Blogg

Småklubbskrönikan, den 13 juni 2017; Domarkåren kräver lojalitet!

Jag har länge varit tveksam till att man får döma fotboll samtidigt som man själv är aktiv som fotbollsspelare och då på samma eller ungefär samma nivå och nu tycker jag måttet är rågat!

På förekommen anledning har kombinationen småklubbsspelare/småklubbsdomare kommit upp akut på tapeten och i helgen blev en lokal spelare/domare utvisad, efter att upprepat ha klagat på domarkollegan från sin plats som avbytare.

– Jag var tvungen att säga till honom, att du får sluta stå här och skälla på mig som domare och det gjorde, att jag gav honom ett gult kort. När han ändå fortsatte, fick han ett till och därmed ju ett rött kort och det är inte första matchen jag dömer i år med honom i ena laget och han har utmärkt sig på liknande sätt i någon tidigare match jag dömt. Jag är även kursledare för Skåneboll, när det gäller att utbilda domare och jag sa även till honom nu, att det kan bli så, att vi inte längre kallar honom som domare.

Så säger domaren – en rutinerad sådan – efter lördagens division fem-match och där alltså han som matchens huvuddomare tvingades visa ut ”kollegan”.

Jag ringde upp några småklubbsdomare och som är medlemmar i den lokala fotbollsdomarklubben och då lät det så här:

– Jag kommer att driva frågan, om domaren i fråga längre ska få matcher att döma och han har varit inblandad i alldeles för mycket av den här typen av incidenter. Vi kan inte formellt stänga av honom utan det är Skåneboll som avgör det i slutändan. Varje gång jag har påtalat det olämpliga i hans beteende gentemot domarkollegor, har han hittills bara slagit bort det som om det inte har varit något.

* Bert Linde, rutinerad domare, vice ordförande och den i Trelleborgs Fotbollsdomarklubb som tillsätter domare till olika matcher.

– Jag är lite kluven, när det gäller att spela parallellt med att man dömer men man bör inte döma matcher i den serie det egna laget spelar. Det är absolut inte OK att man öppet klagar på domarkollegor och har man ändå synpunkter – ja, då får man ta det på tu man hand efter matchen. Jag ser allvarligt på att man inte uppträder lojalt – som spelare mot en domarkollega.

* Jan Holmerup, rutinerad domare och tidigare ordförande i Trelleborgs Fotbollsdomarklubb.

– Jag tycker som så, att spelar man måste man visa ännu större respekt gentemot domaren än övriga spelare. Spelaren måste leva sig in i domarkostymen, när han spelar och tänka på hur det kan vara, när han dömer och han måste alltid stå på domarens sida. När det gäller återkommande problem med spelare som inte klarar av båda rollerna – ja, det är då ett ärende att ta upp för vår styrelse i domarklubben och det hoppas jag också, att man nu gör. Det värsta är väl egentligen, att de som har problem i den dubbla rollen inte ser domare som dömer – som en kollega …

* Toni Lazarevski, tillhör domarklubbens fem mest meriterade domare och får döma upp till och med division fyra.

– Man måste visa lojalitet mot de domarkollegor som dömer och klarar man inte av den rollen, när man spelar – nej, då tycker inte jag att man ska platsa som domare. Speciellt de som visat bristande lojalitet vid upprepade tillfällen – de ska absolut inte få vara domare längre.

* Mace Belokozovski, rutinerad domare – som dömer högst i division fem.

Jag tycker summeringen av vad domarkollegorna säger och uttrycker räcker gott och väl för mig – som alltså länge hängt upp mig på småklubbsdomare – som i rollen som småklubbsspelare beter sig i allra högsta grad illojalt mot sina domarkollegor.

Nu är det alltså upp till styrelsen i Trelleborgs Fotbollsdomarklubb att bestämma fortsättningen för den det nu gäller MEN det gäller givetvis i lika hög grad för styrelsen i den klubb han representerar som småklubbsspelare och den illojalitet det här handlar om – den sprider badwill åt såväl domarklubben som fotbollsklubben.

Efter en helg som den senaste och där alltså den aktuella utvisningen fanns med – ja, då är också det stora småklubbssnacket kopplat till just den händelsen och i Anderslöv – under måndagen – kunde man höra bland publiken:

– Helt ofattbart att det är han igen och det är faktiskt helt oacceptabelt – att agera som han gör i spelarrollen gentemot domarkollegor.
– Sedan är det ju nästan lika bedrövligt, att det laget han representerar – det lagets matchrapporter på Skånebolls hemsida är nästan alltid fyllda med utdelade gula och röda kort.
– Hade jag suttit i den styrelsen – ja, då hade jag omedelbart stängt av honom som spelare men även andra spelare som hela tiden drar på sig varningar och/eller utvisningar.
– Samtidigt väldigt tråkigt, att laget i varje match ska dra på sig dessa kort och när man istället koncentrerar sig på själva fotbollsspelet – ja, då är där ju flera i laget som är väldigt duktiga och några hade säkerligen också platsat i någon division högre upp.

