Blogg

Småklubbskrönikan, den 16 maj 2017

Någon gång varje säsong brukar det gå över styr och med det menas antingen att man högljutt klagar på domaren med det ena okvädesordet värre än det andra och det kan gälla både bland spelare, ledare eller publiken. Eller att det bråkas på planen och där det ojusta spelet kan bli till rena otrevligheter och där påhoppen ibland kan liknas vid ren misshandel.

Redan i maj månad har vi i år haft alla möjliga varianter och som INTE hör fotbollen till som sådan och jag ska inte orda mer om tråkigheterna på Gylle stadion, för det har redan journalistkollegor på sporten klarat av.

Jag vill dock kort runda av resonemanget med att säga följande:

– Det var ytterst tråkigt det som hände och som vi på plats tvingades bevittna men precis som rättssamhället i övrigt talar om, så bör självklart den skyldige även här få en ny chans – som fotbollsspelare. Det var också en ytterst förtvivlad och ångerfull, ung man, jag fick tag i efter incidenterna på stadion och med tanke på åldern – ja, det är klart jag hoppas på en återkomst till småklubbsfotbollen för aktuell Gyllespelare. Han kommer att bli avstängd av Skåneboll och där finns klara regler men som sagt; efter straff följer nya möjligheter. Jag hoppas Gylleledningen hanterar ärendet på ett så proffsigt och medmänskligt sätt som man har möjlighet till och där man kanske kan ta hjälp, när det gäller den viktiga genomgången av vad empati och ödmjukhet innebär.

Om vi gör jämförelsen med rättssamhället i övrigt, så är kanske idrottens domar ännu strängare och hårdare och om inte den skyldige varit inblandad i liknande förseelser tidigare och är i den åldern – ja, då hade det nog utanför Skånebolls kontroll handlat om en villkorlig dom. Och kanske lite samhällstjänst till det och det kunde ju i det här fallet innebära stöttning av ett pojk- eller flicklag inom kommunens gränser. För den oinvigde; villkorligt är att likna vid …

… Du slipper straff, om du inte gör om det!

Till fotbollen och det är ju den vi helst vill lägga all fokus på och där gick det väl lite som tidigare omgångar i år – så där!

IFK blir jag nog aldrig riktigt klok på och det tror jag gäller långt fler än mig och oavsett tidig ledning borta mot Kulladal – ja, då blev det randig förlust med 1-3. Det är med andra ord precis som de senaste väl fem-sex åren, där framgångar varvas med bottennapp.

Samtidigt är marginalerna små i trean och skulle IFK vinna mot serieledande Dösjöbro i helgen och hemma – ja, då är man ju i allra högsta grad med i topp-racet framöver.

FC Trelleborg hade nog turen och skickligheten att ta en och annan bonusseger i serieinledningen och nu är man ”nere på jorden” igen. Senast mot Balkan var man chanslösa och nu väntar ett tufft derby mot ett ”hungrigt” ÖT Smygehuk.

ÖT Smygehuk – ja, vad ska man väl säga om det grönvita laget från Smyge? Två poäng efter sex omgångar är ju definitivt INTE bra och speciellt inte 0-0 i den senaste omgången – hemma mot bottenkonkurrenterna i Croatia.

Poängen var Malmölagets första och Croatia kan mycket väl spä på poängskörden – och därmed lura Trelleborgslagen på ytterligare viktiga poäng, när man nu gästar Pelister på Ymorvallen.

Pelister är poänglöst så här långt men nu har man fått en viktig förstärkning och som ska bära frukt efter hand. Den förre, duktige spelaren; Goran Popovski, har en gång tidigare kamperat ihop med Mohammed Fakhro som tränare och det var det turbulenta året i Pelisterhistorian; 2010 och när de båda – som spelare – gick in och ledde laget ungefär från sommaruppehållet.

Då ersatte de båda, Vladimir Marica och som i sin tur tidigare på säsongen akut tagit över efter Meysam Javan och Wille Registre.

Då gav samspelet poäng – via 2-2 mot Balkan – redan första matchen men nu blev det förlust med 1-3 mot Malmö City. Kanske borde de båda tränarna även denna gång ikläda sig dubbla roller och mot Malmö City kom Pelister till spel med endast tre avbytare.

I femman inledde Skegrie med seger redan under fredagen och då vann man den svåra bortamatchen mot Bosnien Hercegovina med 2-1. Under lördagen hade man väl hoppats på en seger även för Anderslöv men så blev det nu inte. I den 90:e minuten avgjorde Skabersjö och bevisade väl därmed också tesen om att ett lag i medgång också ofta har turen på sin sida.

Boik är dock för mycket ”upp och ned” och man hade nog kunnat hota serieledarna, om man bättre utnyttjat medvinden i första halvlek och gjort minst ett mål då. Det fanns chanser, där såväl Tristan Madsen som Andreas Ohlsson hade chanser att göra mål.

I söndags var det sedan Klagstorps tur att träda in på spelplanen och man gjorde en riktigt bra match hemma mot Skivarp. Skivarp skapade en hel del men det blev inga mål och en anledning var Klagstorps duktige målvakt, Alan Soliman och han tog det allra mesta. Det enda han inte tog och tvingades släppa in bakom sig var en boll i slutminuten och som då sköts in som en straffspark och som gav slutresultatet 4-1.

