Blogg

Småklubbskrönikan den 4 oktober 2017

Så var vi då ändå framme vid serieslutet och vi kan summera säsongen – till viss del. Kvalspelet återstår men redan nu kan vi konstatera, att småklubbssäsongen 2017 nog är en av de ”sämsta” – på det lokala planet – på väldigt länge.

Sportchefen, Björn, hängde mest upp sig på att vi inte har fått en enda seriesegrare – när vi pratade säsongsslutet för någon tid sedan. Då hade ändå Skansen chansen kvar men när Srbija väl gått förbi – nej, då trodde varken Björn eller jag på en serieseger där heller.

Lika bra att ta det uppifrån och nedåt och jag har satt betyg på de olika småklubbarnas prestationer – från division tre till sju. Och då blir det så här – med tio stjärnor till en toppen-toppenprestation och en ynka stjärna till en bottenprestation.

IFK Trelleborg, division tre, 4*

Nej, det går bara inte för IFK och det blir liksom inget av det. Visst – skador på viktiga spelare ställde till en del men samtidigt; skador drabbar ”alla” lag och det finns liksom ingen som tar tag i problemen.
Att sluta sexa – när målsättningen är en topplats och att dessutom låta långt mindre rutinerade lag komma före i tabellen – nej, det blir tyvärr bara fyra stjärnor.

Jag vet snart inte riktigt hur man ska få fart på IFK-spelarna och spelet. Hannu Sirviö och Michael ”Åhus” Nilsson är nästa tränarduo på tur och självklart önskas båda lycka till. Men något lätt uppdrag de båda tagit sig an – nej, så är det definitivt inte!

FC Trelleborg, division fyra, 6*

Sextetten stjärnor belönas FCT på grund av ett mixat lag av rutinerade spelare i harmoni med yngre förmågor och där nye tränaren, Peter Nilsson har fått ”ihop det”.

Redan tidigt under höstsäsongen var kontraktet klart och det gjorde att man redan nu under slutet kunde börja spela in sig inför 2018.

8-2 i slutomgången mot Malmö City var väl också i så fall en fin start på fortsättningen …

MF Pelister, division fyra, 2*

Den andra stjärnan sattes först efter att kvalplatsen säkrats och det har varit en tuff säsong för Trelleborgs makedonier.

Tränarbytet mitt i säsongen och där Mohammed Fakhro självmant lämnade över till Goran Popovski förde egentligen inget med sig.

I alla fall inte till en början och Goran var också oerhört besviken på inställningen hos flera spelare, när det gick som sämst.

Dock; med Mounir Fakhro och Fisnik Shala tillbaka i laget kunde de med sin rutin till allra sist lotsa
Pelister till en kvalplats. En kvalplats som mycket väl kan rädda nytt kontrakt!

ÖT Smygehuk FF, division fyra, 1*

Allt såg bra ut till en början och spelartruppen – med två rutinerade målvakter i Elvedin Smajlovic och Sebastian Grönberg och med en Thom Nilsson som hade att bara bli bättre och bättre – den såg väl hyfsat stabil ut.

Dessutom en spelsugen Rickard Andersson i en spännande comeback och ja, det fanns anledning att ha högt ställda förväntningar.

Dock; Vasko Mitrovic hade lämnat och han har varit bäste ”torpare” de senaste säsongerna. Vasko kom visserligen tillbaka mot slutet men då var det redan försent.

Den största anledningen till att årets ÖT-lag så kapitalt misslyckades – den tror jag låg i Emir Rozajacs långa avstängning.

Dumheter och tramserier under vinterns inomhusturnering i Sjöbo ställde verkligen till det. Inte bara för Emir själv – som var avstängd ända till juni månad utan den avstängningen skapade obalans i hela ÖT!

Att detta i slutändan ledde ända till division fem – det är att beklaga men samtidigt; har det börjat gå utför – då gäller det att få stopp på raset. Är alla införstådda i det och är alla verkligen beredda, att ta det ansvar som krävs framöver?
Jag ställer mig ytterst tveksam och jag kan lite se hur problemen i ÖT bara är en början på flera års spel i division fem och lägre …

Skegrie BK, division fem, 2*

Även om väl vårsäsongen flöt på hyfsat och att poängen som då hystades in också verkade räcka – till åtminstone en plats ovanför de nedre strecken i tabellen – så hade Skegrie uppförsbacke under stora delar av säsongen.

