Blogg

Småklubbskrönikan den 1 augusti 2017

Intressanta lokalderbyn inleder

Så är det dags igen och med tanke på det tveksamma sommarvädret – ja, då passar väl det bra som inramning, när småklubbarna återupptar seriespelet och som utgör inledningen på höstsäsongen, eller …?

Seriespelet har ju faktiskt redan återupptagits och det var IFK som var först ut – med hemmamatchen mot serieledande Olympic och det gick väl där lite som det gått i stort hittills i år och IFK vinner inte de där viktiga matcherna och 1-3 mot Olympic sätter tyvärr ganska säkra avtryck inför fortsättningen. Tretton poäng upp till just Olympic och sex poäng upp till Nosaby på kvalplatsen – och som kan bli nio, när det formstarka Kristianstadslaget möter jumbon, Hyllie, i helgen. Och Nosaby har redan visat god ”höstform” och inledde i förra veckan, när man körde över Dösjöbro och vann med klara 5-0!

Allt ger vid handen, att IFK nog har att ”kämpa om” den meningslösa tredjeplatsen och som på sin höjd ger ”ytterligare” en bronspeng av förbundet.

När det gäller seriespelet direkt under IFK – ja, även där handlar det tyvärr om negativa vibbar. Bäst till i den sydvästra fyran ligger FC Trelleborg men dock endast snäppet före BK Höllviken på en av kvalplatserna nedåt i seriehierarkin.

Den kampen leder FCT med 17-14 när det gäller poäng – dock; FCT har två matcher mindre spelade än kollegorna i Höllviken.

ÖT Smygehuk och Pelister ligger ungefär lika pyrt till och här är ställningen 6-5 till ÖT – dock; här har ÖT spelat en match mer än Pelister och den duellen kan bli en riktig rysare. Sistaplatsen ger respass ned i femman, tiondeplatsen ger en kvalchans.

I division fem södra ligger såväl Anderslöv som Klagstorp lite i ingenmansland i mitten av tabellen. Dock; inledningen blir här jätteviktig och skulle Boik rå på serieledande Genarp hemma på lördag och Klagstorp göra samma sak hemma mot Dalby på söndag – ja, då kan hösten bli riktigt intressant – sett med Trelleborgsögon.

I den sydvästra femman gick det grus i Skegrie-maskineriet redan under vårsäsongens andra hälft och här gäller det för Snarringegänget att överhuvudtaget ”komma på banan” snarast möjligt. Skegrie ligger på den nedre kvalplatsen och har en tuff höst-start med Klagshamn borta och Liria hemma och båda matcherna är i princip ”sexpoängs-matcher”!

Det är i sexan och sjuan det händer direkt och då menas intressanta derbyn! I Gislöv möter hemmalaget suveräna serieledarna i Skansen men oavsett serieledningen – det är en kvalplats Gislöv har att sträva efter och efter den starka vår-spurten ligger man endast tre poäng efter Oxie på den nedersta kvalplatsen uppåt.

I den sydvästra sjuan har det tråkiga hänt, att Orient FC har följt i såväl Athletics som Näsets FF:s fotspår och helt enkelt hoppat av seriespelet. Det innebär att sju ynka lag finns kvar och att tabellen räknats om. Behar har att kämpa om minst en fjärdeplats men har chansen att bli trea och därmed en ganska säker kvalplats.

I ”Österlensjuan” där ju såväl Gylle som Lilla Beddinge finns med – ja, där inleds höstspelet med ett intressant derby – dessa båda lag emellan – på Thurevallen men klart mest att spela för har Gylle. GAIF ligger i nuläget fyra och därmed på en ganska säker kvalplats men en seger kan ge ett rejält lyft – med tanke på att de båda värsta Gyllekonkurrenterna, Esperöd och Smedstorp möts i omgången.

Så här ser det kompletta öppningsprogrammet gällande höstsäsongen ut för de lokala Trelleborgslagen:

* Division 3 Södra Götaland
31/7 IFK-Olympic 1-3, 7/8 kl 19 IFK-Bjärreds BK
* Division 4 Sydvästra
5/8 kl 14 MF Pelister-GIF Nike, Åkarps IF-FC Trelleborg
* Division 5 Sydvästra
7/8 kl 19 IFK Klagshamn-Skegrie BK
* Division 5 Södra
5/8 kl 13 Anderslövs Boik-Genarps IF, 6/8 kl 13 Klagstorps IF-Dalby GIF
* Division 6 Södra
2/8 kl 19 Gislövs IF-BK Skansen
* Division 7 Sydvästra
13/8 kl 16 Ariana FC-BFK Behar
* Division 7 Sydöstra
4/8 kl 18.30 Lilla Beddinge BK-Gylle AIF

Väl mött till en ny, intressant småklubbssäsong – hösten 2017!

”Småklubbsfotboll – när fotbollen é som allra störst!”