Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik, Anton Persson, Viktor Nilsson, Gislövs IF
3 mål: Jörgen Håkansson, Joel Svendsen, FC Trelleborg, Hans Håkansson, Skegrie BK, Andreas Lindquist, Gustav Lindquist, BK Skansen, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Gylle AIF

* Veckans matcher:
Division 3 Södra Götaland
Eslövs BK-IFK, onsdag kl 19
Division 4 Sydvästra
BK Flagg-MF Pelister, FC Trelleborg-KSF Kosova, ÖT Smygehuk FF-Åkarps IF, lördag kl 14
Division 5 Sydvästra
Skegrie BK-Lilla Torg, onsdag kl 19, Skegrie BK-Arlövs BI, lördag kl 14
Division 5 Södra
Janstorps AIF-Klagstorps IF, tisdag kl 19, Klagstorps IF-Anderslövs Boik, söndag kl 12
Division 6 Södra
Lindeborgs FF-Gislövs IF, BK Skansen-KSF Makedonija, lördag kl 13
Division 7 Sydvästra
BFK Behar-Turkisk Center, fredag kl 19
Division 7 Sydöstra
Smedstorps IF-Lilla Beddinge BK, fredag kl 19, Gylle AIF-Baskemölla IF, lördag kl 14