När ett lag inte lyckas vinna en enda ”säker” seger och där tjurigheten som renderar kort av olika kulör blir till en vana – nej, då blir det ännu mera uppförsbacke.

Dock; mardrömmen i Arlöv vändes till närmast glädjefnatt i lördags och att klara kvalplatsen som Skegrie nu gjorde – ja, det bär säkerligen också fram till ett lyckat kvalspel. Mot ett Lindeborg som hamnade snäppet under Skansen i sexan.

Jämförelsen med Pelister är relevant, där alltså båda lagen fixade en kvalchans i sista stund.

Anderslövs Boik, division fem, 8*

Boik inledde tveksamt och efter sommaruppehållet fanns nog ingen som trodde på annat än en mittenplacering.

Duktige Kim Eriksson – som återvänt från ÖT Smygehuk – kunde inte göra sig själv rättvis och har varit skadad nästan hela tiden.

När dessutom Andreas Ohlsson också skadade sig – ja, då fanns endast Tristan Madsen och Sebastian Lindahl av säkra målskyttar att tillgå.

Men det räckte – med råge och Tristan Madsens höstsäsong har varit magisk!

Tristan har nästan gjort mål på allt och tillsammans med i första hand just Sebastian Lindahl – ja, då har dessa båda nästan ensamma lotsat Boik högre och högre i tabellen. När denna nu också är sluträknad ligger Boik på en kvalplats uppåt i tabellen och redan under onsdagskvällen inleder Boik kvalspelet på hemmaplan.

Oavsett Boik-anfallarnas styrka och stora målproduktion mot slutet; försvarsspelet ska också prisas – även om det funnits svackor även där. Och vi som såg matchen – vi behöver väl bara nämna Askeröd, eller …?

Klagstorps IF, division fem, 6*

Alla vet vad som hade behövts för att Klagstorp skulle ha nått upp till den kvalplats Anderslöv nu istället har hand om, eller …?

Vårsäsongen och en bit in på hösten blev bedrövlig sett ur aspekten gula kort och avstängningar och alla vi som troget följt Klagstorp – vi är helt säkra; med alla spelare tillgängliga – ja, då har vi haft Klagstorp som ett av seriens absolut bästa lag!

Serieslutet blev lugnt och harmoniskt med kanske topprestationen hemma mot Janstorp och segern då med 4-1.

BK Skansen, division sex, 9*

Verkligen synd att Skansensvackan kom under höstupptakten och då tappades också serieledningen lite onödigt till Srbija, annars hade seriesegern kunnat räknats hem.

Det gick kanske alldeles för bra under våren och där det spritte i benen på alla motiverade nyförvärv uppifrån. Linus Bladh, Christoffer Petersson, Patrik och Fredrik Halili och Gustav Lindquist – ja, visst borde väl dessa nyförvärv räckt till gott och väl en serieseger, eller …?

Det är ett känt mönster och när en spelare, kommen från spel några serier upp, väl har spelat och tränat några månader med det nya laget – ja, då har spelaren också tappat allt det tempo man hade med sig.

Och så var det – eller väl blev det – nog och i takt med denna ”anpassning” kom också andra lag ikapp Skansenspelarna och i Srbijas fall alltså inte bara ikapp utan förbi.

Nu väntar ett spännande kval för Skansens del och möjligheten till seger mot Gantofta anses stor.

Lite kuriosa kring ortsnamnet Gantofta som väl är mest känd för sin ”Stålfarfar” och som hette Nils Gustaf Håkansson. Blev en riktig kändis på 60-, 70- och 80-talet och när han cyklade land och rike runt. Stålfarfar blev 102 år och dog 1987.

Gislövs IF, division sex, 6*

Gislöv kom till spel med ny tränare i Nicklas Mattsson och det tog lite tid, innan alla spelarna i Gislöv hade anammat det nya fotbollstänket.

I det ingick även Nicklas själv som en tänkt försvarsklippa men skador satte stopp och Nicklas spelade väl endast sporadiskt under hela säsongen.

Samtidigt kom unga, hungriga och lovande spelare fram och inte minst Marcus Lundell har visat framfötterna och visat vilken stor talang han är.

Efter sommaruppehållet hade Gislöv några riktigt bra veckor och hade spelet suttit ännu lite tidigare – ja, då kunde Gislöv varit med i kampen om en kvalplats ”ända in i kaklet”!