Nog om det illojala eländet och i stället tittar vi som vanligt på de lokala lagens prestationer. Lite unikt inleder vi längst ned den här gången.

Lilla Beddinge gjorde en strong insats borta mot Kivik och hade ledningen med 2-1 tills det återstod fem ynka minuter. Hur matchen slutade? 4-2 till Kivik!
– Under matchens första 75 minuter dominerade vi stort och Kivik måste ha saknat flera spelare och man är ju ändå serieledare. Samtidigt; Kivik vann senast endast med 1-0 över jumbolaget Glemmingebro.
Så rapporterade tränaren i Lilla Beddinge, Stefan Nicklasson, under matchen Anderslöv-Skurup under måndagskvällen.

Gylle fick en poäng med sig hem från Smedstorp och som det känns – Gylle Allmänna Idrottsförening har alla chanser i småklubbsvärlden att gå till division sex-kval fram på höstkanten.

Ganska nybildade Tygelsjö Bollklubb blev en aningen för svår nöt att knäcka för Behar – som ändå hämtade upp 1-3 till 3-3 med knappa kvarten kvar. Till sist blev det 5-3 till TBK.

Skansen vann visserligen uppe i Klågerup med 3-1 men Klågerup kämpade på bra och ledde också ganska länge med 1-0. Vid 1-0 hade dessutom Klågerup en boll i ribban och mål där – nja, då kunde det blivit extra marigt för Albäcksgänget att vända.

Gislöv börjar se riktigt stabilt ut men man slarvade bort segern hemma mot Svedala och där gästerna kunde kvittera till 2-2 i slutminuterna. Då hade Gislöv tidigare skapat chanser som borde ha gett mer än ledningen med 2-1.

Anderslöv vann alltså hemma mot Skurup men det satt onödigt långt inne och Boik skapade chanser i andra halvlek som också borde ha lett fram till mål. Nu tillkom segerresultatet på en straffspark och även 1-0 är ju en seger.

Klagstorp vann trots decimerat manskap med 3-2 borta mot Torna Hällestad och med elva spelare ständigt tillgängliga i laget – ja, DÅ kan man lätt räkna Klagstorp till de slutliga topplagen i division fem Södra.

Skegrie åkte på ett nytt nederlag och denna gång borta mot Limhamn, där resultatet blev 3-0. Skegrie är nu att räkna till de lag som ska försöka slippa undan kvalspel nedåt och för att rädda sig kvar. I nuläget ÄR Skegrie ett av kvallagen nedåt.

Pelister hade ingen reell chans hemma mot BK Höllviken – som vann med en äkta ”femetta”!

Risken är stor, att striden om en av nedflyttningsplatserna i serien kommer att stå mellan just Pelister och ÖT Smygehuk MEN DÅ på grund av att Croatia för tillfället verka ÄNNU SÄMRE än de båda Trelleborgslagen.

ÖT gjorde dock en närmast heroisk insats borta mot topplaget Limhamn Bunkeflo och där ÖT olyckligt föll på ett självmål i den tredje tilläggsminuten.

Även om inte heller FC Trelleborg vann sin match i helgen utan föll med 1-3 borta mot Malmö City, så bör FCT ändå klara sig kvar. Laget ligger i nuläget i något av ett ingenmansland mitt i tabellen och har nu närmast Ymorvallenderbyt mot Pelister att se fram emot.

Högst upp tronar IFK och som på Smörlyckans IP i Lund tog en oerhört viktig trepoängare mot lärostadens Sportklubbvia – via enda målet och där 0-1 gjordes av Johan Hellström.


