Blogg

Småklubbskrönikan den 15 augusti 2017

Det börjar kärva på flera lokala småklubbshåll och i den senaste omgången – där uppdagades problem på flera håll – oavsett var i den aktuella tabellen man befinner sig i.

Som vanligt börjar vi uppifrån och där fick IFK till sist bärgat en poäng borta mot Hörby FF men som nästan alltid vid den här tiden på året är det i princip enbart att spela av matcherna för IFK:s del och man har varken chans till en framskjuten placering eller behöva riskera degradering. Med andra ord ligger IFK på en tabellplats att likna vid ”ingenmansland” – och hur roligt är väl det?

I division fyra var omgången ett riktigt bottennapp för trion lokala Trelleborgslag eller vad sägs om följande resultat:

* FC Trelleborg-BK Flagg 1-3, Malmö City-ÖT Smygehuk FF 7-1 samt Limhamn Bunkeflo-MF Pelister 7-0?

Summa summarum gav det en rad som denna: 3 0 0 3 2-17 och den förlustraden kan man enbart beklaga.

En riktig ”på kniven-match” har spelare och ledare i FC Trelleborg att se fram emot i helgen och när man möter BK Höllviken på bortaplan. Vid seger för FCT lämnar man Höllviken sex poäng bakom MEN vid hemmaseger är det helt jämnt poängmässigt och det är att slippa en kvalplats nedåt som ligger i potten.

Pelisters storförlust kom mot serieledarna – som ännu inte förlorat och det är väl inte i matcherna mot topplagen poängen ska tas men en ny tuff match väntar härnäst och då kommer Kosova till Ymorvallen.

ÖT Smygehuk har en minst lika svår hemmamatch och det är Balkan som gästar Smygehamns IP och jag är ytterst tveksam till att man hinner lösa problemen inför höstspurten och om inte – då väntar en degradering till division fem.

I femman tog Anderslöv en härlig och rättvis seger borta i Janstorp och den segern kan bli väldigt värdefull. Visserligen har Janstorp spelat en match mindre men det skiljer i nuläget endast fem poäng och där Janstorp ligger på den sista kvalplatsen uppåt.

Klagstorp föll med enda målet på Askeröds IP och de missade poängen där hör garanterat ihop med avstängningarna på både Asmir Rozajac och Baskim Krasniqi. Samtidigt är det nyttigt för alla att avstängningar ”kostar” och att man som avstängd verkligen ställer till det för hela laget som sådant.

Jag läste ett intressant inlägg på Facebook – skrivet av en av legendarerna tillbaka i tidernas Klagstorps IF och han skrev så här:

– Klagstorp spelar borta mot Askeröd i dag men jag tänker inte köra dit. Har tappat intresset, eftersom spelare och huvudtränare bär sig för jävligt åt. I dag är det till exempel fyra avstängda. Kontrollanter från Skåneboll i princip på varenda match och inga spelare tycker att de gjort fel.
– Skrämmande! Tycker synd om styrelsen som lägger ner ett stort jobb för att det ska fungera.

Oavsett trubblet med avstängningar i Klagstorp – laget ligger poängen före Boik och därmed ju endast fyra poäng efter Janstorp.

I sexan visar Skansenspelarna sig aningen mer och mer mänskliga och i helgen inkasserades andra förlusten. Hemma mot bottenlaget Västra Ingelstad!

Dock; Skansen hade problem redan i slutet av april uppe i Västra Ingelstad och där blev det visserligen seger med 6-4 men där hemmalaget hängde med fram till 3-3.

Skanör Falsterbo knep en poäng, via 3-3, mot Srbija – som är Skansens värsta konkurrent och den poängförlusten för Malmölaget gör, att Skansen ändå leder med ganska betryggande fyra poäng. Lindeborg härnäst och då på bortaplan är ingen lätt match för Skansen men samtidigt har Srbija att möta svårspelade Holmeja borta och det kan ge ett fortsatt lika-läge de båda topplagen emellan.

Gislöv vann med hela 10-0 borta mot Makedonija och en storseger ska aldrig nonchaleras men kanske här ändå något ifrågasättas. Jag är nämligen ganska säker på, att Malmölaget hade svårt att få ihop bästa laget i semestertider som det nu och oftast är för spelare i ”rena” invandrarlag. Semesterresorna till forna hemländer brukar bidra till att tidiga augustiomgångar förvandlar lagen till mer eller mindre rena reservlag och så var det nog här, när det gäller Makedonija.

