Blogg

Småklubbskrönikan, den 24 maj 2017

Individuella prestationer och kollektiva kollapser!

Senaste spelomgången har handlat om precis det här. Ur matcherna har kunnat plockas riktigt, riktigt bra, individuella prestationer – varvade med rejäla, kollektiva kollapser och som man har väldigt svårt att förstå.

Om vi börjar med det bästa och då kan väl ingen ha undgått Linus Bladhs målexplosion på Albäcksvallen, när han gjorde fyra mål för sitt Skansen i seriefinalen mot Seved. Lika stabil bakåt som stopper är han framåt som bombsäker ”nickare” vid fasta situationer.

På andra plats kommer hela FC Trelleborg men Samuel Möller speciellt och under 14 minuter gjorde Samuel tre mål och FC Trelleborg samtliga fem, när man vann derbyt mot ÖT Smygehuk med 5-0!

När det gäller motsatsen eller lag som klantade till det och där just hela kollektivet kollapsade – ja, där är det ofrånkomligt att nämna Smyges stolthet. Håller man 0-0 i 56 minuter i ett derby – på bortaplan – nej, då ska det bara inte få bli förlust med hela 0-5. Det ska heller inte vara möjligt, att släppa in fem mål på 14 minuter men ÖT Smygehuk av årets upplaga är av det svajiga slaget.

Skegrie BK kommer bara snäppet efter ÖT Smygehuk och efter att ha knappat in 0-2 till 1-2 – lagom nära i förhållandet till pausen – ja, då rasade Skegriespelet fullständigt sönder och samman.

Att skylla på en eventuellt tveksam straff och som Vellinge gjorde 1-3 på – nej, det håller inte som förklaring till nesliga 1-7.

Dessutom är det inte alls självklart – från varken där jag satt eller där Skegries avbytarbänk fanns – att straffen VAR tveksam.

Anledningen?

1. Den, att domaren, Mace Belokozovski, stod väldigt välplacerad.
2. Att duktige Skegriestoppern, Emil Persson, var den som orsakade straffen i en duell och Emil spelar normalt hela tiden ”på gränsen” och kan vara av den riktigt argsinta typen spelare. Det kan ha legat honom i fatet även här …

I övrigt fortsätter IFK att svaja och missa chanser och hade man fixat en logisk seger hemma mot Dösjöbro – ja, då hade man också varit med i den absoluta toppen. Nu får man nöja sig med att ligga ungefär där man brukar så här långt in på seriespelet.

Pelister tog visserligen poäng borta mot Croatia men snart nog hjälper inte EN poäng nämnvärt utan man måste börja vinna.

Anderslöv är lite upp och ned och det är ungefär detsamma med Klagstorp. Nu blev det plus – via 3-0 i den svåra bortamatchen – för Anderslöv men så blev det omvänt för Klagstorp – när Genarp vann hemma med 3-1.

Upp och ned gäller även för Gislöv – som lite märkligt samlat ihop de sju poängen enbart på bortaplan. Den senaste inhämtad på Möllevallen i en jämn match och där Gislöv kunde kvittera till slutresultatet 1-1.

Då är vi nere i seriesystemets katakomber och där kämpar Gylle, Lilla Beddinge och Behar på så gott det går. Kvalstrecket uppåt i de båda serierna ligger ganska långt ned i tabellerna och därför finns gott hopp om kvalspel för hela den lokala trion lag. Mer än så kan vi nog inte räkna med och Gylle var chanslös i den tidiga seriefinalen mot Kivik. Äppellaget vann klart – med 3-0.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

* Veckans …

… IFK: Det är som ungefär alltid med IFK vid den här tiden på året – man är på väg att tappa möjligheten till en förväntad serieseger.
… målskyttar: Linus Bladh och Samuel Möller stod för fyra respektive tre mål och var med målen i skyttetoppen den här veckan.
… skyttekung: Christoffer Petersson är nu ensam som sådan och de två målen mot Seved ger tolv totalt!
… avstängningar: Det har varit ovanligt såväl långa som många sådana i vår för lokala spelare och först nu i slutet av maj får till exempel Emir Rozajac och Douglas Johansson Borglin tillbaka sin licens som spelare. Då efter riktigt lååånga avstängningar. Tillbaka är snart även Gylles Adel Mekic och vill han fortsatt konkurrera om skyttekungatiteln – ja, då finns inte råd till onödiga gula kort.
… mardröm: Det är bara att hoppas, att ÖT-tränaren, Michael Nilsson har vaknat efter att ha upplevt en sådan.
… poänghunger: En enda orkade såväl Pelister som Gislöv med men för båda gäller behovet av segrar – och därmed tre välbehövliga poäng.
… straff: Ja, tänk att en enda sådan ska få bli till ett debacle – som på Snarringe IP senast.
… formtopp: I match efter match visar Anderslövs Tristan Madsen strålande målform och han frångick inte vanan att bli målskytt uppe i Askeröd.
… derby: Det var matchen FC Trelleborg-ÖT Smygehuk som var omgångens heta och därför var också resultatet 5-0 högst överraskande.
… serieledare: Skansen är fortsatt ensamt i topp!
… snålhet: När Behar tog årets första serieseger – ja, då vann man med knappa 1-0 hemma mot Vuk.
… seriefinaler: den statusen hade såväl matchen BK Skansen-Seveds FK som Kiviks AIF-Gylle AIF.
… seger: Den Lilla Beddinge tog via 2-1 mot Onslunda – den var efterlängtad!

* Skytteligan:
12 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen
10 mål: Adel Mekic, Gylle AIF
6 mål: Asmir Rozajac, Klagstorps IF, Tristan Madsen, Anderslövs Boik, Linus Bladh, BK Skansen
5 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
4 mål: Samuel Möller, FC Trelleborg, Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik, Viktor Nilsson, Anton Persson, Gislövs IF
3 mål: Andreas Persson, IFK, Philip Nilsson, Joel Svendsen, FC Trelleborg, Hans Håkansson, Marcus Olofsson, Skegrie BK, Andreas Lindquist, BK Skansen

* Veckans matcher:
Division 3 Södra Götaland
Nosaby IF-IFK, lördag kl 14
Division 4 Sydvästra
ÖT Smygehuk FF-MF Pelister, i kväll kl 19, FC Trelleborg-GIF Nike, lördag kl 14, MF Pelister-Åkarps IF, lördag kl 14, GIF Nike-ÖT Smygehuk FF, kl 15, LB07-FC Trelleborg, söndag kl 13
Division 5 Södra
Anderslövs Boik-Skivarps GIF, lördag kl 13, Janstorps AIF-Klagstorps IF, tisdag kl 19
Division 5 Sydvästra
Rosengårds FF-Skegrie BK, lördag kl 13
Division 6 Södra
Oxie SK-BK Skansen, i kväll kl 19, BK Skansen-Skanör/Falsterbo, lördag kl 13, Gislövs IF-Västra Ingelstads IS, kl 14
Division 7 Sydöstra
Lilla Beddinge BK-Glemmingebro IF, i kväll kl 19, Esperöds SK-Gylle AIF, lördag kl 14
Division 7 Sydvästra
FC Näset-BFK Behar, söndag kl 16