Gylle AIF, division sju, 8*

Ny tränare även i Gylle och Ingemar Olsson har verkligen fått still på Stadiongänget.

Efter hand ska sägas och med även stora förändringar i laget, jämfört med i fjor – ja, det tog lite tid för Ingemar att få riktig rätsida på det hela.

En duktig spelare tappades dessutom på vägen och rätt var ju det – efter att han gått bärsärkargång under en hemmamatch mot Lilla Beddinge.

Samtidigt; Ingemar hittade hela tiden nya spelare och den senaste i raden; Adnan Besic, kan mycket väl bli tungan på vågen i kvalspelet.

Ett sådant krävs nämligen, om nu Gylle ändå ska gå upp i sexan, där Esperöd och Kivik knep de båda ”direktplatserna”.

Gylle möter Kvidinge IF i kvalet och starten sker om lördag hemma på Stadion.

Lilla Beddinge BK, division sju, 5*

Gylles Adel Mekic och Lilla Beddinges Robert Nilsson delade på skyttekungatiteln i den sydöstra sjuan och båda gjorde 26 mål men ”Robban” blev ändå enligt min mening ensam skyttekung!

Hur kan nu det gå ihop? Jo, Robban gjorde själv mer än hälften av Lilla Beddinges 51 mål, medan Adel gjorde 26 av Gylles totala målskörd – som var 69 till antalet. Men båda duktiga målskyttar, så klart!

Stefan Nicklasson och Erik Ahlgren blev en väldigt lyckad och populär, ny tränarduo på Thurevallen och synd att Stefan nu måste hoppa av. Hans hjärta behöver vila och det har alla full förståelse för och nu fortsätter Erik ensam.

Spelarmaterialet utnyttjades nog maximalt och ofta tvingades Erik Ahlgren även ikläda sig spelarrollen och några gånger var även Stefan omklädd och redo för spel.

Vid ett tillfälle rusade Stefan också in på planen, när Lilla Beddinge tilldömts en straffspark i slutminuterna och man såg hur sugen han var på att bli målskytt!

Nu blev aldrig Stefan Nicklasson målskytt i den gröna dressen men han missade inte straffen utan blev beordrad av planen och tillbaka på bänken av domaren och Stefan saknade benskydd …

Sådant kan bara hända i division sju men oavsett – jag tycker spelare och ledare i LBBK ska vara nöjda med säsongen och med mittenplatsen i tabellen.

BFK Behar, division sju, 2*

Behar kom tillbaka som en aktiv fotbollsförening inför 2017 men jag vet egentligen inte om det blev så lyckat eller om ens spelarna fick roligt med omstarten?

Lag hoppade ur serien på rad och till sist återstod endast sju ynka lag i ”Malmösjuan”. Det gjorde, att Behar och de andra lagen ibland fick vänta veckor på att få spela match och det är, så klart, inte så roligt.

Det blir säkert till att utvärdera fotbollsåret för spelare och ledare i Behar och verkligen tänka efter, om det är lönt eller tillräckligt roligt att fortsätta.

Samtidigt med division sju-klubbars problem lär Skåneboll fundera över nästa års division sju. Det har ryktats att man helt enkelt kommer att slopa den lägsta divisionen och slussa lagen till division sex istället och i så fall med en utökning av seriespelet där.

Oavsett även där; nu hoppas vi på ett lyckat, gemensamt kvalspel för de lokala lagen och därefter väntar ju snart populära TA-Cupen!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