Såväl Gylle som Lilla Beddinge vann sin match i helgen och först ut var Lilla Beddinge och som redan i fredags vann borta i Onslunda – med klara 4-0.

Gylle var strået vassare och vann med 5-0 HEMMA mot Kivik och matchen spelades på Gylle stadion och absolut ingen annanstans. Småklubbsredaktionen ber om ursäkt för misstaget att notera Kivik som hemmalag.

I ”Malmösjuan” huserar Behar ensamt som Trelleborgslag och med endast sju lag kvar är det redan nu en väldigt avslagen serietabell och där Behar i nuläget ligger tabellmässigt under möjligheten att få kvalspela.

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”

Veckans …

… målkalas: Makedonija-Gislöv 0-10, Limhamn Bunkeflo-Pelister 7-0 och Malmö City-ÖT Smygehuk 7-1 – där har vi de största segrarna och ju förlusterna men sett till antalet mål – då finns ju även Skansen-Västra Ingelstad att nämna.
… målskyttar: När Gislöv vann med dessa 10-0, då blev Felix Harletun fyramålsskytt MEN etter värre var Anton Persson som målskytt och gjorde hela handen full!
… hemmalag: Gylle AIF var definitivt ett av dessa och det var högst olyckliga omständigheter som gjorde, att Gylle blev till ett bortalag.
… avstängningar: Som nästan alltid leder Klagstorp den ligan!
… seger: Bland flera på det lokala småklubbsplanet var kanske Anderslövs bortaseger med 4-1 mot Janstorp den allra viktigaste.
… nyckelmatch: Den spelas på Höllvikens IP och där FC Trelleborg gästar BK Höllviken.
… deppiga miner: De bör i alla fall visas på Snarringe IP och när Skegriespelarna tänker tillbaka på helgens hemmamatch mot Liria och som vann med 2-1.
… smocka: Den gav gästande Västra Ingelstadsspelare hela horden serieledare i den grönsvarta Skansendressen och när domaren blåste av matchen stod det 3-4 i hans protokoll. Matchen spelades på Albäcksvallen!
… trötthet: Enligt Behars Ibro Mutic kunde man skönja denna hos nästan varenda Beharspelare i matchen mot Ariana och Malmölaget vann också på hemmaplan med klara 4-0.
… målkung: Oavsett Felix Harletun, som fyramålsskytt och Anton Persson, som femmålsskytt i Gislöv gjorde Robert Nilsson tre av Lilla Beddinges fyra mål borta i Onslunda och tre av fyra är ju procentuellt långt fler än både fyra och fem av tio.

Skytteligan:
* 24 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen
* 17 mål: Adel Mekic, Gylle AIF
* 15 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
* 12 mål: Tristan Madsen, Anderslövs Boik
* 9 mål: Felix Harletun, Marcus Lundell, Anton Persson, Gislövs IF
* 8 mål: Andreas Persson, IFK, Asmir Rozajac, Klagstorps IF, Andreas Lindquist, BK Skansen
* 7 mål: Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik, Linus Bladh, BK Skansen
* 5 mål: Joan Hofvander, IFK, Jörgen Håkansson, Samuel Möller, FC Trelleborg, Hans Håkansson, Skegrie BK, Gustav Lindquist, Anton Möller, BK Skansen, Viktor Nilsson, Gislövs IF, Ludwig Wahlqvist, Gylle AIF, Daniell Pajovic, Fatmir Guta, BFK Behar
* 4 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Alban Merovci, MF Pelister, Dardan Katrati, Klagstorps IF, Johan Revesz, Marcus Olofsson, Skegrie BK, Vinkar Khoshawi Essa Essa

Veckans matcher:

* Division 3 Södra Götaland
19/8 kl 14 IFK-Kulladals FF
* Division 4 Sydvästra
19/8 kl 13 BK Höllviken-FC Trelleborg, kl 14 MF Pelister-KSF Kosova och ÖT Smygehuk FBK Balkan
* Division 5 Sydvästra
18/8 kl 19 AIF Barrikaden-Skegrie BK
* Division 5 Södra
18/8 kl 19 Anderslövs Boik-Torna Hällestad, 20/8 kl 13 Klagstorps IF-Bara GoIF
* Division 6 Södra
19/8 kl 13 Lindeborgs FF-BK Skansen och Gislövs IF-Klågerups GIF
* Division 7 Sydvästra
25/8 BFK Behar-Afro FK
* Division 7 Sydöstra
16/8 kl 19 Glemmingebro IF-Lilla Beddinge BK, 19/8 kl 14 Gylle AIF-Esperöds SK