Blogg

Småklubbskrönika, den 25 april 2017

Läser man ingressen till Småklubbsbloggen, så ser man ju, att det ibland kan dra iväg på ena eller andra hållet och då utanför småklubbssfären och så blir det lite i dagens inledning.

Jag börjar idag därför en bra bit ovanför småklubbsnivån och då med TFF i superettan.

En strong seger ska prisas och oavsett spel med en man mera under nästan en timmes spel. Och det är ju inte alltid lättare att spela elva mot tio – det visar statistiken.

Salif Camara Jönsson suverän som viktig målskytt och fyra mål inom loppet av 30 minuter på elitnivå – DET är imponerande!

Att Salif därmed också stod för ett äkta hattrick – det spär på prestationen och det är sannerligen inte ofta det ens händer på svensk elitnivå.

Det jag ändå var ute efter, när jag alltså började långt utanför småklubbsgränserna – det handlar om Trelleborgs intresse för Trelleborgs fotbollsstolthet, TFF och 1066 åskådare är rent ut sagt bedrövligt på den här nivån.

Det var ändå anrika Örgryte IS på besök och med Johan Elmander i laget och då ett TFF som verkligen var i behov av stöd för att nå fram till årets första seger.

1066 åskådare är knappast fler än om jag lägger ihop den sammanlagda småklubbspubliken runt om på Söderslätt – helgen som gick.

1066 åskådare på en elitmatch i Sverige är totalt ohållbart, när det gäller att driva en elitförening så att ekonomin går ihop.

1066 åskådare räcker inte ens till för att få ihop pengar till domare, spelarersättningar samt medel till att föra TFF-laget till Värnamo härnäst.

1066 åskådare ger vid handen, att Trelleborgs kommun inte är värt ett elitlag i fotboll och visar också, att gemene fotbollsintresserad trelleborgare hellre ”sappar” i tv-soffan och där man därför under måndagskvällen säkert valde att just sappa mellan TFF-Örgryte och MFF-Djurgården.

Sirius fick flytta matchen mot Kalmar, på grund av usla planförhållanden, till ändå ganska närbelägna Gävle och hade där ungefär som TFF, när det gäller åskådarantalet och 1071 hängde med när hemma blev borta.

Det är väl inte otroligt, att TFF-Örgryte eller väl då MGFF-ÖIS skulle dra minst lika många, om man flyttade fotbollslasset till – till exempel fotbollsfattiga Hässleholm, eller …?

Och kan man flytta matcher till andra kommuner på grund av planen – som en yttre förutsättning – ja, då borde väl ”på grund av bristande intresse” vara ett lika gott skäl till att bara ”dra”.

Nog om TFF:s publikelände och jag tycker ärligt synd om alla involverade och som lägger ned så mycken tid och energi på – att just få folk till matcherna. Dessutom är TFF-spelarna värda en långt större uppskattning än alltså 1066 åskådare.

Nästa stopp blir IFK och säg det bara inte igen – att det hos randigt redan skulle vara ”kört” och i så fall för ”femtioelfte” gången och då menas misslyckandet att avancera till division två?

Oavsett – och det får ingen gå och hoppas på och kanske behövs det även ett lag så pass högt som i tvåan och som lite pressar på TFF underifrån för att få fart på det totala fotbollsintresset i sta’n och bara därför står hoppet till en snar IFK-förbättring.

Fyra tappade poäng efter två omgångar är ändå illa nog och nu krävs skärpning i leden inför matchen mot Bjärred borta. Ett lag som imponerande senast besegrade Hyllie med 6-1 på bortaplan!

I fyran händer roliga saker med ”nya” FC Trelleborg och nu besegrades tidigare obesegrade Åkarp och består man även helgens mandomsprov – mot förra årets division tre-lag; BK Flagg borta – ja, då räknar jag definitivt FCT som ett topplag.

ÖT Smygehuk och Pelister har inlett poänglöst och båda lagen kan tyvärr vara poänglösa även efter helgens matcher och division 4 Sydvästra är i år en riktigt tuff serie.