* Veckans …

… historia: Den skrevs i Anderslöv, där matchen Boik-Skurup blev till premiärmatchen på nya gräsplanen.
… målskytt: Den här gången tar vi ingen notis om antalet gjorda mål utan vilket mål som var mest speciellt och då kommer vi fram till Patrik Andersson i Anderslövs Boik och Patrik blev historisk som den förste målskytten på den nya gräsplanen.
… ösregn: Det som föll under premiärmatchen i Anderslöv – det var av det kraftiga slaget och inte ens de med paraply lyckades hålla sig torra.
… korv: Den som serverades i Boik:s klubbstuga – den var super på alla sätt. Lagom kryddad, lagom varm och så det viktigaste; den var grillad rakt igenom och inga kalla delar där inte!
… utvisningar: De åkte Klagstorp på uppe i Torna Hällestad och nu väntar nya avstängningar för division fem-laget.
… dåliga trend: Den är tyvärr Skegrie djupt inne i och man har endast lyckats ta en poäng av de senaste 15 som stått på spel.
… mål: De var faktiskt två till antalet och det ena innebar 2-1 till Skansen borta mot Klågerup och det var Anton Möller som gjorde målet. Anton tog bollen vid mittplan och dribblade sig sedan igenom hela hemmaförsvaret, inklusive målvakten, innan han placerade bollen i nätmaskorna.
Det andra gjordes av Svedalas, Jonas Schön, och målet gav också Svedala en poäng i Gislöv. Jonas Schön sköt ute från högerkanten och väl så där 25-talet meter från mål och bollen satt exakt i det bortre krysset – helt utan chans för Fredrik Lindeborg i Gislövsmålet.
… Anton: Som konstigt nog blev till såväl just Anton som Samuel Möller i referatet från Klågerup och TA-sporten kan bara beklaga.
… huvud på skaft: Det hade IFK:s Johan Hellström, när han ”knoppade” in segermålet i Lund.
… skyttekung: Skansens Christoffer Petersson fortsätter som sådan och han är ganska ohotad med sina 18 mål.
… nära: Att som ett kämpande bottenlag åka på ett självmål – som avgör matchen – långt in på övertid, på bortaplan mot serieledarna – det är verkligen ”nära” – och tufft och det drabbade tyvärr ÖT Smygehuk på Limhamn.
… ingenmansland: I det ligger FC Trelleborg för tillfället i tabellen och nu gäller det för tränaren, Peter Nilsson, att hålla motivationen vid liv.
… kamp: Den bjöd verkligen Lilla Beddinge upp till, när man mötte serieledande Kivik på bortaplan.
… långresa: Det kan inte bli mycket längre bort för Trelleborgslag i division fyra till sju – än alltså till Kivik i österled.
… nykomling: Ja, klubben har visserligen funnits ett par år i reservlagssammanhang och Lilla Beddinge mötte likaså klubben i en träningsmatch tidigare i vår MEN som seriemotståndare åt ett Trelleborgslag – ja, då var Tygelsjö BK en sådan i mötet med Behar.
… klättring: Den kan bära till en slutlig kvalplats för Gylle!


* Skytteliga:

18 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen
14 mål: Adel Mekic, Gylle AIF
9 mål: Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
8 mål: Asmir Rozajac, Klagstorps IF
7 mål: Linus Bladh, BK Skansen
6 mål: Tristan Madsen, Anderslövs Boik, Marcus Lundell, Gislövs IF
5 mål: Andreas Persson, IFK, Samuel Möller, FC Trelleborg, Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik, Viktor Nilsson, Gislövs IF
4 mål: Joel Svendsen, Jörgen Håkansson, Philip Nilsson, FC Trelleborg, Alban Merovci, MF Pelister, Hans Håkansson, Marcus Olofsson, Johan Revesz, Skegrie BK, Dardan Kastrati, Klagstorps IF, Andreas Lindquist, Anton Möller, BK Skansen, Anton Persson, Felix Harletun, Gislövs IF, Daniell Pajovic, BFK Behar, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Gylle AIF
3 mål: Johan Hellström, IFK, Haris Rozajac, Klagstorps IF, Patrik Andersson, Anderslövs Boik, Gustav Lindquist, BK Skansen


* Veckans matcher

Division 3 Södra Götaland
Hyllie IK-IFK, lördag kl 14
Division 4 Sydvästra
BK Flagg-ÖT Smygehuk, torsdag kl 19, MF Pelister-FBK Balkan, söndag kl 14
Division 5 Sydvästra
Husie IF-Skegrie BK, lördag kl 12
Division 5 Södra
Skurups AIF-Klagstorps IF, Anderslövs Boik-Dalby GIF, söndag kl 13
Division 6 Södra
KSF Srbija-BK Skansen, lördag kl 14, Gislövs IF-Seveds FK, söndag kl 14
Division 7 Sydvästra
BFK Behar-Orient FC, söndag kl 12
Division 7 Sydöstra
Onslunda IF-Gylle AIF, onsdag kl 19.15

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”