* Veckans …
… inbjudan: Den har gått ut till nästan 30 fotbollsklubbar och gäller givetvis TA-Cupen!
… seger: Den tog definitivt ett uträknat Skegrielag och man besegrade Limhamns FF med 5-3 – efter underläge 1-3 och klarade därmed en kvalplats för att få stanna kvar i division fem.
… målvakt: Skegries Tobias Parsfelt Beach räddade definitivt Skegrie och gjorde mer än handen full av kvalificerade räddningar på den hala och svårspelade planen i Snarringe.
… mål: Av många som gjordes lokalt denna sista spelomgång var kanske ändå Tristan Madsens fina till 0-3 för Boik borta i Skurup det vackraste. Med vänstran rakt upp i nättaket!
… kvallag: Pelister, Anderslöv och Skegrie får med sig Skansen och Gylle i ett spännande kvalspel.
… målskytt: Lilla Beddinges Robert Nilsson är en baddare som sådan och nu fixade han själv segern hemma mot Onslunda. Ett hattrick räckte till 3-2 för LBBK!
… skyttekung: Hade säsongen varat några ytterligare omgångar – ja, då hade kanske just Robert Nilsson nått ikapp i skytteligan. Nu vann Skansens Christoffer Petersson med 28 gjorda mål – två fler än Robert Nilsson och Gylles Adel Mekic.
… fortsättning: Det var den vanliga visan för året – för IFK uppe i Löddeköpinge – och där bottenlaget Lödde IF kunde vinna med 1-0.
… överkörning: Vad kan man väl annars säga om FC Trelleborgs förkrossande 8-2 mot Malmö City?
… räddning: Den stod hela Pelistergänget för, när man besegrade BK Höllviken och räddningen gällde kvalplatsen för att stanna kvar.
… besvikelse: Ja, väl hela årets stora besvikelse måste gälla ÖT Smygehuks degradering till division fem och många är oroliga för att det kan barka än längre ned i seriesystemet.
… chip: Den Marcus Lundell i Gislöv stod för – över målvakten och efter en språngmarsch över halva planen – den lär ha varit riktigt vacker.
… frisparksmål: Gustav Lindqvists till 1-0 för Skansen mot Klågerup och Sonny Johnssons till 4-3 för Skegrie mot Limhamn – de var ungefär lika vackra och lika otagbara.
… avslutning: En härlig sådan för Behar som vann över Tygelsjö!
… adjö: Det säger tyvärr populäre tränaren i Lilla Beddinge; Stefan Nicklasson och han har tyvärr ingen möjlighet att fortsätta.

* Skytteligan:
28 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen
26 mål: Adel Mekic, Gylle AIF, Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
20 mål: Tristan Madsen, Anderslövs Boik
15 mål: Felix Harletun, Gislövs IF
14 mål: Marcus Lundell, Gislövs IF
12 mål: Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik
10 mål: Alban Merovci, MF Pelister, Hans Håkansson, Skegrie BK
9 mål: Jörgen Håkansson, FC Trelleborg, Vasko Mitrovic, ÖT Smygehuk, Asmir Rozajac, Klagstorps IF, Linus Bladh, Andreas Lindquist, BK Skansen, Anton Persson, Gislövs IF
8 mål: Andreas Persson, IFK, Toni Bahtiri, FC Trelleborg, Gustav Lindquist, BK Skansen
7 mål: Samuel Möller, FC Trelleborg, Fisnik Shala, MF Pelister, Dardan Kastrati, Klagstorps IF, Ludwig Wahlqvist, Gylle AIF, Fatmir Guta, BFK Behar
6 mål: Joan Hofvander, IFK, Samuel Möller, FC Trelleborg, Dez Idrizi, MF Pelister, Andreas Ohlsson, Anderslövs Boik, Anton Möller, BK Skansen, Viktor Nilsson, Gislövs IF, Adnan Besic, Gylle AIF, Daniell Pajovic, BFK Behar
5 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Mounir Fakhro, MF Pelister, Thom Nilsson, ÖT Smygehuk FF, Pontus Andersson, BK Skansen, Marcus Olofsson, Skegrie BK, Ahmad Al-Ezzi, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Gylle AIF

Småklubbsligan
BKS 22 16 2 4 79-35 50
GAIF 21 12 3 6 69-34 39
Boik 20 12 3 5 55-32 39
KIF 20 9 3 8 39-41 30
Gis 22 8 5 9 61-46 29
FCT 22 9 2 11 51-51 29
IFK 20 7 7 6 32-30 28
LBBK 21 8 2 11 51-57 23
SBK 22 5 3 14 33-61 18
MFP 22 3 4 15 39-81 13
ÖT 22 3 3 16 23-75 12
BFK 12 3 1 8 21-37 10

Kvalspelet – lokalt:
* Kval till division 4:
Onsdag kl 19, Anderslövs Boik-Fortuna FF. Retur på lördag kl 14
MF Pelister
* Kval till division 5:
Lördag kl 14, Lindeborg FF-Skegrie BK, BK Skansen-Gantofta IF
* Kval till division 6:
Lördag kl 14, Gylle AIF-Kvidinge IF