I femman ser det fortsatt bra ut för Anderslöv och Klagstorp i den södra femman, medan man i Skegrie kan få svårt att nå målet att på nytt få kvalspela uppåt. Detta sagt efter 2-3 hemma mot Klagshamn.

Skansen maler på i sexan och även om Gislöv i lördags kom undan med blotta förskräckelsen och nådde fram till att ”bara” förlora med 2-4, så var det i stort klasskillnad. Och Skansen ledde med 4-0, innan spelarna väl kunde slappna av.

Behar tog en ny ”comeback-poäng” mot tippade topplaget Ariana och starkt att komma tillbaka efter 0-2 och till 2-2.

Gylle åkte på första förlusten – hemma på stadion och där blev det 2-1 till Smedstorp.

Även på Thurevallen blev det hemmaförlust med uddamålet men vilken underhållning! Eller vad ska man väl säga efter elva mål? Tyvärr räckte inte kämpatakterna ända fram för Lilla Beddinge med man lyckades i alla fall hyfsa till siffrorna via 3-6 till slutliga 5-6.

* Veckans …

… spelare: Linus Bladh – som nu varvar ned i division sex med Skansen – var suverän både bakåt och framåt mot Gislöv och Linus inledde med att själv fixa 2-0 på fasta situationer. Man kan riktigt se på Linus – i agerandet – hur roligt han plötsligt tycker det är med fotbollen igen.
… bakslag: De var väl flera till antalet och vi kan nöja oss med IFK:s misslyckande att ta årets första seger. Oavgjort hemma mot Eslöv vore väl ingen större katastrof – om man nu inte uttalat gått ut med målet att avancera i seriesystemet.
… nytändning: Ja, det verkar vara en sådan på bred front på Ymorvallen och i alla fall när det gäller FC Trelleborg och jag kan inte minnas, när man där inledde med tre raka segrar.
… tuffa besked: Det gäller de som givits åt såväl ÖT Smygehuk som MF Pelister och beskedet är enkelt och kort och gott det, att nu gäller det att snart börja ta poäng!
… besvikelse: Ja, den finns garanterat i Skegrielägret och många räknade nog kallt med seger hemma mot Klagshamn. Nu blev det en försmädlig vändning i slutminuterna och där 2-1 blev till 2-3.
… omvänt: Ja, så blev det hemma på Snarringe IP och i senaste hemmamatchen blev det ju 3-2 – efter 1-2 – mot Husie.
… mållöst: Det gäller mötet mellan Genarp och Anderslöv och det är lite tråkigt med mållöst på den fantastiskt vackra Ekevallen och som ligger där i lä av Romeleåsen.
… domare: Klagstorps Ramyar Sheshaee är en van domare och har dömt eller agerat assisterande domare i många småklubbsmatcher och då borde han veta vad som gäller – som spelare. Efter slutsignalen i Dalby bråkade han sig till ett onödigt rött kort.
… varningar: De utdelades också på bred front till Klagstorpsspelare och när Ramyar Sheshaee fick sin andra var det Klagstorps åttonde varning och fullständigt oförsvarbart!
… derby: Det utspelades på Albäcksvallen och där kämpade spelarna i Skansen och Gislöv väl. Skansenspelarna var bäst och vann också rättvist med 4-2.
… målkalas: Ja, vad annat kan man väl kalla det, när en match innehåller elva mål?
… upphämtning: Målkalaset bjöd Lilla Beddinge och Kivik på och trots att hemmaspelarna på Thurevallen kämpade ”ända in i kaklet”, räckte det inte ända fram. 3-6 blev till 5-6 och alltså en seger för Kivik.
… förlust: Det är inte alltför ofta Gylle förlorar hemma på stadion men så blev det mot Smedstorp – som vann med 2-1.
… skyttekung: Linus Bladh blev ju tvåmålsskytt för Skansen och det blev också Klagstorps Asmir Rozajac i matchen mot Dalby – precis som Lilla Beddinges Robert Nilsson i matchen mot Kivik. Sammantaget leder dock Skansens Christoffer Petersson och Gylles Adel Mekic den lokala skytteligan.

