Blogg

Småklubbskrönikan, den 22 augusti 2018

Så är då samtliga serier i division tre-sju åter igång och med division sju-lagen med i leken – ja, då blev den första riktiga höstomgången också till ett riktigt målkalas. Behar-Orient 15-4 går utanpå allt och jag kan inte minnas ett sådant resultat – tror jag någonsin under i alla fall från spelåret 1993 och när jag varit ansvarig som småklubbskrönikör.

Att en spelare också gör sex mål i en match – även det är högst ovanligt och att en match innehåller såväl en sexmålsskytt som en fyramålsskytt i samma lag – ja, nu närmar vi oss det riktigt unika och då gäller att målskyttarna handlar om två bröder och där brödraduon alltså producerar tio mål tillsammans!

Många mål gjordes lite varstans på småklubbsarenor runt om på slätten men tyvärr går inte resultaten riktigt med de lokala lagen. Seger för de båda division sju-lagen och seger för Klagstorp i division fem och oavgjort för IFK och FC Trelleborg högst upp men annars handlade det enbart om förluster.

Tittar vi redan nu på möjligheter uppåt och besvikelser på andra hållet – ja, då ligger det till så här:

˚ IFK hamnar i ingenmansland i mitten som bäst men ska väl inte behöva se upp nedåt, eller …?

˚ FC Trelleborg ligger på kvalplats uppåt i division fyra och det är nog vad man har att sikta in sig på. Pelister har fem poäng upp till räddningsplankorna Bjärred och Kosova – båda på kvalplats och chansen finns fortfarande att nå dit.

˚ I division fem är Croatia jumbo men har samma antal poäng som Skansen på näst sista platsen. Alla fyra Trelleborgslagen ligger på ett radband uppåt i serien och närmast Skansen OcH på andra kvalplatsen ligger Anderslöv. Sedan följer Klagstorp och Skegrie strax ovanför strecket.

˚ Ytterligare ett snäpp nedåt har Gislöv chansen att bli som bäst fyra och dit skiljer en poäng till Bellevues fördel. De ”bästa” fyrorna i division sex går tillsammans med alla tvåor och treor till division fem-kval, så det är inte säkert ens en fjärdeplats verkligen räcker för kvalspel.

˚ Vi får gå längst ned – i division sju – innan vi hittar en möjlig,lokal seriesegrare och det är Lilla Beddinge som leder den sydöstra serien. Behar ligger trea och på kvalplats i den sydvästra serien men har helt klart chansen att både vinna serien eller bli tvåa. Så bra är Behar  med båda bröderna Besic i laget.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

—-

Veckans …

… samlade resultat: IFK- Balkan 1-1; Staffanstorp United-FC Trelleborg 2-2; MF Pelister-BK Flagg 0-2, Limhamns FF-Anderslövs Boik 4-0, IFK Klagshamn-Skegrie BK 7-4, Bara GoIF-BK Skansen 5-0, NK Croatia-Klagstorps IF 2-4, Gylle AIF-Lindeborgs FF 0-3, Ariana FC-Gislövs IF 3-0, BFK Behar-FC Orient 15-4, SoGK Charlo-Lilla Beddinge BK 2-3.

… målorgie: 64 mål på elva matcher – visst är småklubbsfotbollen väl värd att åskåda och vilka serier uppåt i hierarkin kan bjuda på ett målsnitt per match som den lokala småklubbsfotbollen och kvoten blir här anmärkningsvärda 5,82 mål per match.

… offside: Ibland vinkas det fel för offside och det kan vi ju varje vecka se i olika europeiska toppligor och ibland gnälls det men oftast inser spelare och ledare det svåra med offside. Oavsett; en av alla dessa offsidesituationer som uppstod i matchen IFK-Balkan – den skyllde IFK på, när det gällde två tappade poäng hemma mot Balkan. Men Herre Gud – under en hel säsong utlovas garanterat utjämning, när det handlar om fördel och nackdel gällande just offside

… tapp: I och med endast en poäng borta mot Staffanstorp – ja, då blev det också ett sådant för FC Trelleborg i toppstriden tillsammans med Nike och Flagg.