Med tanke på kvaliteten på nytillkomna spelare och spelet fram till i lördags – ja, DÅ överraskas man av resultatet 0-0 mellan Svedala och Skansen. Visserligen på bortaplan för trelleborgarna men tydligen var spelet oftast förlagt till Svedalas straffområde och inte minst därför grämer man sig säkert över första poängförlusten för de grönsvarta eleganterna, eller …?
Trots alltså 0-0 och bara en poäng, så leder Skansen ändå division sex. En poäng före Seved och som härnäst kommer till Albäcksvallen.

Därmed var summeringen klar och eftersom matchen Gylle-Lilla Beddinge redan är behandlad och att Behar stod över omgången – ja, då finns inte mer att orda om division sju.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

* Veckans …
… tråkigheter: De avhandlade på Gylle stadion räcker för resten av säsongen.
… derby: Det var upplagt för ett trivsamt sådant mellan just Gylle och Lilla Beddinge.
… slutminut: Den drabbade Boik hemma mot Skabersjö och i den gjorde Mattias Olsson Skabersjös segermål – till 1-2.
… straffspark: Den avslutade målskyttet på Klagstorps IP och då avslutade Skivarp till 4-1 genom Robin Sippola.
… målskytt: Det var en ovanligt målfattig spelomgång och den ende tvåmålsskytten blev Klagstorps Asmir Rozajac.
… fot: Den satte Skegries målfarlige, Hans Håkansson, fram och han hann därmed före Bosnien Hercegovinas målvakt och Hans Håkanssons fot på bollen ledde fram till Skegries seger med 2-1.
… målfattigdom: Ja, var nu hela spelomgången målfattig, så blev detta mest synligt på Aggarpsvallen och där matchen Svedala-Skansen slutade 0-0 och på Smygehamns IP, där Croatia lyckades få poäng via 0-0 mot ÖT.
… bottenmöte: ÖT Smygehuk och Croatia ligger båda i tabellbotten och därför kunde väl Malmölaget känna sig mest nöjda med det oavgjorda resultatet och poängen.
… serieledare: Bollklubben Skansen är i nuläget hela Söderslättsfotbollens enda lag i serieledning och har det någonsin hänt tidigare?
… poängbehov: Visserligen vann Gislöv borta mot Klågerup i förra omgången och tog därmed klubbens första poäng i årets seriespel MEN Gislöv behöver många fler poäng och därför hade man egentligen inte råd att förlora hemmamatchen mot Srbija.
…ex-trelleborgare: Daniel Jovanovic har många gånger visat sin målfarlighet på Vångavallen men nu förgyller han mål-tillvaron i Balkan. Mot FC Trelleborg gjorde Daniel ett av målen och han leder skytteligan i division fyra, sydvästra.
…lurendrejare: Trots att IFK-tränaren, Daniel Lindgren, hade full koll på Sebastian Rask som säker målskytt i Kulladal inför mötet lagen emellan, vann Sebastian duellen dubbelt upp. Kulladal vann med 3-1 och Sebastian avslutade seger-målskyttet.
… räddare: Goran Popovic hälsas varmt välkommen till Pelister – som behöver all hjälp på traven fram till nytt kontrakt och med Gorans stora rutin kan det gå vägen.

* Skytteligan:
10 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen, Adel Mekic, Gylle ASiF
6 mål: Asmir Rozajac, Klagstorps IF
5 mål: Tristan Madsen, Anderslövs Boik
4 mål: Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik, Viktor Nilsson, Gislövs IF, Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
3 mål: Andreas Persson, IFK, Joel Svendsen, FC Trelleborg, Hans Håkansson, Skegrie BK, Andreas Lindquist, BK Skansen, Anton Persson, Gislövs IF
2 mål: Joan Hofvander, IFK, Jörgen Håkansson, FC Trelleborg, Edin Cacovic, ÖT Smygehuk FF, Philip Nilsson, FC Trelleborg, Marcus Olofsson, Skegrie BK, Bilal Fakhro, Haris Rozajac, Klagstorps IF, Felix Harletun, Gislövs IF, Linus Bladh, Gustav Lindquist, BK Skansen, Hampus Golstrand, Hassan Al-Ameeri, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Gylle AIF, Quasim Behrami, BFK Behar

* Veckans matcher:
Division 3 Södra Götaland
IFK-Dösjöbro IF, måndag kl 19

Division 4 Sydvästra
NK Croatia-MF Pelister, fredag kl 19, FC Trelleborg-ÖT Smygehuk FF, lördag kl 14

Division 5 Sydvästra
Skegrie BK-Vellinge IF, tisdag kl 19

Division 5 Södra
Askeröds IF-Anderslövs Boik, fredag kl 19, Genarps IF-Klagstorps IF, lördag kl 14

Division 6 Södra
BK Skansen-Seveds FK, Holmeja IS-Gislövs IF, lördag kl 13

Division 7 Sydvästra
BFK Behar-FF Vuk, fredag kl 19

Division 7 Sydöstra
Lilla Beddinge BK-Onslunda IF, onsdag kl 19, Kiviks AIF-Gylle AIF, lördag kl 14