* Skytteliga:
4 mål: Christoffer Petersson, BK Skansen, Adel Mekic, Gylle AIF
3 mål: Joel Svendsen, FC Trelleborg, Robert Nilsson, Lilla Beddinge BK
2 mål: Jörgen Håkansson, Philip Nilsson, FC Trelleborg, Asmir Rozajac, Haris Rozajac, Klagstorps IF, Tristan Madsen, Sndreas Ohlsson, Anderslövs Boik, Linus Bladh, Felix Harletun, Gislövs IF
1 mål: Jasmin Besic, Andreas Persson, IFK, Toni Bahtiri, Samuel Möller, FC Trelleborg, Carl Odell, ÖT Smygehuk FF, Edin Cakovic, Yousef Fakhro, Dez Idrizi, MF Pelister, Luftim Vejseli, Ramyar Sheshaee, Klagstorp, Sebastian Lindahl, Anderslövs Boik, Hans Håkansson, Sonny Johnsson, Johan Revesz, Mathias Schön, Skegrie BK, Andreas Lindquist, Gustav Lindquist, Anton Möller, Fredrik Halili, Marcus Jönsson, BK Skansen, Martin Malmgren, Anton Persson, Gislövs IF, Vinkar Khoshawi Essa Essa, Hassan Al-Ameeri, Gylle AIF, Havkar Khoshawi Essa Essa, Ismet Guta, Lindit Idrizi, BFK Behar, Erik Ahlgren, Hugo Dahlbom, Kristoffer Roos, Lilla Beddinge BK

* Veckans matcher

Division 3 Södra Götaland
Hörby FF-Eslövs BK, torsdag kl 18.45, BK Olympic-Kulladals FF, Dösjöbro IF-IF Lödde, Bjärreds IF-IFK, lördag kl 13, Hyllie IK-Nosaby IF, kl 14, BW90-Lunds SK, måndag kl 17

Division 4 Sydvästra
BK Höllviken-FBK Balkan, lördag kl 13, BK Flagg-FC Trelleborg, MF Pelister-IF Limhamn Bunkeflo, Åkarps IF-GIF Nike, ÖT Smygehuk FF-Malmö City, kl 14, NK Croatia-KSF Kosova, kl 15

Division 5 Sydvästra
Liria IF-Skegrie BK, fredag kl 18.30, Bosnien Hercegovinas SK-Vellinge IF, kl 18.45, AIF Barrikaden-Rosengårds FF, Vellinge FF-Limhamns FF, Lilla Torg-Husie IF, lördag kl 13, IFK Klagshamn-Arlövs BI, kl 14

Division 5 Södra
Skurups AIF-Genarps IF, fredag kl 18.30, Skivarps GoIF-Skabersjö IF, kl 18.45, Anderslövs Boik-Janstorps AIF, lördag kl 13, Dalby GIF-Bara GoIF, kl 14, Klagstorps IF-Askeröds IF, söndag kl 13

Division 6 Södra
Lindeborgs FF-Oxie SK, Holmeja IS-Klågerups GIF, lördag kl 13, Gislövs IF-KSF Makedonija, Västra Ingelstads IS-BK Skansen, Skanör Falsterbo-KSF Srbija, kl 14, Seveds FK-Svedala IF, kl 17

Division 7 Sydvästra
FF Vuk-FC Näset, lördag kl 13, Afro FK-Tygelsjö BK, söndag kl 14, Ariana FC-Orient FC, kl 16

Division 7 Sydöstra
Smedstorps IF-Kiviks AIF, torsdag kl 19, Baskemölla IF-Glemmingebro IF, Gylle AIF-Onslunda IF, Esperöds SK-Lilla Beddinge BK, lördag kl 14