… tränare: Det betyget passar bra in på Pelistertränaren, Goran Popovski och när det saknades spelare på avbytarbänken – ja, då tog han som 40-åring ansvaret och hoppade med i spelet.

… bästa motstånd: Eller till och med hela seriens bästa motstånd – det tyckte Boik-tränaren, Mattias Hansson, stämde väl in på Limhamns FF. LFF vann också matchen med 4-0.

… märkligaste match: Skegrie inledde i Klagshamn med att göra 0-1 efter två minuter. I matchminut tre blev hemmalagets Viktor Andersson utvisad och med en man mer på planen ökade Skegrie på till 2-0 – i den fjärde minuten. Med 2-0 och en man mer på planen i ytterligare 86 minuter – ja, då låg ju segern som framdukad åt Skegrie. Matchen slutade ändå nära ofattbart 7-4 – till Klagshamn!

… avsaknad: Linus Bladh, pådrivande som lagkapten och duktig stopper, saknades oerhört, när Skansen fick storstryk – eller 0-5 – i Bara.

… matchhjälte: när Croatia hade gått från 0-3 till 2-3 och jagade en kvittering i bottenmötet mot Klagstorp – då steg Liridon Dakaj fram och avgjorde till 2-4 – i sista matchminuten!

… gula kort: Gylle vann kortleken med 5-4 men bortalaget Lindeborg vann matchen med 3-0.

… beröm: om nu Boik-tränaren skyllde förlusten till Limhamn på ”bästa laget man mött”, så lät det ungefär likadant från Gislövstränaren, Nicklas Mattsson – efter 0-3 borta mot Ariana.

… målfrossa: ja, vad annars ska man väl säga om Behar-Orient och som ju slutade fullständigt osannolika – 15-4!

… skada: Den lokale skyttekungen så här långt; Lilla Beddinges Robert Nilsson, skadade ena knäet borta i segermatchen mot Charlo och det är bara att hoppas på ett snabbt tillfrisknande.

… skyttekungar: det gäller bröderna Jasmin och Adnan Besic och som gjorde sex respektive fyra mål i matchen mot Orient. Samtidigt klättrade Adnan – alltså med sina fyra mål – så nära ”Robban” Nilsson det bara går att komma i skyttetoppen och nu leder Robban med 20-19!

—-

Skytteligan:

20 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK

19 mål: Adnan Besic, BFK Behar

14 mål: Johan Palmström, FC Trelleborg

9 mål: Marcus Lundell, Gislövs IF

8 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Jens Klinteberg, Lilla Beddinge BK

7 mål: Hans Silow Håkansson, Skegrie BK, Carl Odell, Gislövs IF

6 mål: Felix Harletun, Gislövs IF, Jasmin Besic, BFK Behar

5 mål: Nichlas Schön, IFK, Dardan Kastrati, Haris Rozajac, Klagstorps IF, Johan Revesz, Skegrie BK

—-

Veckans matcher:

Division 3 Södra Götaland

IFK-Dösjöbro IF, måndag kl 19

Division 4 Sydvästra

FC Trelleborg-Vellinge IF, lördag kl 13, KSF Kosova-MF Pelister, kl 14

Division 5 Sydvästra

BK Skansen-IFK Klagshamn, torsdag kl 18.30, Skegrie BK-Limhamns FF kl 18.45, Klagstorps IF-Skabersjö IF, Anderslövs Boik-NK Croatia, söndag kl 13

Division 6 Sydvästra A

FC Bellevue-Gylle AIF, lördag kl 14

Division 7 Sydvästra

Turkisk Center FF-BFK Behar, fredag kl 19

Division 7 Sydöstra

Wollsjö AIF-Lilla Beddinge BK, fredag kl 18.45